Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razvor

Tri kilometra od Kumrovca pronašli četiri ljudske kosti s Križnog puta

Kosti
Foto: Mladen Mandić
1/3
22.10.2014.
u 12:21

Stariji mještani pričaju da je tu bila rampa za prihvat zarobljenih, pa se sumnja da ima još pogubljenih

Tri kilometra od Titova rodnog Kumrovca, u selu Razvor, mještanin Mario Lončar uređujući okućnicu stare obiteljske kuće, u potoku je, uvjeren je, pronašao ljudske kosti.

Odronila se zemlja

– Budući da se u potok pokraj stare obiteljske kuće odronila zemlja, htio sam je maknuti. No, pronašao sam četiri velike kosti. Riječ je o dvije potkoljenične i dvije natkoljenične kosti koje su bile u potoku, te još nešto sitnijih kosti koje sam naknadno našao u jami uz potok. Nazvao sam načelnika općine Dragutina Ulamu i pozvali smo policiju da istraži o čemu je riječ – rekao nam je Mario Lončar.

Načelnik Kumrovca Dragutin Ulama kaže kako je od starijih generacija čuo da su se na području Kumrovca te posebice okolnih slovenskih mjesta Bistrice ob Sotli, Podsrede i Kozja događala masovna pogubljenja na Križnom putu, no o tome koliko je tih žrtava bilo i radi li se u konkretnom slučaju ovdje o ljudskim kostima i iz kojeg vremena, trebali bi potvrditi stručnjaci koji se time bave. Inače, policija je o pronađenim kostima obaviještena još u četvrtak i od tada uz potok traje 24-satno dežurstvo policijskih djelatnika.

– Odmah po zaprimljenoj prijavi osigurali smo mjesto gdje su kosti nađene i o svemu obavijestili Ministarstvo branitelja – Upravu za zatočene i nestale. Dežurat ćemo sve do njihova dolaska i oni će reći je li riječ o ljudskim kostima ili nije – rekao je Zoran Lončar iz PU krapinsko-zagorske.

Ubijeno ih na tisuće

Inače, neki stariji mještani Kumrovca ispričali su nam da je tijekom 1945. godina na Križnom putu u krugu od desetak kilometara u okolici Kumrovca ubijeno tri do četiri tisuće zarobljenih ustaša i domobrana. Nekoliko većih masovnih grobnica nalazi se preko Sutle u Sloveniji u mjestima Bistrica ob Sotli, Podsredi i Kozju. Posebno veliko masovno stratište otkriveno je 1978. godine kad su se kopali temelji za OŠ Marije Broz (riječ je o Titovoj majci) u Bistrici ob Sotli, gdje se sada nalazi i spomen-ploča za sve žrtve. U Razvoru su pak, priča se, sada pronađene kosti šestorice Slavonaca. U blizini se, naime, uz mlin i gostionicu, 1945. godine, nalazila i rampa za prihvat zarobljenih te vjerojatno pokraj potoka i u obližnjoj šumi ima još i više žrtava Križnog puta.

Komentara 5

Avatar sjeverozapad
sjeverozapad
11:54 24.10.2014.

Trebalo bi o tome hitno obavijestiti Karamarka-možda optuži kojeg partizana od 115 goina za ratni zločin

Avatar bambam
bambam
13:16 22.10.2014.

Ah, znaci opet nam se blize izbori... sada ce se opet nalaziti kosti i "neotkrivene" jame sa zrtvama.

Avatar Floyd1
Floyd1
13:21 22.10.2014.

Opet crni kopa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije