Naslovnica Vijesti Svijet

Vođa separatista – U BiH je 50-ak grobova plaćenika Igora Strelkova

Jurij Petraš, Roman Mališev, Aleksej Tamilin... neki su od 600-njak boraca koji su svoje kosti ostavili u BiH braneći pravoslavlje
24. srpnja 2014. u 19:14 68 komentara 14933 prikaza
Igor Strelkov
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Pogledajte galeriju 1/2

Uloga i brojnost ruskih i drugih dragovoljaca iz pravoslavnih zemalja koji su se borili u redovima Vojske Republike Srpske tijekom proteklog rata u BiH nikada nisu do kraja istraženi, ali se procjenjuje da je njih više od 600 početkom devedesetih godina ratovalo u Bosni i Hercegovini.

Jedan od njih je i Igor Girkin (Strelkov), vođa separatista u Ukrajini kojeg smatraju odgovornim za rušenje malezijskog zrakoplova, pri čemu je ubijeno 295 osoba. Girkin je poznat i po imenu Igor Ivanovič Strelkov i veteran je ruskih ratova na Kavkazu. Borio se i u ratu u BiH, i to na strani Vojske RS. Od studenog 1992. do ožujka 1993. bio je pripadnik Drugog ruskog dobrovoljačkog odreda, a prema neslužbenim informacijama, posjeduje i državljanstvo BiH.

Konkretni dokazi prisutnosti ruskih dragovoljaca u BiH u vrijeme rata danas su tek grobovi poginulih u Istočnom Sarajevu, Višegradu, Loparama i Bileći. Najviše od oko 50 grobova ruskih dragovoljaca nalazi se na vojnom groblju u selu Miljevići u Istočnom Sarajevu, udaljenom samo jedan do dva kilometra zračne linije od središta glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Ukrajina, mjesto nesreće malezijskog aviona ključni dokaz? Ukrajinci objavili snimku militanata. Separatisti: Srušili smo avion, ima mnogo leševa strelkov Putinov čovjek Tko je srušio avion? Tragovi vode do ruskog Martića

Jurij Petraš, Roman Mališev, Aleksej Tamilin, Bočkarev Jurjevič... samo su neka od ruskih imena koja se mogu vidjeti ispisana ćiriličnim pismom na bijelim nadgrobnim križevima u Miljevićima. Uglavnom su bili pripadnici novosarajevskog četničkog odreda. Bili su na položajima na Grbavici i kod židovskog groblja iznad Sarajeva, ali su ginuli i na drugim ratištima. Iako se tvrdilo da su ruski dragovoljci dolazili organizirano u BiH, njihovi nekadašnji suborci u Istočnom Sarajevu tvrde da su dolasci Rusa, Grka, Rumunja i Ukrajinaca bili isključivo individualni i motivirani borbom za vjeru, za pravoslavlje. Nijedan od njih, kažu, nije došao radi novca. Gotovo su svi imali zavidna vojna znanja stečena u sovjetskoj i ruskoj vojsci te bogato ratno iskustvo iz Afganistana. Zanimljivo je da posmrtni ostaci nijednog od poginulih ruskih dragovoljaca nisu prebačeni u Rusiju. Naprotiv, njihove supruge i roditelji svake godine u skupinama posjećuju Miljeviće i obilaze grobove.

Nadgrobni spomenici Girkinovih ruskih suboraca u Miljevićima gotovo se uopće ne razlikuju od onih podignutih poginulim srpskim vojnicima. Jedina razlika je u tome što se na poleđini ruskih spomenika nalazi natpis “dobrovoljac”.

I to je, kažu danas u Istočnom Sarajevu, dokaz da su Srbi Ruse prihvatili kao pravu braću. No, i uz takav “bratski” odnos samo je jedan preživjeli ruski dragovoljac ostao živjeti u Istočnom Sarajevu. Svi ostali napustili su Bosnu i Hercegovinu odmah nakon završetka rata i, poput Girkina, otišli drugdje “braniti pravoslavlje”.

Renault Zoe
100% čista elektrika
Vidio sam budućnost – tiha je i prokleto zabavna

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar banovina
  banovina:

  Čuj ovo ostavili svoje kosti braneći Pravoslavlje...Slave jedan sveti dan i to Đurđevdan i to su uzeli od Roma...

 • killdozer:

  Poslije , jos jednog izgubljenog rata, ce srbi posjecivati groblja po Ukrajini.

 • cinbenik:

  Rusi jesu bili dragovoljci,a puno placenika je bilo iz Rumunije i Bugarske..........Grci su isto popunjavali i jedne i druge............