Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ključan trenutak

Trumpovu sudbinu zapečatili elektori. Svojim glasovima potvrdit će Bidenovu pobjedu

Donald Trump
Foto: REUTERS
1/4
14.12.2020.
u 18:00

Danas će elektorski kolegij svojim glasovima potvrditi Bidenovu pobjedu i okončati period u kojem je teoretski moglo doći do promjene u rezultatima izbora

Elektori američkih saveznih država danas će svojim glasovima potvrditi izbornu pobjedu izabranog predsjednika Josepha Bidena, koji je dobio sedam milijuna glasova više od predsjednika Donalda Trumpa. Međutim, za Bidenovu je pobjedu ključno osvajanje 306 elektorskih glasova, dok ih je Trump osvojio 232, s obzirom na to da o pobjedniku američkih izbora ne odlučuje broj osvojenih glasova, nego broj osvojenih elektorskih glasova.

Pobijedio Hillary

Trump je tako pobijedio Hillary Clinton iako je osvojio tri milijuna glasova manje, i to zato što je osvojio 304 elektorska glasa, a ona 227. Amerikanci predsjednika biraju posredno, putem elektora, dok birači u svojim državama glasanjem za predsjedničke kandidate zapravo biraju elektore. Elektorski kolegij sačinjava ukupno 538 elektora (što je država napučenija, više ima elektora), dok je za pobjedu potrebno dobiti većinu od 270 elektora. Biden i Harris osvojili su 25 saveznih država, baš kao i Trump i Pence, ali je u njihovu slučaju riječ o državama s manjim brojem elektora.

Video: Trumpov odvjetnik Giuliani žustro je pokušao osporiti rezultate izbora, a od nervoznog znojenja niz lice mu je kapala boja za kosu!

Elektori se sastaju po državama na svečanim sjednicama, koje obično traju kratko. Svi elektori glasaju za onog kandidata koji je osvojio većinu glasova u toj državi, osim u Nebraski i Maineu, gdje se elektorski glasovi dijele razmjerno broju osvojenih glasova. Ispunjeni glasački listići iz svake države zatim se šalju potpredsjedniku SAD-a, koji ih pak prosljeđuje Kongresu, a Kongres će onda 6. siječnja potvrditi Bidena za novog predsjednika. Inauguracija novog predsjednika održat će se 20. siječnja.

Trump je desecima neutemeljenih tužbi pokušao osporiti potvrđivanje Bidenove pobjede u nizu ključnih saveznih država, no američko pravosuđe, uključujući i Vrhovni sud, u koji je Trump imenovao troje sudaca, u ovom je slučaju pokazalo iznimnu otpornost na Trumpove pokušaje delegitimizacije izbornog procesa. Vrhovni sud naposljetku je odbacio i bizarnu tužbu kojom je Teksas tražio da četiri druge države ponište volju svojih birača koji su izabrali Bidena na temelju nedokazanih tvrdnji o izbornim prijevarama, jer su tako tobože oštetili birače Teksasa.

Jačanje pozicije u stranci

Današnjim glasanjem elektorskog kolegija okončava se razdoblje u kojem je, barem teoretski, moglo doći do preokreta izbornog rezultata. Nakon što elektorski kolegij potvrdi Bidenovu pobjedu, to postaje nemoguće, iako ne treba isključiti vjerojatnost da će neki elektori glasati protiv volje svojih birača, što se dogodilo i prije četiri godine kada su dva elektora odbila glasati za Trumpa, što se u pojedinim državama sankcionira, a u pojedinim ne, ali to neće dovesti do preokreta. To, međutim, ne znači da će Trump prestati govoriti da je on stvarni pobjednik izbora i da mu je pobjeda ukradena, a vjerojatno će nastaviti i s tužbama, s obzirom na to da je u nepostojeću izbornu prijevaru povjerovala većina republikanskih birača, a Trump tako učvršćuje svoj utjecaj u Republikanskoj stranci.

Ključne riječi

Komentara 11

DI
Diosiario
18:38 14.12.2020.

Prevara je i te kako postojeća, na njoj se radilo 4 godine, prevara je vrlo sofisticirana i za njeno raskrinkavanje potrebno je puno više vremena od ovog koje je ograničeno rokovima do 20. siječnja. Drugo, Trump ne potkopava demokratski proces jer čovjek nije napravio niti jedan protuzakonit ili protuustavan čin već se u okviru pravnih mogućnosti bori za svoja prava. Treća stvar je da se teoretski ishod izbora može preokrenuti sve do 6. siječnja odnosno do potvrde Kongresa. To se neće dogoditi, ali je teoretski moguće, tako da ovaj "novinar" koji to nije nego samo još jedan plaćenik novog totalitarizma lupa gluposti i neistine a mogao se bar o osnovama informirati.

DA
DarthVader
20:27 14.12.2020.

Baj-Baj Donaldicu, nitko nece plakati za tobom diktatoru obicni.

Avatar DIXI
DIXI
20:05 14.12.2020.

Daj nam ti sve to raskrinkaj, uzmi si vremena, neka te ne smeta nikakav rok. Točno, Trump (čovjek?!?) koristi sve što mu stoji na raspolaganju da se izbori za sebe. Za sebe. A o totalitarizmu, ustroj USA je na srećuu spriječio predsjednik svim sredstvom koja mu stoje na raspolaganju postane diktator.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije