Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Završilo natjecanje

Tino Radanović slavodobitnik 301. Sinjske alke

Tino Radanović
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/62
07.08.2016.
u 18:51

Sa 7 osvojenih punata slavodobitnikom 301. Sinjske alke proglašen je Tino Radanović

Tino Radanović slavodobitnik je 301. Sinjske alke. U tri trke ostvario je ukupno sedam punata, u prvom krugu pogodio je u "dva", u drugom u "sridu" i u trećem ponovno u "dva". Alkarski vojvoda Ante Vučić na koplje mu je privezao plamenac hrvatske trobojnice, znamenje pobjede. Predsjednica i pokroviteljica Sinjske alke Kolinda Grabar-Kitarović čestitala je pobjedniku kojem je darovala sablju i zlatni prsten s hrvatskim grbom.

Viteško alkarsko društvo slavodobitnika nagrađuje zlatnom plaketom i s 40.000 kuna.

Radanović je rođen 1981. godine u Sinju, a po zanimanju je diplomirani kriminalist i radi u splitskoj policijskoj upravi. U alkarskoj povorci debitirao je 2002. godine, a među alkare kopljanike prvi put je odabran 2006. godine. Godine 2007. postao je slavodobitnik 292. Sinjske alke, a ima i jednu baru. Oženjen je i otac jedne kćeri.

Politički vrh u Sinju

Sinj je danas već treći dan živio punim plućima pripremajući se za današnji veliki dan, kada se, nakon bare i čoje, trčala 301. Sinjska alka. Gužva u gradu započela je u ranim jutarnjim satima kada je u 7.30 sati započela procesija koja je krenula ispred Crkve Čudotvorne Gospe Sinjske do crkvice na Gradu gdje je održana sveta misa za branitelje tvrđave 1715. godine, sve poginule u Domovinskom ratu, preminule članove Društva, alkare i alkarske momke.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, pokroviteljica Alke, tradicionalno je srdačno dočekana u Sinju. Predsjednik Sabora Željko Rainer također je u svečanoj loži, ali zamjetno veći je aplauz dobio tehnički premijer Tihomir Orešković. Međutim, Sinjani su opet pokazali sklonost HDZ-u pa je, pozdravljajući nazočne, alkarski vojvoda Ante Vučić iskoristio prigodu te je podsjetio kako je Andrej Plenković, novi predsjednik HDZ-a prošle godine u Bruxellesu ugostio alkare i Europi predstavio sinjsku vitešku igru, za što je nagrađen toplim aplauzom. Ipak, najviše se pljeskalo Milanu Bandiću.

– Poseban pozdrav hrvatskim braniteljima nepravedno osuđenima u Haagu zato što su branili svoju domovinu i Bosnu i Hercegovinu – poručio je Vučić prije početka trke.

Uzvanici su se u Sinju počeli okupljati od samoga jutra, ali Zoran Milanović nije došao iako se do samog kraja nagađalo kako će ipak doći, s obzirom na to kako je podrijetlom iz obližnjih Glavica. Od viđenijih SDP-ovaca uočen je samo Arsen Bauk. Među prvima u Sinju je viđen Andrej Plenković u društvu Gordana Jandrokovića. Družio se sa Sinjanima i odgovarao na pitanja novinara.

Rekao je kako na Alku dolazi uvijek i da se nije pojavio u sklopu predizborne kampanje. Podsjetio je kako je lani u Bruxellesu ugostio sinjske alkare. Zamoljen da komentira nedolazak Milanovića rekao je da mu je sasvim svejedno. – Visoko izaslanstvo HDZ-a bilo je i u Kninu, mi smo uvijek s narodom – rekao je Plenković. Za predstojeće izbore kazao je kako HDZ ide na pobjedu. Ne zabrinjavaju ga previše ankete koje prednost daje SDP-u. – Imamo uzlazni tren! – naglasio je. Kaže kako nije neobično što ankete pokazuju da je Milanović najpoželjniji premijer jer SDP vodi 10 godina, a on HDZ tek 15 dana.

– Mojim dolaskom HDZ je dobio svježinu i energiju – naglasio je Plenković. Potvrdio je kako će se sučeliti s Milanovićem pred televizijskim kamerama.

Pred Alkarskim dvorima sa Sinjanima se družila i velika skupina mostovaca predvođenih Božom Petrovom koji je na alkarsko nadmetanje došao sa suprugom Mašom. Ivan Kovačić također je poveo bolju polovicu, a stigli su i tehnički ministri Vlaho Orepić, Tomislav Panenić, Dubravka Jurlina Alibegović, Robert Podolnjak

– Hrvatska može i mora ići naprijed i, ako mogu slobodno reći, Most će biti taj jamac koji će to napraviti. Mi možemo jamčiti hrvatskim građanima da ćemo se zauzimati za njih i za sve promjene koje se Hrvatskoj trebaju dogoditi – izjavio je Petrov koji je komentirao i najavljeno sučeljavanje Plenkovića i Milanovića, bez njega. – Meni je drago da su oni konačno pokazali da im je ugrožen duopol jer se to ne može drukčije protumačiti. Ono što se dogodilo prije šest mjeseci u Republici Hrvatskoj zaista jest čudo jer smo nakon 20 godina srušiti namjerni duopol koji su izazivali na način da zabavljaju ljude cirkusima oko ideologija i svjetonazora, a pustoše Hrvatsku – rekao je Petrov zaključivši kako bi se svi kandidati za premijera trebali međusobno suočiti. Rekao je kako Most nema konkurenciju kada je u pitanju treći put u Hrvatskoj.

Foto: Ilustracija/Ivo Cagalj/PIXSELL

Svečanost u Alkarskim dvorima prošla je u znaku kiše koja ju je malo ubrzala. Ipak, na druženju pred početak alke viđeni su ministri Zlatko Hasanbegović s kojim su se neprestano fotografirali, dobro raspoloženi Predrag Šustar, Miro Kovač, Tomislav Panenić, Dario Nakić. Bili su tu i Damir Krstičević, Ljubo Ćesić Rojs, monsinjor Marin Barišić, župan Zlatko Ževrnja, gradonačelnici Milan Bandić, Ivo Baldasar i Ivan Penava u društvu domaćice, sinjske gradonačelnice Kristine Križanac.

U Sinju je i tehnički ministar Predrag Šustar, kao i Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a, glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja... Naravno, od samoga jutra u gradu je i mostovac Miro Bulj, Sinjanin i sam bivši alkarski momak.

U 301. Sinjskoj alci natjecalo se 17 alkara kopljanika. Na bari i čoji proslavio se Alen Filipović Grčić koji je osvojio oba natjecanja.

Komentara 88

ZO
zoom
14:30 07.08.2016.

pozdrav svim Hrvatima!

Avatar croatxl
croatxl
14:25 07.08.2016.

Dolazi kraljica Hrvatskog naroda,zna se gdje je ona tu je i Hrvatski narod.Kad danas Hrvati je nagrade aolauzom a zvizducima milojka,bice to tesko objasnjivo levorukim novinaropiscima.

Avatar juricamesko
juricamesko
14:47 07.08.2016.

ne trebate se bojati neće Milojko kao niti u Knin usuditi se doći u Sinj na Alku.zna on dobro koliko je omiljen u Cetinskoj krajini.skoro kao i Pupovac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije