Naslovnica Vijesti Crna kronika

Misle da im se u bijegu ništa neće dogoditi, a putem interneta kontaktiraju s nepoznatima

Najčešće bježe kada nisu zadovoljene neke njihove temeljne potrebe, ako odrastaju u nedovoljno podržavajućoj okolini, kada su obiteljski odnosi iznimno narušeni ili ponekad radi zabave i uzbuđenja.
26. svibnja 2018. u 07:58 17 komentara 3421 prikaza
Dijete
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/2

Prekjučer je iz Bedekovčine nestala 16-godišnja Ines Blažic. Iz Samobora je prije mjesec dana nestao 17-godišnji Patricio Delić... U Hrvatskoj je trenutačno pedesetero djece u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba. Pobjegla su od kuće ili iz socijalne ustanove, oteli su ih roditelji ili treće osobe, nestali su bez pratnje, izgubljeni, ozlijeđeni... Istraživanje koje je u povodu jučerašnjeg Međunarodnog dana nestale djece proveo Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, otkriva zabrinjavajuće podatke.

Zlostavljanje djece većina ne zna Ovako kažnjavate dijete za nestašluke i neposluh? Zakonom je zabranjeno

U riziku da postanu žrtve

– Najčešće bježe kada nisu zadovoljene neke njihove temeljne potrebe, ako odrastaju u nedovoljno podržavajućoj okolini, kada su obiteljski odnosi iznimno narušeni ili ponekad radi zabave i uzbuđenja. Zabrinjava što većina njih misli da im se ne može ništa loše dogoditi u bijegu i navode da su njihove priče imale “sretan kraj”. Nažalost, statistike pokazuju da su izloženi riziku da postanu žrtve ili počinitelji kaznenih djela, da budu iskorištavana od drugih osoba i da im život može biti ozbiljno ugrožen – ukazuje Kristina Krulić Kuzman, dopredsjednica Centra. Nacionalni telefonski broj 116 000, dostupan 24 sata, ima za cilj pružanje pomoći roditeljima u slučaju nestanka djeteta, ali i pružanje izravne pomoći i podrške djeci i mladima odnosno prevenciju bjegova.

Nestala djeca | Autor :

– Nestanak djeteta treba odmah prijaviti, ili na 116 000 ili policiji na 192. Potrebno je pronaći što noviju fotografiju djeteta, navesti sve podatke koje znate o djetetovim prijateljima, mjestima na kojima se najčešće nalazi, a trebalo bi dati pristupne podatke društvenih profila djeteta koje koristi na internetu, jer posljednjih godina velik broj djece ostvaruje kontakte s nepoznatim osobama na taj način – savjetuje predsjednik Centra Tomislav Ramljak. Kako bi smanjili rizik, roditelji se trebaju pobrinuti da dijete uvijek traži dopuštenje prije nego što ode s nekim, poznatim ili ne, da zna svoje puno ime, adresu i telefon osobe od povjerenja.

Savjeti roditeljima

Idete li na novo mjesto ili u gužvu, dogovorite mjesto sastanka u slučaju da se netko izgubi. Poučite dijete da traži pomoć u opasnosti, upozorite ga o rizicima interneta, potičite otvorenu komunikaciju kako bi se povjerilo doživi li nešto neprimjereno. Razgovarajte s djetetom što bi trebalo učiniti ako se izgubi, potičite ga da zapamti detalje vezane uza sumnjive ljude koje sretne, npr. njihov izgled ili odjeću, a na mobitelu pohranite djetetovu noviju fotografiju.

svećenik Šokantno Još jedna žrtva fratra: 'Počeo mi je maziti bedra i krenuo me ljubiti...' Emma Strupar Pomozite Nestala žena u Prečkom! Jutros išla na misu, ali nije se vratila mobitel 'Slušajte svoju djecu' Sastavak učenice drugog razreda rastužio je mnoge te poslao snažnu poruku svima
Renault Zoe
100% čista elektrika
Vidio sam budućnost – tiha je i prokleto zabavna

A1 izdvaja za Vas

  • Vito:

    Dalmacija: Prvo naučite razlikovati pojmove pa onda pišite o balkanu. __ Balkan je južno od rijeke Save, a Hrvatska je sjeverno od rijeke Save - tako je ispravno pisati Hrvatska je i po ovom mjerilu najgora do Balkana. __ Za ... prikaži još! razliku od Dalmacije iz koje u Hrvatsku dolaze Balkanci pa je zbog toga i nastala narodna poslovica - možete doći u gradove sa sela, ali selo ne želi izaći iz vas.

  • cvikcange:

    S 4 god zgubil sam se u Trstu. Mama mi je tutnula piksu kole u ruke i odo' ja. Skor sam batine pokupil kad su me našli

  • Vito:

    neki dan prolazim ulicom pored "trojke" - pas, vodič psa i djete. __ "Za divno čudo" ulica je bila "tiha" pa sam čuo razgovor vodiča psa s djetetom: - djete: zašto ne, to ima "branka" - vodič psa: nemože - ... prikaži još! djete: ali to imaju i drugi u razredu - vodič psa: nemože. __ Bez imalo prisnosti s djetetom kojeg drži za ruku i vuče za sobom dok ga pas šeće po ulici. __ Takvo djete će prvom prilikom "nestati", a tek je prvi ili drugi razred osnovne škole. __ Toliko negativnosti je zračilo iz vodiča psa da ih nisam htio niti pogledati, jer mi je došlo "premlatiti" ga kako se ponaša prema djetetu. __ Uz to, očito je da je psu djete na nižoj razini u čoporu pa me ne bi iznenenadilo pročitati članak u novinama: pas izgrizao djevojčicu "ničim izazvan". __ Ton i napetost u govoru vodiča su jasno pokazali da je djete neželjeno i nepotreban "teret" kojeg mora vuči za sobom dok ga pas vuče za ruku na uzici. __ Netko "socijalno osvješten" i poduzetnički motiviran mogao bi u Hrvatskoj osnovati školu obrazovanja roditelja, budućih i sadašnjih, jer kad malo pozornije pogledate "roditelje" kako se ponašaju s i pored djece nije niti čudo što djeca "nestaju" čim im se pruži prilika. __ Dodajte tome i zabranu učiteljima i profesorima odgoj djece po školama, imate jasan uzrok i uzorak "nestanka" djece. __ "Predatori" samo čekaju priliku, a "roditelji" im djecu i "praktički" prepuštaju pa se čude kad "djeca nestanu".