Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA IZJAVA Nakon mostarskoga prekida nastavljeni razgovori o izmjenama Ustava

Tri lidera pozvala druge stranke da podrže Prudski sporazum

25.03.2009.
u 23:00

Uoči zasjedanja Vijeća za provedbu mira u BiH sastali su se lideri prudske trojke iz HDZ-a BiH, SNSD-a i SDA BiH te ocijenili pozitivnim dosad ostvarene rezultate prudskog procesa kao što je prihvaćanje proračuna institucija BiH, dogovor o kreditu za potporu održivom povratku prognanika i raseljenih osoba, izradi programa povratka, započetim aktivnostima na pripremama za popis pučanstva i zakona od državnoj imovini. Iznimno važnim smatraju dogovor na temelju kojeg je prihvaćen Amandman na Ustav Bosne i Hercegovine kojim se Distrikt Brčko inkorporira u ustavni sustav BiH.

Zajednička izjava
Potpisali su i zajedničku izjavu u kojoj pozivaju druge stranke da se uključe u proces ustavnih promjena. “Posebno iskazujemo zadovoljstvo što je naš dogovor, odnosno prijedlog dobio potporu većine parlamentarnih stranaka u Parlamentarnoj skupštini BiH. Nadamo se da će se ovakva praksa nastaviti i u daljnjoj realizaciji prudskog procesa.

Dogovoreno je da zastupnički klubovi SDA BiH, SNSD-a i HDZ-a BiH u Parlamentu BiH, zajedno s drugim političkim strankama, pokrenu inicijativu za pristupanje izmjenama Ustava Bosne i Hercegovine prema sadržaju i načelima definiranim prudskim procesom. U skladu s dogovorom o kreditnom zaduženju za pomoć povratku prognanika i raseljenih osoba, predsjednici stranaka predlažu da se dio sredstava neobveznih pričuva Centralne banke BiH angažira kao potpora održivom povratku (poljoprivreda i dr.) i plasira preko entitetskih razvojnih banaka.

Poziv drugima
- Uvjereni da politički dijalog i kompromis nemaju alternative, predsjednici stranaka suglasni su o potrebi nastavka prudskog procesa i rješavanja preostalih pitanja, navodi se, između ostalog, u njihovoj izjavi. Inače, prihvaćene su prve izmjene Ustava BiH. Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine prihvatio je prijedlog amandmana na daytonski Ustav kojim se trajno definiraju status i prava Distrikta Brčko.

Ustavnim amandmanom o kojemu je postignuta puna suglasnost među najvažnijim političkim strankama u BiH zapravo se potvrđuje faktički status Brčkog po kojemu je područje te općine uređeno kao distrikt neovisan o entitetima, a pod izravnim ovlastima države BiH.

Distrikt Brčko definiran je kao jedinica lokalne samouprave koja ima posebna tijela vlasti te ovlasti donositi vlastite zakone i propise, a ustavnim amandmanom potvrđene su i granice Distrikta u odnosu na entitete kako ih je ranije temeljem odredbi Daytonskog sporazuma definirao međunarodni arbitar Roberts Owen. Također je utvrđen i mehanizam po kojemu Distrikt može pokrenuti pitanje zaštite svojih prava i interesa pred Ustavnim sudom BiH.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije