Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sustav mirovinskog osiguranja u Hrvatskoj

U 2024. godine započnite brinuti o svojoj mirovini: Razumijevanje tri stupa za sigurniju budućnost

Mirovinski sustav
Foto: Shutterstock
1/2
26.02.2024.
u 10:04

Sustav mirovinskog osiguranja u Hrvatskoj sastoji se od tri stupa, čineći važan dio socijalne sigurnosti.

Mirovinski sustav važan je dio sustava socijalne sigurnosti u Hrvatskoj, a zasniva se na tri stupa - dva obvezna i jednog dobrovoljnog stupa mirovinskog osiguranja. Prva dva stupa obvezna su za svakog zaposlenog građana RH i doprinose za njih izdvaja poslodavac iz plaće zaposlenika, dok je treći stup dobrovoljna mirovinska štednja uz državne poticaje. Preciznije, izdvajanja svih zaposlenih u RH za obvezno mirovinsko osiguranje (I. i II. stup) iznose 20% iz bruto plaće, dok je iznos uplata u III. dobrovoljni mirovinski stup osobna odluka svakog pojedinca.

Prvi stup: Međugeneracijska solidarnost

Prvi stup, oslonjen na međugeneracijsku solidarnost, temelji se na principu da se mirovine isplaćuju iz plaća zaposlenih. Poslodavci uplaćuju 15% bruto plaće zaposlenika u Državnu riznicu, a Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje upravlja ovim stupom.

Drugi stup: Individualna kapitalizirana štednja

Drugi mirovinski stup također je obvezan i predstavlja individualnu kapitaliziranu štednju. Poslodavac zaposlene osobe svakog mjeseca izdvaja 5% njegove bruto plaće, a navedena sredstva uplaćuje na osobni račun u jednom od obveznih mirovinskih fondova koje je zaposlenik, odnosno osiguranik odabrao. Društvo koje upravlja obveznim mirovinskim fondom upravlja sredstvima na osobnom računu osiguranika i ulaže ih s ciljem povećanja njihove vrijednosti. Potrebno je napomenuti kako se II. mirovinski stup sastoji od tri kategorije – A, B i C, koje se međusobno razlikuju po rizičnosti i strategijama ulaganja. Rad društava koji upravljaju obveznim mirovinskom fondovima nadzire Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA).

Foto: Shutterstock

Treći stup: Dobrovoljna kapitalizirana štednja

Konačno, treći stup mirovinskog osiguranja u potpunosti je dobrovoljan te se zasniva na individualnoj kapitaliziranoj štednji. S obzirom na to da je riječ o dobrovoljnom mirovinskom fondu, osiguranik ima potpunu kontrolu nad uplatama u štednju, odnosno sam bira dinamiku, trajanje i visinu štednje, a ušteđena sredstva na osobnom računu člana fonda njegova su osobna imovina i u potpunosti su nasljedna.

Treći stup mirovinskog osiguranja u potpunosti je dobrovoljan te se zasniva na individualnoj kapitaliziranoj štednji.

Osiguranik štednjom u ovom stupu također ostvaruje pravo na državna poticajna sredstva koja iznose maksimalno 99,54 eura godišnje za uplaćenu dobrovoljnu mirovinsku štednju do 663,61 eura, odnosno 15% od uplaćenog doprinosa u prethodnoj kalendarskoj godini. Treći stup je nadogradnja mirovinske štednje iz I. i II. stupa, no ušteđena sredstva na računu III. stupa možete podići najranije s 55 godina života, bez obzira na radni status. Dobrovoljnim mirovinskim fondovima upravljaju mirovinska društva u privatnom vlasništvu, čiji rad također nadzire HANFA.

Treći stup je nadogradnja mirovinske štednje iz I. i II. stupa

Kontrola nad vlastitom mirovinom

Iako prvi stup ograničava kontrolu nad štednjom, drugi i treći stup osiguravaju osiguranicima veći stupanj upravljanja. Osiguranici mogu birati mirovinsko društvo i kategoriju fonda, a dobrovoljna mirovinska štednja osigurava veća mirovinska primanja u budućnosti. Konkretno, kod II. stupa možete birati u kojem mirovinskom društvu ćete otvoriti svoj osobni račun, kao i u kojoj kategoriji fonda ćete štedjeti. Osim toga, ugovaranjem dobrovoljne mirovinske štednje osiguravate si veća mirovinska primanja u budućnosti.

Osiguranici mogu birati mirovinsko društvo i kategoriju fonda, a dobrovoljna mirovinska štednja osigurava veća mirovinska primanja u budućnosti.

Sadržaj nastao u suradnji s Raiffeisen mirovinskim fondovima.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije