Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Turistički projekt grada Sinja dobio 56 milijuna kuna

"Zapravo sve se temelji na dva naša glavna brenda, a to su Alka i Gospa Sinjska. One su naša nacionalna prepoznatljivost na koju smo u projektu vezali i ostale kulturne i druge sadržaje’, istaknula je Križanac.
22. kolovoza 2016. u 14:58 7 komentara 2828 prikaza
Kristina Križanac
Pogledajte galeriju 1/4

U Gradskoj vijećnici Sinja održana je prezentacija projekta "Sinj u sridu", za koji je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU dodijelilo Gradu Sinju bespovratna sredstva u iznosu od 56,843.992,20 kn.

Ugovor o provedbi financiranja projekta "Sinj u sridu" potpisan je na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sinja, a potpisali su ga gradonačelnica Kristina Križanac i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić.

Projekt je javnosti, uz videoprojekciju, predstavila Ankica Panza, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalne djelatnosti, gospodarstvo i upravljanje imovinom. U svom izlaganju istaknula je kako je cijeli Projekt dugogodišnji zajednički timski rad djelatnika Gradske uprave, konzultanata i predstavnika partnera i suradnika na projektu "Sinj u sridu".

09.04.2016., Sinj - Anketa s gradjanima na temu Sinja kao nasigurnijeg grada u Hrvatskoj.  Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL mještani: 'da mi se to dogodi u švicarskoj, šokirao bih se' Zašto je Sinj najsigurniji grad u Hrvatskoj Tino Radanović Završilo natjecanje Tino Radanović slavodobitnik 301. Sinjske alke 01.08.2014., Sinj - Generalna proba 299. Sinjske alke. Sinjski gradonacelnik Ivica Glavan.  Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL Ivica Glavan Nagrada za životno djelo: Pogodio svoj Sinj u sridu

– Uz Grad Sinj, partneri Projekta su TZ Grada Sinja, VAD, Muzej Cetinske krajine, RERA razvojna agencija SDŽ, Suvenirnica Florami, a suradnici su klaster Kolo, klaster Sinjska alka, klapa Sinj, Gradska glazba Sinj i Kulturno umjetničko središte Sinj – istaknula je Panza.

Obrazlažući detaljno stavke projekta, Panza je podsjetila na sve etape dosadašnjeg rada, a sve radi unaprjeđenja postojećih povijesnih, kulturnih i prirodnih potencijala sinjskog kraja, kao i razvijanja turizma. Ankica Panza naglasila je kako je ovaj projekt, vrijedan ukupno 68,114.000 kuna, usmjeren na rekonstrukciju, obnovu i revitalizaciju nepokretnih kulturnih dobara te valorizaciju nematerijalne kulturne baštine. Uz nepovratnih 56,843.992,20 kuna, još će se preko Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova aplicirati nešto manje od 9 milijuna kuna, a preostali manji iznos podmirit će dionici na Projektu.

Panza je na kraju izlaganja istaknula kako je projekt započeo 1. siječnja 2014., a zaključni rok dovršetka je srpanj 2018.

Govoreći o projektu "Sinj u sridu", gradonačelnica Kristina Križanac istaknula je:

"Grad Sinj ovim projektom dobiva razvojnu budućnost, bolji životni standard svih građana, kao i veliki poticaj razvoju turizma, posebno vjerskog i kulturnog sadržaja. Zapravo sve se temelji na naša dva glavna brenda, a to su Alka i Gospa Sinjska. Oni su naša nacionalna prepoznatljivost na koju smo u projektu vezali i ostale kulturne i druge sadržaje", istaknula je Križanac, navodeći što će se ovim velikim financijskim sredstvima realizirati:

"Uredit će se detaljno tvrđava Stari grad, Kamičak, Muzej Cetinske krajine, zgrada Palacina, rekonstrukcija ulica i opremanje urbanističke cjeline Sinja. Tu znatan iznos pripada temi Sinjske alke – za nabavu opreme i razvoj novih multimedijalnih interpretacijskih oblika, jačanje kapaciteta lokalnih dionika, unaprjeđenje proizvodnje suvenira i osmišljavanje drugih sadržaja", istaknula je Križanac, dodavši kako se očekuje mnogo radova u kojima bi poduzetnici, graditelji i ostali sa sinjskog područja mogli biti uključeni u projekt. 

"Svi naši poduzetnici, privatnici, normalno će se moći uključiti u ovu priču i kroz bagatelne i javne nabave, i vjerujem da će mnogi s nama sudjelovati u realizaciji ovog projekta", kazala je gradonačelnica Kristina Križanac. 

Božićna zabava
SAVRŠEN BOŽIĆNI PARTY ZAČINJEN KREATIVNIM JELIMA
Božićna zabava za pamćenje ili noćna mora? Organizacija božićnog partija ne mora predstavljati dodatni stres