Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odgovor EU američkom predsjedniku

Trgovinske ratove lako je izgubiti

08.03.2018.
u 07:04

EU se još nada da Trump ipak neće formalno donijeti najavljenu odluku o uvođenju pristojbi na uvoz čelika i aluminija iz ostatka svijeta

Trgovinski ratovi loši su i lako ih je izgubiti – poručio je jučer predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk svome imenjaku, predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu, parafrazirajući raniju Trumpovu izjavu da su “trgovinski ratovi dobri i lako ih je dobiti”.

Tri smjera

EU se još nada da Trump ipak neće formalno donijeti najavljenu odluku o uvođenju pristojbi na uvoz čelika i aluminija iz ostatka svijeta u Ameriku, no i Tusk i države članice i Europska komisija pripremaju se na promptnu reakciju u slučaju Trumpovih mjera koje smatraju štetnima.
 – Ne vidimo kako prijatelji i NATO saveznici SAD-a iz Europske unije mogu predstavljati prijetnju američkoj nacionalnoj sigurnosti. Takvu pretpostavku smatramo duboko nepravednom – rekla je europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström, komentirajući najavu da će Trump uvesti pristojbe s formalnim obrazloženjem da to radi zbog nacionalne sigurnosti.

Kolegij europskih povjerenika jučer je raspravljao o mogućnosti da Trumpova odluka pokrene svjetski trgovinski rat, a odlučeno je da se EU priprema na reakciju u tri smjera.
 Prvo, tužba Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), no kako tužbe u WTO-u traju dugo, druga dva smjera idu prema trenutačnom saniranju štete i kontramjerama. Drugi smjer je, dakle, pobrinuti se da višak čelika i aluminija ne preplavi i izazove potrese na europskom tržištu. Treći smjer je vraćanje Trumpu istom mjerom: Komisija je već sastavila prijedlog američkih proizvoda na koje bi, u slučaju da Trump doista donese najavljenu odluku, EU uvela posebne pristojbe, no Europska komisija taj popis još nije objavila jer ne želi trčati pred rudo. Ali, povjerenica Malmström ipak je jučer potvrdila:
 –Određene vrste bourbon viskija zaista su na toj listi, kao i drugi proizvodi, poput maslaca od kikirikija, brusnica ili soka od naranče itd – rekla je.

Glup i gluplji

Lideri EU i dalje žele izbjeći taj scenarij, ali spremni su na sve, pa i na igru “glup i gluplji”, o čemu je prozborio i sam predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u svom govoru u petak u Hamburgu.
– To je zapravo glup proces, činjenica da to moramo raditi. Ali moramo to raditi. Uvest ćemo tarife na Harley Davidson, na traperice Levis, na bourbon. I mi možemo također biti glupi. Moramo biti glupi – rekao je šef Europske komisije Juncker.

Komentara 6

KA
KaraMarko
08:03 08.03.2018.

Europa je izgubila sve moguce ekonomske ratove od sankcija Rusiji koje su kontraproduktivne za EU do sad ovog sa Amerikom...sta da se radi kad je uvoz muslimana prioritet politika,a ne ekonomija...

Avatar nekakav
nekakav
11:57 08.03.2018.

aha, trump uvodi carinu zbog jeftinog kineskog i ruskog aluminija i čelika... sad je malo jasnije. i eu će naravno biti puna tih proizvoda, čija će cijena na tržištu pasti. eu nije ni jedan spor dobila. zašto e nada da bi ovaj mogla? zar će eu banke, koje glavninu prihoda ostvaruju u americi, otići sa tog tržišta? dal će eu auto industrija prestati izvoziti aute u sad? dal će eu farmaceuti odustati od pola svjetskog tržišta, koje su baš te mrske usa?! neće. pognuti glavu, i nastavit poslovati. kao i sve eu banke koje su ameri rebnuli milijardama kazni zbog kršenja američkih sankcija rusima, korejcima, vizigotima i drugima. trump nije političar, počnite to shvaćati i prihvaćati. on je biznismen. zato ga i napuštaju suradnici sa političkim aspiracijama.

TO
Toni70
10:36 08.03.2018.

Glupa jadna apsolutno totalna ovisnica je odgovorila ; ali ne istinu svome narodu rekla našdio nas je kao mlade majmune a sada moramo to prodavati kao uživanciju ili možemo i smijemo samo da kmećimo ! Kraj citatata . Razmišljaju pričajuu planiraju dogovaraju se i razmatraju da uvedu carinu na viski i Harli Devidsone ( Koje inače bogati Rusi kupuju kao mutavi sa ful opremom ... !) Kao lađe izgledju !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije