Naslovnica Vijesti Svijet

U BiH ponovo tvrde da hrvatska policija nezakonito vraća ilegalne migrante

Prema podacima vlasti u BiH u tu je zemlju od početka godine do danas ušlo 19.500 registriranih ilegalnih migranata, što je za oko 20 posto više nego u istom razdoblju lani
10. rujna 2019. u 13:40 7 komentara 450 prikaza
Migranti
Foto: Matija Habljak/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Ravnatelj Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine Slobodan Ujić ustvrdio je u utorak da vlasti BiH imaju "pouzdane dokaze" da hrvatska policija ilegalne migrante koje zatekne na svom teritoriju protuzakonito vraća u BiH i zbog toga će se morati donijeti posebne odluke, najavio je ne naznačivši kakve.

Ayman Youssif OTKRIO ŠTO MU SE SVIĐA U HRVATSKOJ Doputovao je s izbjeglicama iz Sirije, a sada on nudi posao drugima

"Mi imamo brojne i pouzdane dokaze da ta zemlja (Hrvatska) nezakonito vraća ilegalne migrante u BiH. Posjedujemo medicinsku dokumentaciju i mnoštvo izjava migranata. Uz to dobili smo informacije da je Hrvatska iz Slovenije putem readmisije primila nekoliko tisuća migranata. Vidjet ćemo što namjerava učiniti s njima", kazao je Ujić novinarima u Sarajevu.

Izjavu je dao nakon sastanka sa skupinom zastupnika u Parlamentu BiH o problemu ilegalnih migracija u sjedištu Službe za poslove sa strancima.

Zbog ovakvog razvoja događaja morat će se očitovati posebno koordinacijsko tijelo zaduženo za praćenje ilegalnih migracija i "zauzeti stajalište" u odnosu na postupke hrvatskih vlasti, rekao je Ujić.

Ilustracija AKCIJA RIVER U BiH uhićeno pet osoba povezanih s krijumčarenjem migranata

Prema podacima vlasti u BiH u tu je zemlju od početka godine do danas ušlo 19.500 registriranih ilegalnih migranata, što je za oko 20 posto više nego u istom razdoblju lani. Najviše migranata,  između tri i četiri tisuće, boravi na području Bihaća no sve ih je više i u području Tuzle gdje ih ranije nije bilo.

"Dnevno registriramo od 100 do 150 ilegalnih migranata. I dalje najviše migranata dolazi iz Pakistana i starosne su dobi od 18 do 35 godina. U 90 posto slučajeva radi se o ekonomskim migrantima. Nama je cilj da u BiH uđe 100 migranata i da jednako toliko njih napusti BiH. Ako u našu državu uđe dnevno 150 migranata, a istodobno izađe 60 onda imamo problem“, kazao je Ujić.

BiH mora žurno usvojiti strategiju upravljanja migrantskom krizom u kojoj bi se jasno kazalo koliko migranata ta zemlja može primiti, rekao je zastupnik u Zastupničkom domu parlamenta BiH Dženan Đonlagić.

alarmantno stanje Iz Turske u Grčku stižu stotine migranata, kampovi su krcati

"Ovo nije stranački niti entitetski problem, mi se sučeljavamo i sa sigurnosnim izazovom i kriza je zahvatila cijelu BiH i ona će trajati. Njezin teret moraju podnijeti svi, a toga u ovom trenutku nema“, kazao je Đonlagić novinarima.

I zastupnik Nermin Emrić iz Unsko-sanske županije koja podnosi najveći teret migrantske krize upozorio je da stanje postaje sve dramatičnije. Kazao je da je županija iz koje dolazi praktično pod okupacijom te slijedi iznimno teško razdoblje i za migrante koji onamo dolaze, ali i za lokalno stanovništvo.

"Svjedočit ćemo sve težim uvjetima jer dolazi zima i niske temperature. Opravdana je bojazan građana da će migranti ulaziti u kuće koje se neće moći braniti", upozorio je Emrić.

VIDEO Slatina Pokupska: Kombi s migrantima sletio u Kupu, vozač pobjegao

Financije
Vrhunska edukacija
Kako primijeniti EXCEL® na konkretnim poslovnim zadacima?

A1 izdvaja za Vas

  • zoki_bijela:

    Pa vracajte ih i vi odkuda su dosli vama

  • marsovac:

    zakonito, ne zakonito,....bla bla, bla ................kad udje bez zakonito onda na granicu uzeti otiske prstiju,...noga u dupe,......i procedura zavrsena. Kad ga ponovo uhvate 3 mjeseca u gajbu,..samo kruh i voda i ponovo noga u dupe. Zasto ih ovi ljubitelji ne ... prikaži još! usvoje pa neka ga hrane oblace itd,...halo zenske,..zenite ih,.......tko od vas direktno podrzava neku familiju iz te zemlje i salje im novac 100€ mjesecno i imaju za zivot,....bla, bla, bla,.......galantni ste sa tudjim novcem,........ i vasim realitet udaljenim ideama o spasavanju.

  • anp:

    BRANITI GRANICE I DOMOVINU SVIM SREDSTVIMA !!!!! AKO NETKO ILEGALNO ULAZI IZ SUSJEDNE ZEMLJE U KOJOJ JE MIR , ZNACI DA IMA KRIMINALNE NAMJERE (SVERC, DROGA, TERORIZAM....) ..... SVATKO SA PUTOVNICOM U HRVATSKU MOZE DOCI NA LEGALAN NACIN !!!!