Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STOP LUDILU!

Trumpov ruski rulet u Siriji uvod u 3. svjetski rat?

ruski predsjednik Vladimir Putin i predsjednik SAD-a Donald Trump
Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL
13.04.2018.
u 08:20

War Time: U slučaju napada kineski brodovi idu pod rusko zapovjedništvo

Dok Sirijci svakog trenutka očekuju moguću vojnu intervenciju na svoju zemlju uvjereni da će biti puno jača nego ona prije godinu dana kada su bombardirana postrojenja kod Homsa, ali ne toliko drastično da bi promijenila stanje na terenu, izgleda da je američki predsjednik Donald Trump shvatio da se zaletio i da u Siriji neće ratovati samo protiv predsjednika Bashara al-Assada, nego i protiv Rusije i Irana koji su stvarni gospodari tog područja, pa ublažava retoriku.

Nakon ratničkog tvita “Rusi, šaljemo vam lijepe rakete”, Trump se ponovno oglasio na Twitteru kazavši da nikada nije rekao da će vojna operacija uslijediti brzo, dodajući da “postoji mogućnost da to bude ubrzo, ali i da ne bude ubrzo”.

Također, iz Bijele kuće poručuju da vojna opcija nije jedina, da se razmatraju i druge te da predsjednik Trump ima mnogo mogućnosti na raspolaganju.

Bojne otrove imaju i islamisti

S druge strane, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kazao je da Rusija ne sudjeluje u Trumpovoj Twitter-diplomaciji dodajući da Moskva podržava ozbiljan pristup i nastavlja vjerovati da je važno da se ne rade koraci koji će dodatno pogoršati ionako složenu situaciju.

Kao i Trump, i njegovi saveznici francuski predsjednik Emmanuel Macron i britanska premijerka Theresa May malo su zastali nakon prvotne ratničke retorike. Iako je Macron kazao da Francuska ima dokaze da je u Siriji korišteno kemijsko oružje, najmanje klor, i da je to činio Assadov režim, napomenuo je da će konačnu odluku o napadu na Siriju donijeti kada dobije podrobnije informacije vezane uz napad kemijskim oružjem.

Podsjetimo, mnoge organizacije prošlih su godina objavile da sve zaraćene strane u Siriji, pa i islamističke skupine, imaju kemijsko oružje.

Premijerka May, iako je spremna dopustiti da vojska njezine države sudjeluje u vojnoj akciji u Siriji, ipak je pozvala ministre na posebni sastanak kabineta kako bi joj odobrili akciju. Međutim, pitanje je kakvo će stajalište o tome imati britanski zastupnici s obzirom na to da imaju loše iskustvo s napadima svojih vojnih snaga na Bliskom istoku.

Ujedinjeno Kraljevstvo bilo je uvučeno u rat protiv Sadama Huseina u kojem je razoren Irak, i to na osnovi lažnih podataka o oružju za masovno uništenje koje je tadašnji premijer Tony Blair servirao javnosti. Kancelarka Angela Merkel izjavila je da Njemačka neće sudjelovati u mogućim udarima na Siriju, a turski predsjednik Erdoğan ovaj se put nudi kao mirotvorni posrednik, poručujući Trumpu i Putinu da “uključe razum”.

U međuvremenu, u istočnom je Sredozemlju velika gužva od nosača zrakoplova, podmornica... Razarač američke ratne mornarice usidren je u Sredozemnom moru, a obavještajni podaci pokazuju da sirijske snage premještaju dio zračne flote pokušavajući ih zaštititi od napada. Dio sirijskih zrakoplova i vojske premješten je u rusku vojnu bazu blizu Latakije.

Da mogući napad na Siriju može izazvati 3. svjetski rat pokazuje i prisutnost kineske mornarice koja bi ušla pod zapovjedništvo Rusije. Naime, prema informacijama koje je objavio War Time, kineski borbeni brodovi koji se nalaze u Sredozemlju dobili su naredbu da se u slučaju ratne eskalacije u tom dijelu svijeta stave pod zapovjedništvo ruske ratne mornarice. A to znači da eventualni američki udar na ciljeve u Siriji neće moći proći bez sudjelovanja i kineske vojske.

Isti izvor navodi da je iz ruske zračne baze Mozdok poletjela skupina bombardera Tu-22M3 te odletjela u pravcu Irana. Prije nekoliko dana u Siriju su prebačeni i specijalni protupodmornički zrakoplovi I-38 Novela.

Poruka Izraelu

S druge strane, radari u Siriji registrirali su snažnu aktivnost specijaliziranog izviđačkog aparata Boeing P-8A Posejdon nekoliko stotina kilometara od Latakije koji promatra sirijske teritorijalne vode i dio kopna od Tartusa do Latakije. Na širem području istočnog Sredozemlja primijećena je i aviocisterna KC-10A koja ima zadatak da lovačko-bombarderskom zrakoplovstvu osigura opskrbu gorivom.

U međuvremenu, Putin je upozorio premijera Izraela Benjamina Netanyahua da ne poduzima akcije u Siriji. Naime, Izrael je u visokoj pripravnosti zbog moguće osvete Irana nakon izravne prijetnje Teherana zbog napada na sirijsku vojnu bazu u noći između nedjelje i ponedjeljka.

– Sa svakom pobjedom postignutom na terenu, podižu se glasovi nekih zapadnih zemalja a akcije se intenziviraju u pokušaju da se promijeni tijek događaja. Ti glasovi i svaka moguća akcija doprinijet će samo povećanju nestabilnosti u regiji, te prijetiti međunarodnom miru i sigurnosti – prvi je komentar sirijskog predsjednika Bashara al-Assada nakon prijetnji njegovoj zemlji. Prema svim pokazateljima, ako se Trump i saveznici odluče za vojnu akciju ona bi trebala početi danas rano ujutro.

Komentara 83

ST
Stipan
08:51 13.04.2018.

Treći svjetski rat? Bolje je reći zadnji rat, jer ako do njega dođe, ne daj Bože , i sukobu se atomske sile onda je kraj. Valjda vladajući to imaju na umu. Ustvari kad um , mozak, zakaže , dolazi do ratova.

Avatar siva_sova
siva_sova
08:57 13.04.2018.

ako će doći do 3 svijestkog rata tko će koga osvajati ? rusija ameriku, amerika rusiju, amerika i rusija siriju? ništa mi se ne uklapa

ZV
Zvjerko
10:40 13.04.2018.

Najbolji mi je ovaj Macron! Kaže da ima dokaze, a onda kaže da čeka nove informacije. Jbt. ili imaš dokaze i onda ih pokaži cijelom svijetu ili ih nemaš i onda si lažljivac svjetskih razmjera. Jadno!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije