Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uzavreli Bliski istok

S intifadom stigla i razmjena vatre između Hamasa i Izraela

prosvjed protiv Trumpa
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
09.12.2017.
u 23:45

Izraelska vojska na svim je svojim granicama stavljena u punu pripravnost, a Barack Obama Trumpa je usporedio s Adolfom Hitlerom

 Više stotina Palestinaca ranjeno je u sukobima između Palestinaca i izraelske vojske. Još veća eskalacija nasilja i mogući oružani sukobi prijete palestinskim teritorijima nakon poziva islamističkog pokreta Hamasa na “novu intifadu” kao odgovor na američko priznavanje Jeruzalema za glavni grad Izraela.

Već je došlo do oružanih sukoba između pripadnika Hamasa i izraelske vojske nakon što su dva projektila bačena iz pojasa Gaze na izraelsko naselje na što je Izrael odgovorio topovima i zračnim udarima po položajima Hamasa u Pojasu Gaze. Hamas je u petak nakon molitve demonstrirao svoju moć te su njihovi borci u punoj ratnoj opremi u povorci prolazili ulicama Pojasa Gaze uzvikujući parole „smrt Izraelu“ i „smrt Americi“. Palestinci koji su pozvali na “tri dana gnjeva”, zapalili su sliku američkog predsjednika uzvikujući: „Smrt Trumpu, smrt Americi i smrt Izraelu.“ U strahu od mogućih napada od Hamasa i ostalih palestinskih militantnih skupina iz Pojasa Gaze na izraelska naselja, izraelska je vojska stavljena u stanje pune pripravnosti te su preporučili stanovništvu da budu u blizini skloništa.

Isto tako, izraelska je vojska stavljena u punu pripravnost duž granice s Libanonom i Sirije zbog straha od mogućeg napada libanonskog Hezbollaha nakon govora glavnog tajnika šeika Nasrallaha koji je kazao kako se Jeruzalem ne može vratiti pregovorima, već isključivo vojnom silom. Dramatična promjena u politici SAD-a također je dovela do prosvjeda na palestinskim teritorijima pod izraelskom okupacijom, u Turskoj, Egiptu, Jordanu, Tunisu, Alžiru, Iraku i Iranu kao i mnogim drugim islamskim zemljama gdje su prosvjednici palili američke zastavu uz povike „smrt Trumpu, smrt Americi“.

Predstavnici PLO-a najavili su kako se, u znak protesta protiv odluke Donalda Trumpa o priznanju Jeruzalema kao glavnog grada Izraela, neće idući tjedan, kada treba posjetiti Izrael i Palestinsku teritoriju, sastati s potpredsjednikom SAD-a, Mikeom Penceom. U međuvremenu, bivši američki predsjednik, Barack Obama, na gospodarskom forumu u Chicagu, kazao je kako strahuje od dolaska novog Hitlera u SAD-u, aludirajući na Donalda Trumpa.   

Pogledajte i galeriju: Zbog Trumpove odluke prosvjedovalo se u Jordanu, Tunisu, Pakistanu, Egiptu i Izraelu

prosvjed protiv Trumpa
1/17

Komentara 1

SD
sdpesticid
23:57 09.12.2017.

barak obama ? koliko ratova je počelo za njegova mandata i koliko žrtava je njegova nobelova nagrada pobrala ? trump u savezu s onima koje je hitler progonio a obama trumpa stavlja u kontekst s hitlerom ? hmm..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije