Naslovnica Vijesti Svijet

'Trump kaže da Asadova sudbina nije zapreka u Siriji'

Pregovori pod UN-ovim pokroviteljstvom kako bi se zaustavio šestogodišnji građanski rat u Siriji zapali su u slijepu ulicu jer oporba traži Asadov odlazak
26. travnja 2017. u 08:24 4 komentara 358 prikaza
Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL

Američki predsjednik Donald Trump rekao je pred veleposlanicima u UN-ovu Vijeću sigurnosti da budućnost sirijskog predsjednika Bašara al Asada "nije zapreka" za prekid sukoba, prenio je u utorak ruski veleposlanik u Ujedinjenim narodima.

Hassan Haidar Diab VIDEOINTERVJU: HASSAN HAIDAR DIAB Predsjednik Asad nije lud da u situaciji kada pobjeđuje baca kemijsko oružje na svoj narod!

Donald Trump koji je predsjednika Asada nazvao "krvnikom", rekao je za ručkom u ponedjeljak u Bijeloj kući u društvu 15 veleposlanika Vijeća da će sirijski narod odlučiti o svojoj sudbini, rekao je ruski izaslanik Pjotr Iljičev.

"Rekao je da Asadova budućnost nije zapreka", dodao je Iljičev za AFP.

Trump drži da "nije važno hoće li (Asad) ostati ili otići. Važan je politički proces, važno je zaustaviti krvoproliće, neprijateljstva (...) A onda će narod odlučiti", dodao je.

Pregovori pod UN-ovim pokroviteljstvom kako bi se zaustavio šestogodišnji građanski rat u Siriji zapali su u slijepu ulicu jer oporba traži Asadov odlazak prije bilo kakva mirovnog ugovora.

Rusija, čvrst saveznik sirijskog režima, uporno traži da se sudbina Bašara al Asada riješi izborima u okviru političke tranzicije.

Sjedinjene Države su povisile ton nakon navodnog kemijskog napada u Han Šejhunu koji Washington i njegovi saveznici pripisuju sirijskoj vojsci.

Sirija i Sjeverna Koreja bile su glavne teme razgovora Donalda Trumpa i članova Vijeća, ali su veleposlanici ujedno izrazili zabrinutost zbog najavljenog smanjenja američkog financiranja UN-a.

>> Donald Trump objavio trgovinski rat Kanadi: 'To više nećemo tolerirati. Vidjet ćete'

>> Trump postavio suludi zahtjev NASA-i, a astronautkinji dobacio šovinistički komentar o urinu u svemiru

VIP izdvaja za Vas

  • oxi:

    Nemogu vjerovati koliko su ovi rusi nenormalni. Pa oni traže da o budućnosti Sirije i o tome tko će je voditi odlučuje sirijski narod. Stvarno će čovjek od njih čuti svakakvih gluposti.

  • kalinovac:

    Da Trumpi,Trumpi,kako bi se tebi vidjelo kada bi te netko silom svrgavao sa vlasti,legitimno izabranog od naroda.Sistem je kakav je ali je to suverena država vjerojatno i prije Amerike,obuzdajte malo Izrael,dajte Palestini državnost i terorizma nebude jer ga je Izrael proizveo

  • stomugromova:

    Bojim se da će Trump otići prije nego Assad.Ili je to možda već shvatio pa ne želi potpirivati vatru.