Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HARA TJEDNIMA

CNN: U Australiji izgorjela površina veličine Hrvatske: Strašan požar odnio još jedan život

Požari u Australiji
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
05.01.2020.
u 07:46

47-godišnji muškarac preminuo je u noći sa subote na nedjelju od srčanog zastoja dok je pomagao prijatelju da spasi imanje u Batlowu, gradiću smještenom jugoistočno od Canberre, objavila je policija Novog Južnog Walesa u nedjelju ujutro.

Jedan je muškarac preminuo, a strahuje se da je stotine nekretnina uništeno u požarima koji su preko noći harali jugoistokom Australije nakon "groznog dana" ekstremne vrućine i opasnih uvjeta. 

47-godišnji muškarac preminuo je u noći sa subote na nedjelju od srčanog zastoja dok je pomagao prijatelju da spasi imanje u Batlowu, gradiću smještenom jugoistočno od Canberre, objavila je policija Novog Južnog Walesa u nedjelju ujutro. 

Time je broj umrlih zbog požara od rujna narasao na 24

Foto: Reuters/PIXSELL

Požarima je pogođeno svih šest australskih saveznih država i jedan teritorij. Izgorjelo je više od 6 milijuna hektara zemlje. 

U subotu su u saveznim državama Novi Južni Wales, Victorija i Južna Australija zabilježene ekstremne temperature. U dijelovima Sydneya registrirano je 48 stupnjeva Celzija i vjetrovi brzine 80 kilometara na sat. 

Još uvijek se ne zna kolika se šteta dogodila preko noći, no vlasti procjenjuju da je uništeno nekoliko stotina nekretnina.

U nedjelju ujutro dio Novog Južnog Walesa i dalje nema struje, a tamo gori oko 170 požara. Dva od njih su iznimno opasna

"Jučer je bio grozan dan", rekao je šef vatrogasne službe te savezne države Shane Fitzsimmons. 

Iako su se vremenski uvjeti u nedjelju poboljšali, na nekim mjestima stanje je i dalje "promjenjivo", dodao je.

Premijerka Novog Južnog Walesa kazala je da su po vremenskim uvjetima, brzini, veličini i šteti koje su nanijeli zajednicama ovi požari "bez presedana". 

"Ne možemo se praviti da je ovo nešto što smo doživjeli i ranije. Nismo", naglasila je u nedjelju. 

Vlasti u Victoriji i dalje provode masovne evakuacije uz pomoć vojske. U toj saveznoj državi gori pedesetak požara od kojih je šest opasno. 

Hladnije vrijeme i lagana kiša u nedjelju bi trebali ublažiti vatru u Victoriji u kojoj trenutno gori oko milijun hektara zemlje. Potvrđeno je kako je tamo ovaj tjedan izgorjelo 110 nekretnina. 

Foto: Reuters/PIXSELL

Smrtonosna vatra već se mjesecima probija ogromnim površinama istoka i juga Australije, u najbrutalnijoj požarnoj sezoni koja se tamo vidjela zadnjih nekoliko godina.

Diljem zemlje poginule su 24 osobe, a oko 6 milijuna hektara zemlje - otprilike iste veličine kao i Hrvatska - izgorjelo je, naveo je CNN na svojim internetskim stranicama. Razaranja i postojani oblaci toksičnog dima koji vise nad većim gradovima postavljaju pitanje, može li život Australije nastaviti dalje?

Ključne riječi

Komentara 3

FR
FranoD
08:32 05.01.2020.

U Australiji su pod pritiskom "zelenih" donijeli zakon da se ne smije čistiti šuma niti raditi protupožarni usjeci. Sve radi "očuvanja" šume. Slično su napravili i u Kaliforniji pa je i tamo bilo požara kao nikad prije. Uklonili vatrogastvo kao struku, jer političari znaju sve. Inače, visokih temperatura koje su sada zabilježene u Australiji često je bilo i prije bez katastrofalinih posljedica, ali dobro dođu ovakvi požari da svale na sve nas krivicu i metnu nam porez za CO2.

Avatar gusjenica
gusjenica
17:56 05.01.2020.

Nisam bešćutan, ali moje zabrinute misli su više okrenute prema stradavanju ove napaćene Planete i milijardi mrtvih životinja , a ne prema ovih "par" pripadnika vrste koja je direktni krivac za ovu katastrofu.

NO
nordic
13:10 05.01.2020.

imali kraja ovom uzasu. da hoće kiša da lije al neće pa neće. Strašno. 🙏

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije