Naslovnica Vijesti Crna kronika

Misle da im se u bijegu ništa neće dogoditi, a putem interneta kontaktiraju s nepoznatima

Najčešće bježe kada nisu zadovoljene neke njihove temeljne potrebe, ako odrastaju u nedovoljno podržavajućoj okolini, kada su obiteljski odnosi iznimno narušeni ili ponekad radi zabave i uzbuđenja.
26. svibnja 2018. u 07:58 17 komentara 3430 prikaza
Dijete
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/2

Prekjučer je iz Bedekovčine nestala 16-godišnja Ines Blažic. Iz Samobora je prije mjesec dana nestao 17-godišnji Patricio Delić... U Hrvatskoj je trenutačno pedesetero djece u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba. Pobjegla su od kuće ili iz socijalne ustanove, oteli su ih roditelji ili treće osobe, nestali su bez pratnje, izgubljeni, ozlijeđeni... Istraživanje koje je u povodu jučerašnjeg Međunarodnog dana nestale djece proveo Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, otkriva zabrinjavajuće podatke.

Zlostavljanje djece većina ne zna Ovako kažnjavate dijete za nestašluke i neposluh? Zakonom je zabranjeno

U riziku da postanu žrtve

– Najčešće bježe kada nisu zadovoljene neke njihove temeljne potrebe, ako odrastaju u nedovoljno podržavajućoj okolini, kada su obiteljski odnosi iznimno narušeni ili ponekad radi zabave i uzbuđenja. Zabrinjava što većina njih misli da im se ne može ništa loše dogoditi u bijegu i navode da su njihove priče imale “sretan kraj”. Nažalost, statistike pokazuju da su izloženi riziku da postanu žrtve ili počinitelji kaznenih djela, da budu iskorištavana od drugih osoba i da im život može biti ozbiljno ugrožen – ukazuje Kristina Krulić Kuzman, dopredsjednica Centra. Nacionalni telefonski broj 116 000, dostupan 24 sata, ima za cilj pružanje pomoći roditeljima u slučaju nestanka djeteta, ali i pružanje izravne pomoći i podrške djeci i mladima odnosno prevenciju bjegova.

Nestala djeca | Autor :

– Nestanak djeteta treba odmah prijaviti, ili na 116 000 ili policiji na 192. Potrebno je pronaći što noviju fotografiju djeteta, navesti sve podatke koje znate o djetetovim prijateljima, mjestima na kojima se najčešće nalazi, a trebalo bi dati pristupne podatke društvenih profila djeteta koje koristi na internetu, jer posljednjih godina velik broj djece ostvaruje kontakte s nepoznatim osobama na taj način – savjetuje predsjednik Centra Tomislav Ramljak. Kako bi smanjili rizik, roditelji se trebaju pobrinuti da dijete uvijek traži dopuštenje prije nego što ode s nekim, poznatim ili ne, da zna svoje puno ime, adresu i telefon osobe od povjerenja.

Savjeti roditeljima

Idete li na novo mjesto ili u gužvu, dogovorite mjesto sastanka u slučaju da se netko izgubi. Poučite dijete da traži pomoć u opasnosti, upozorite ga o rizicima interneta, potičite otvorenu komunikaciju kako bi se povjerilo doživi li nešto neprimjereno. Razgovarajte s djetetom što bi trebalo učiniti ako se izgubi, potičite ga da zapamti detalje vezane uza sumnjive ljude koje sretne, npr. njihov izgled ili odjeću, a na mobitelu pohranite djetetovu noviju fotografiju.

svećenik Šokantno Još jedna žrtva fratra: 'Počeo mi je maziti bedra i krenuo me ljubiti...' Emma Strupar Pomozite Nestala žena u Prečkom! Jutros išla na misu, ali nije se vratila mobitel 'Slušajte svoju djecu' Sastavak učenice drugog razreda rastužio je mnoge te poslao snažnu poruku svima
Wienerberger
NOVA GENERACIJA GRADNJE
Od 2021. godine svi novoizgrađeni objekti morat će zadovoljavati standarde gotovo nula energetske učinkovitosti
  • Vito:

    Dalmacija: Prvo naučite razlikovati pojmove pa onda pišite o balkanu. __ Balkan je južno od rijeke Save, a Hrvatska je sjeverno od rijeke Save - tako je ispravno pisati Hrvatska je i po ovom mjerilu najgora do Balkana. __ Za ... prikaži još! razliku od Dalmacije iz koje u Hrvatsku dolaze Balkanci pa je zbog toga i nastala narodna poslovica - možete doći u gradove sa sela, ali selo ne želi izaći iz vas.

  • cvikcange:

    S 4 god zgubil sam se u Trstu. Mama mi je tutnula piksu kole u ruke i odo' ja. Skor sam batine pokupil kad su me našli

  • Vito:

    neki dan prolazim ulicom pored "trojke" - pas, vodič psa i djete. __ "Za divno čudo" ulica je bila "tiha" pa sam čuo razgovor vodiča psa s djetetom: - djete: zašto ne, to ima "branka" - vodič psa: nemože - ... prikaži još! djete: ali to imaju i drugi u razredu - vodič psa: nemože. __ Bez imalo prisnosti s djetetom kojeg drži za ruku i vuče za sobom dok ga pas šeće po ulici. __ Takvo djete će prvom prilikom "nestati", a tek je prvi ili drugi razred osnovne škole. __ Toliko negativnosti je zračilo iz vodiča psa da ih nisam htio niti pogledati, jer mi je došlo "premlatiti" ga kako se ponaša prema djetetu. __ Uz to, očito je da je psu djete na nižoj razini u čoporu pa me ne bi iznenenadilo pročitati članak u novinama: pas izgrizao djevojčicu "ničim izazvan". __ Ton i napetost u govoru vodiča su jasno pokazali da je djete neželjeno i nepotreban "teret" kojeg mora vuči za sobom dok ga pas vuče za ruku na uzici. __ Netko "socijalno osvješten" i poduzetnički motiviran mogao bi u Hrvatskoj osnovati školu obrazovanja roditelja, budućih i sadašnjih, jer kad malo pozornije pogledate "roditelje" kako se ponašaju s i pored djece nije niti čudo što djeca "nestaju" čim im se pruži prilika. __ Dodajte tome i zabranu učiteljima i profesorima odgoj djece po školama, imate jasan uzrok i uzorak "nestanka" djece. __ "Predatori" samo čekaju priliku, a "roditelji" im djecu i "praktički" prepuštaju pa se čude kad "djeca nestanu".