Naslovnica Vijesti Svijet

Trump za mir: Velike nacije ne vode beskonačne ratove

Pozivam Kongres da zaustavimo ilegalne imigracije i lišimo se bezobzirnih kojota, kartela, dilera droge i trgovaca ljudima, rekao je Trump
06. veljače 2019. u 23:12 6 komentara 376 prikaza
Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Treći govor o stanju nacije američkog predsjednika Donalda Trumpa na prvu loptu činio se kao da želi svojim neprijateljima pružiti ruku i pomiriti ono što je dosad bilo nepomirljivo, no vrlo brzo zastupnicima i senatorima postalo je jasno da je to samo vješta krinka i kako Trump nema nikakvu namjeru odustati od svojih dosadašnjih politika.

Donald Trump Tomislav Krasnec Kod Trumpa često obrazac ponašanja naginje u korist Putina, a kontra američkih prijatelja

Neki komentatori usporedili su Trumpov jučerašnji govor s njegovom neuredno vezanom i nakrivljenom kravatom naglasivši da to simbolično odražava pravac u kojem idu Sjedinjene Države, ali i govor koji je bio prepun kontroverzi i vrludanja. Čas je pružao ruku demokratima, a nakon toga bi ih već u sljedećoj rečenici optužio da vode besmislene istrage protiv njega referirajući se na istragu koju vodi Robert Mueller, a koja se tiče ruskog miješanja u predsjedničke izbore.

Retoričke kaskade

Komentator političkog news-portala Politico opisao je govor kao „dezorijentirajuće iskustvo i kaskadu retoričkih pasusa za koje se činilo da proturječe jedan drugome, i to iz trenutka u trenutak“.

POČETAK IZBORNIH KAMPANJA Demokrati kritizirali Trumpov govor o stanju nacije

Svojim najljućim protivnicima, demokratima, on je isprva pružio maslinovu grančicu govoreći kako svi zajedno trebaju nadići sve podjele, obnoviti suradnju između dviju stranaka, a sve to u cilju da se zajednički radi na ispunjavanju ciljeva cijele nacije.

– Milijuni naših sugrađana u ovome nas trenutku gledaju okupljene u ovoj slavnoj dvorani u nadi da ćemo vladati zemljom ne kao dvije odvojene i zavađene stranke, već kao jedna nacija. Agenda o kojoj ću večeras govoriti nije ni republikanska, ni demokratska, već agenda američkog naroda – govorio je Trump u svome 82 minute dugom govoru. No nije prošlo dugo, a Trump je već počeo optuživati demokrate za opstruiranje izgradnje kontroverznog zida na granici s Meksikom. Upozorio je da će “smiješne i besmislene stranačke istrage nanijeti štetu gospodarskom napretku koji je ostvaren u posljednje dvije godina otkako je on u Bijeloj kući”.

– Ako želimo mir i vladavinu zakona, ne možemo dopustiti sukobe, rat i raznorazne istrage – naglasio je. Neposredno iza njega sjedila je Nancy Pelosi, vođa demokratske većine u Zastupničkom domu, kao simbol jednog novog razdoblja u kojem Donaldu Trumpu neće biti lako nositi se s novim omjerom snaga u Kongresu. Ona je privlačila pažnju neobičnim aplaudiranjem predsjedniku i neprestanim prekopavanjem po papirima na kojima je bio ispisan Trumpov govor. Za razliku od prvih dvaju govora, koje je Trump održao u Kongresu u kojem je njegova stranka imala većinu, sama prisutnost Nancy Pelosi i njezina „kamenog lica“, bila je jasan znak da predsjednik nastupa u svojevrsnom neprijateljskom okruženju.

Donald Trump Obraćanje pred kongresom Trump o stanju nacije: Da nisam izabran za predsjednika, bili bi u ratu sa Sjevernom Korejom

Zid na granici s Meksikom bio je opet u središtu Trumpove pažnje, a naglasak je stavio na „stanje bezakonja na našoj južnoj granici“. U dijelu govora koji se odnosi na ilegalne imigrante vratio se svojoj staroj retorici ispunjenoj netrpeljivošću prema bilo kome tko se usudi ilegalno prijeći granicu. Ponovno je imigrante općenito optužio za kriminal, ubojstva i druge oblike nasilja prema Amerikancima. U publici, neposredno uz Melaniju Trump, nalazila se obitelj čijeg je člana navodno ubio ilegalni imigrant, ali i dječak Joshua Trump koji trpi ismijavanje i ruganje svojih školskih kolega samo zato što ima isto prezime kao predsjednik.

– Dok ovo govorim, velike organizirane karavane idu prema SAD-u. Upravo sada je vrijeme da Kongres pokaže svijetu da je Amerika posvećena zaustavljanju ilegalne imigracije i lišavanju od bezobzirnih kojota, kartela, dilera drogom i trgovaca ljudima – kazao je Trump naglasivši kako je jedini cilj imigranata da uđu u SAD i počine zločine. To sve, po njemu, opravdava izgradnju zida pa je najavio da od toga neće odustati makar to značilo novu blokadu rada federalnih vlasti.

Vanjskopolitičkom agendom dominirala je najava o susretu Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una u Vijetnamu 27. i 28. veljače, ali i njegova vrlo odlučna najava da SAD više nikada neće voditi beskrajne ratove.

Doselio se i nije požalio Amerikanac u Zagrebu: Ne, nije ovdje sve bajno, ali Amerika više nije opcija

– Naši hrabri vojnici na Bliskom istoku bore se već 19 godina. Kao kandidat za predsjednika obećao sam novi pristup. Velike nacije ne vode beskonačne ratove – kazao je Trump optuživši još jednom svoju vlastitu obavještajnu zajednicu da je potpuno u krivu kada tvrdi da Islamska država još nije uništena. Dok zbog zida ima problema s demokratima, najava povlačenja američke vojske iz Afganistana i Sirije izazvala je žestoku osudu republikanskih senatora.

Ograničavanje pobačaja

Cijeli govor bio je najava predsjedničke kampanje za izbore 2020., što su, uostalom, radili i njegovi prethodnici. Tu je iskoristio predsjednika Venezuele Nicolása Madura kako bi upozorio Amerikance da demokrati žele u SAD uvesti socijalizam, poredak koji predstavlja Maduro.

Iran PODJELE U DRUŠTVU Nekad su bila moćna i progresivna zemlja bogata naftom, danas su u teškoj gospodarskoj situaciji

Nije propustio naglasiti kako su svi njegovi potezi ukidanja raznih sporazuma o slobodnoj trgovini rezultirali jačanjem gospodarstva i zapošljavanjem, osobito žena koje čine 58 posto novozaposlenih. Pljesak koji je dobio zbog ovoga naglo je utihnuo kada je najavio daljnje ograničavanje prava na pobačaj.

>> Pogledajte kako je ruski lovac presreo švedski istraživački avion koji je letio iznad Baltika

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • Avatar neurazumljiv
  neurazumljiv:

  "Neki komentatori usporedili su Trumpov jučerašnji govor s njegovom neuredno vezanom i nakrivljenom kravatom naglasivši da to simbolično odražava pravac u kojem idu Sjedinjene Države" Cak i msm objavlju da preko 76 posto amerikanaca podrzava Trumpov govor, a Marina ko ... prikaži još!ko Marina, proslo je dvije godine od izbora i moram primjetiti da jako sporo uci.

 • Cupcake:

  Najboljudi govor predsjednik koji se pamti. Bio je briljantan i 76 % stanovništva je doživjelo govor kao pozitivan. Hrvatski novinari trebali bi slušati komentare svih američkih medija a ne samo Trump - hating fake news poput CNN ili MSNBC. Zašto ... prikaži još! niste spomenuli kako su gtadjani zaraženi sto demokrati nisu aplaudirali na prijedlog da ne treba dozvoliti pobačaj u 9 - om mjesecu trudnoće ili zaustaviti trgovinu bijelog roblja?

 • ajeto:

  Trumpa u Hrvatsku a Plenkovića u USA.Da Hrvati krenu napred a Ameri polude.