Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Visoki dužnosnik Fataha:

Predaja vlasti u Gazi nailazi na 'zapreke'

Gaza
Foto: Reuters/PIXSELL
10.12.2017.
u 18:26

Palestinski islamistički pokret Hamas koji od 2007. kontrolira palestinsku enklavu, trebao je 1. prosinca predati vlast palestinskoj vladi na temelju dogovora o pomirbi koji su palestinske suparničke skupine u listopadu postigle u Kairu, a rok je potom pomaknut na 10. prosinca

Visoki dužnosnik Fataha izjavio je u nedjelju da predaja vlasti Palestinskoj samoupravi koja se u nedjelju trebala dogoditi u Pojasu Gaze nailazi na "zapreke".

Palestinski islamistički pokret Hamas koji od 2007. kontrolira palestinsku enklavu, trebao je 1. prosinca predati vlast palestinskoj vladi na temelju dogovora o pomirbi koji su palestinske suparničke skupine u listopadu postigle u Kairu. Taj je rok poslije pomaknut na 10. prosinca.

"Danas su se pojavile zapreke", rekao je Azam al-Ahmed, glavni pregovarač Fataha, stranke predsjednika Mahmouda Abbasa, u priopćenju koje je objavila palestinska agencija Wafa.

"Nadam se da će se one prevladati do večeras kako bi naš narod mogao reći da palestinske nacionalne frakcije (...) poštuju svoje obveze", dodao je.

Nakon predaje vlasti palestinske skupine će se sastati u Kairu, koji je pokrovitelj pregovora, kako bi razgovarale o budućim koracima, rekao je.

Gaza
1/13

Hamas je 12. listopada u Kairu pristao da se Abbasova Palestinska samouprava vrati na vlast u Gazi, odakle je silom protjerana 2007. te da vlast preuzme vlada nacionalnog jedinstva.

Nakon toga Hamas i Samouprava su se pokazali nesposobni da prevladaju neke zapreke, pa tako i onu u vezi sa sudbinom dužnosnika i sa sigurnosnom kontrolom.

Odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jeruzalem izraelskom prijestolnicom mogla bi utjecati na prilike. Pojas Gaze, Jeruzalem i okupiranu Zapadnu obalu od četvrtka potresaju nasilje i prosvjedi protiv američke odluke u kojima su život izgubila četvorica Palestinaca.

Komentara 3

Avatar superhik74
superhik74
00:48 11.12.2017.

Jedna od zapreka su i zrakoplovi F-16 Barak koji ih malo bombardiraju, ali bez brige par isluzenih komada ce uskoro utrpati nama pa bi mozda malo manje bomba palo na koncentracijski logor zvan Gaza.

IB
ibiza
22:18 10.12.2017.

Ma oni ni sami neznaju sta hoce... i oni moraju sa Izraelom razgovarat i problem rijesavati a ne sa susjedima

Avatar Kokodrilo
Kokodrilo
22:58 10.12.2017.

Problem Hamasa i Fataha je jedino na koga ce glasiti cek koji mjesecno godinama primaju od Amerike i svijeta. Vrhunska korupcija je i bila razlog da se Hamas odvoji od bivseg Arafatovog Fataha, i u oruzanoj akciji ih protjera saa Gaze. Od svega sto se dogadja ovih dana u tom dijelu svijeta je zapanjujuca tisina od strane Hezbolaha iz Libanona, vec dugo najzescim oponentima Izraela. Sve ima cijenu pa tako izgleda i Hezbolah, ili im je jos pre-svjeze pamcenje gobitaka i razaranja od svoje zadnje konfrontacije sa Izraelom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije