Naslovnica Vijesti Hrvatska

Stier priznao suradnicima: Da, želim preuzeti stranku

Idući izbori u HDZ-u bit će bratoubilački rat, kao kad su se natjecali Ivo Sanader i Ivić Pašalić, smatra izvor iz Predsjedništva
27. svibnja 2018. u 21:10 171 komentara 32871 prikaza
Davor Ivo Stier i Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Iako je dosad slovio kao idealni drugi, kao politički i ideološki strateg, Davor Ivo Stier, politički tajnik HDZ-a i nekad najbliži suradnik Andreja Plenkovića, govorom na Saboru te stranke prometnuo se u glavnog konkurenta aktualnom predsjedniku HDZ-a. Njegova buduća kandidatura za prvog čovjeka HDZ-a ne proizlazi samo iz interpretacije njegova odličnoga i zapaženog izlaganja na stranačkom Saboru u Ciboni.

Andrej Plenković Opći sabor HDZ-a Plenković kritičarima: Imali su svoje šanse, mogli su ostati u Vladi ili postati dio nje!

Otvorio karte

Bliskim suradnicima Stier je otvorio karte; kandidaturu za predsjednika HDZ-a ne isključuje, ona je svakako opcija.

– Izbori u HDZ-u nisu sada, ali kada budu, Stier kandidaturu za predsjednika stranke apsolutno ne isključuje – prenio nam je Stierov stranački suradnik. Iako nitko upućeniji nije ni očekivao da bi se u HDZ-u već sada formirao konkretni pokret otpora protiv Plenkovića, poruke koje dolaze iz Stierova kruga to i potvrđuju. Stier će čekati svoju priliku na redovnim ili izvanrednim izborima u HDZ-u, a u međuvremenu svojim izjavama, čini se, neće posebno podgrijavati tu priču.

Davor Ivo Stier i Andrej Plenković
1 / 36
HDZ

Stier je od odlaska iz Vlade, kada je Plenković sklopio većinu s HNS-om, pokazao da u ključnim trenucima za HDZ artikulira posve jasne i ubojite poruke koje gađaju Andreja Plenkovića s kojim se prije dvije godine vratio iz Bruxellesa kako bi aktualni premijer preuzeo HDZ i Vladu. U međuvremenu su se Stier i Plenković politički posve razišli, sada postali i glavni konkurenti, ali osnovna platforma s koje je Stier odskočio i s koje mu je ubrizgana dodatna politička snaga jest ratifikacija Istanbulske konvencije kojoj se žestoko protivio. I Sabor u Ciboni posve je jasno ocrtao da je Plenkoviću unutar stranke više naštetila ratifikacija te konvencije (koja je podijelila zastupnike HDZ-a) nego afera Hotmail. Stier je unutar HDZ-a svojevrsni vuk samotnjak i dojam je da znatno veću potporu uživa u običnom članstvu nego u visokim stranačkim strukturama. Poznato je da nije u dobrim odnosima s Milijanom Brkićem, zamjenikom šefa HDZ-a, pa je Plenkoviću Brkićeva potpora sada tim važnija. Sve teze kojima je Stier od izlaska iz Vlade gađao Plenkovića on je već napisao u svojem političkom eseju “Nova hrvatska paradigma” – od borbe protiv klijentelizma, populizma, elitizma, pa mu nitko ne može prigovoriti nedosljednost. Svi viđeniji HDZ-ovci s kojima smo jučer razgovarali iz Stierova su govora iščitali da je spreman kandidirati se za novog predsjednika stranke.

Crobarometar Crobarometar HDZ ima najgori rejting od izbora, Živi zid raste već deseti mjesec

– Jasno je da se Stier kandidirao. Njegova je poruka; evo mene tu – komentirao je jedan HDZ-ovac blizak Plenkoviću. I pojedini članovi Predsjedništva HDZ-a hvalili su Stierov govor kao “fenomenalan” i da je on za njih rođen. Stier, smatraju, ili ide u kandidaturu za šefa HDZ-a ili će pronaći i podržati nekoga tko će biti konkurent Plenkoviću. Drugi sugovornik iz Predsjedništva stranke smatra da će idući stranački izbori biti “krvavi”.

Ponuda s figom u džepu

– Bit će to bratoubilački rat, kao kada su se za šefa HDZ-a natjecali Ivo Sanader i Ivić Pašalić. Po meni su predsjedničke ambicije istaknuli Stier, Miro Kovač i Ivana Maletić. Na Saboru je bilo vidljivo da nema euforije, ali Plenković je rođen pod sretnom zvijezdom i okolnosti mu idu u prilog pa mu pozicija zasad nije upitna – drži taj član Predsjedništva.

Davor Ivo Stier DAVOR IVANKOVIĆ Sve je jasno, Davor Ivo Stier istaknuo je kandidaturu za predsjednika HDZ-a

Plenković je u Stierovu i govoru Ivane Maletić prepoznao kritiku, pa im je odgovorio da su imali prilike biti u Vladi i dati svoj doprinos. U krugu Ivane Maletić čuje se da Plenković uporno ponavlja neistinu jer ponuda da ona uđe u Vladu kada je dobio izbore 2016. godine bila je s figom u džepu.

– Ponudio joj je da bude potpredsjednica Vlade bez portfelja znajući da ona to neće prihvatiti. Poznato je da je ona godinama radila u Ministarstvu financija i da je usmjerena na EU fondove, međutim ti su resori bili zauzeti i ne vidim razloga zašto Plenković smatra da mu je trebala pristati na tu ponudu i pošto-poto biti ministrica – komentirali su u krugu te eurozastupnice.

Andrej Plenković PREGLED TJEDNA Plenkovićev mandat pretvara se u Survivor, dušmani ga tuku s svih strana

 

 

A. Šimunović jedini protiv Plenkovićeva izvješća

Ante Šimunović, bivši glavni tajnik velikogoričkog HDZ-a i jedan od utemeljitelja stranke, jedini je na Saboru HDZ-a u Ciboni, na kojem je bilo 5000 HDZ-ovaca, glasovao protiv izvješća o radu Andreja Plenkovića te je jedan od troje izaslanika koji su bili protiv novog Statuta HDZ-a. Šimunović je na Saboru imao iznimno kritički govor u kojem je rekao da je potpisao obje referendumske inicijative (za izmjenu izbornog sustava i za izlazak iz Istanbulske konvencije) što je prilično hrabro jer je vrh HDZ-a izričito protiv tih inicijativa. – Prije mene na Saboru je bilo 50-ak govornika. Nisam mogao vjerovati da nitko nije spomenuo dvije referendumske inicijative koje su u tijeku. Kakva je to HDZ pučka stranka koju ne zanimaju referendumi pokrenuti od građana, koje podržavaju i brojni domoljubni intelektualci – zapitao se Šimunović.

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
 • Hrvatska:

  Nista od toga. Nema nikakve sanse pored Plenkovica. On je pre tih da bi bio premijer.

 • Avatar komunikolog
  komunikolog:

  Iva zna više povjerljivih informacija od Hrvoja Delača.

 • Avatar ovdje Maks
  ovdje Maks:

  Stier je neka mjesavina Zeljke Markic i Dobroslava Parage, gubitniku nije mjesto u pravoj stranci.