Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

U Australiji pronađena kost bebe T-rexova dalekog pretka

Butna kost je u Londonu identificirana kao neporecivo tiranosaurova, što je bitno jer se mislilo da nikad nisu nastavali južne kontinente.
26. ožujka 2010. u 15:34 2 komentara 8 prikaza
T-rex mali i veliki
Foto: WWD

U Dinosaurovoj dragi, lokalitetu prepunom prapovijesnih fosila 220 kilometara južno od Melbournea, još je 1989. godine otkrivena zagonetna kost duga 30 centimetara. Stara je 110 milijuna godina i nije se do nedavno znala kakvoj je životinji pripadala. Nedavna ekspertiza u slavnom Prirodoslovnom muzeju nedvosmisleno je potvrdila: ta je vrlo karakteristična butna kost mogla pripadati jedino T-rexu, najstrašnijem grabežljivcu među prapovijesnim gmazovima.

Sam vlasnik te kosti nije bio prestrašan jer bio je beba. Bio je dug oko tri metra i težak otprilike 80 kilograma. Odrasli bi narasli do 12 metara i težine od četiri tone.

Otkriće je bitno jer se mnogo toga u evoluciji dinosaura temeljilo na činjenici da su tiranosaurove kosti pronađene samo na sjevernoj zemljinoj polutki. Australsko otkriće T-rexa potječe iz srednjeg razdoblja krede, vremena kad su se južni kontinenti, Južna Amerika, Antarktika, Afrika i Australija već bili odvojili od sjeverne kontinentalne mase.

A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
  • riousa:

    I ja sam nesto naso nikad necu reci sta Sam naso i gdje. To je nesto sto a neznam kako da kazem ali recimo( supernatural) je. Nettazim nista za to jer to netreba da bude u ljudskim rukama. Imam to ... prikaži još! neznam sta je i nemam ime za to. Bila je slucajnost da to nadjem a poslije toga sam otisao kod doktora da se uvijerim prvo dali sam normalan i tako to. Iz razloga jer neznam dali je to moguce to sto imam. Ta stvar nipokoju cijenu u ljuske ruke a samnom ostaje zauvijek. Mala napomena: sve ovo sto vidis diras cujes osijetis to nije real. Pozdrav od zaboravljenog i nevaznog.

  • -obrisani-:

    Ima li dokaza da je beba samo piškila i kakala?