Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Putinov čovjek

Tko je srušio avion? Tragovi vode do ruskog Martića

strelkov
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
18.07.2014.
u 19:02

Zapovjednik pobune u Ukrajini Igor Strelkov hvali se da je ratovao i u BiH.

Tko je Igor Strelkov, samoproglašeni ministar obrane proruskih separatista, zapovjednik oružanih snaga Nove Rusije, koji se prebrzo na ruskoj društvenoj mreži ‘VKontakte’ pohvalio rušenjem aviona?

Iza njega je dugo ratničko i špijunsko iskustvo, ratovao je kao dragovoljac za Srbe u BiH, odnosno za Vojsku Republike Srpske, ratovao je i u Čečeniji. Bio je pukovnik ruske tajne službe, prema jednima je to vojna služba GRU - Glavna obavještajna uprava, prema ruskim izvorima bila je to ipak FSB, Federalna sigurnosna služba nastala iz KGB-a.

Njegov posljednji zadatak u službi u FSB-u bio je u upravi za suzbijanje međunarodnog terorizma. Najnoviju karijeru počeo je na Krimu. Strelkov je rođen 1970. godine kao Igor Girkin i donedavno je živio sa ženom i djecom u Moskvi u malom stanu, s ratnim drugovima raspravljao o geopolitici, a svako malo zvali su ga na ruski radio kao vojnog eksperta.

Zanimljivo, prošle jeseni pričao je o tome kako se u stranim zemljama može voditi indirektan rat, kako ih se bez invazije može zauzeti, kako bi se zaštitilo Ruse u drugim zemljama. I eto ga, uskoro je prešao s riječi na djela, prvo se pojavio na Krimu, 26. veljače 2014. godine odletio je s moskovskog aerodroma Šeremetjevo prema Simferopolju na Krimu.

U noći na 27. veljače navodni su proruski separatisti zauzeli krimski parlament. Tada su se na Krimu pojavili vojnici bez oznaka pripadnosti, “mali zeleni” kako su ih nazvali. Za koje je ruski predsjednik Vladimir Putin nakon aneksije Krima priznao da su bili ruski vojnici. Nakon obavljenog zadatka na Krimu, Strelkov (strijelac) dao je intervju za rusku Komsomolsku pravdu i ispričao da su njegove jedinice na Krimu bile sastavljene samo od dobrovoljaca, ali zapravo je većina imala dugo ratno iskustvo kao i njihov zapovjednik, ratovali su u Čečeniji za rusku stranu, bilo ih je i u Iraku, čak i u Siriji.

Nedavno se pohvalio da se s njim bore i Srbi, 35 dragovoljaca u odredu Jovan Šević. Sve zaista pomalo podsjeća na Milu Martića, kninskog vođu pobunjenih Srba, koji je bio milicajac u bivšoj državi, a slično kao i Strelkov, udario je na civile, raketama gađajući Zagreb u svibnju 1995. godine.

>> Izbezumljena lica rodbine poginulih, sumnja se da je među poginulima 80 djece

Komentara 31

AL
Alkana
17:55 18.07.2014.

A tko drugi pristiže Rusima u pomoć nego Srbi. Prežalosno da im nije stalo ni do pravde ni do nevinih ljudi pogotovo nevine djece. Slično je bilo i u Domovinskom ratu.

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
16:58 18.07.2014.

Trebal bi se milance i jovance javit! Pa kak je to moguce opet su srbi u igri. Nevjerojatno

NE
Nepobjedivi
17:52 18.07.2014.

Strelkov nema Twitter account. Izmišljena vijest, kao i izmišljeni account.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije