Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Saša Leković

Trebamo spriječiti utapanje Hine u HRT

saša leković predsjednik HND-a
Foto: Robert Anić/Pixsell
27.04.2015.
u 08:00

Založit ću se da se teme od javnog interesa vrate u novinarstvo

        Saša Leković novi je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, koji je najavio iniciranje zakonskih izmjena koje se tiču novinarske profesije.

Koje izmjene zakona konkretno mislite inicirati?

Ne mogu sada konkretnije reći koje ćemo izmjene inicirati, osim da to nisam rekao samo kao frazu. Prvo ću predložiti Izvršnom i Središnjem odboru konkretne zakonske inicijative, koje ćemo raspraviti, a onda ćemo izaći s tim u javnost u suradnji s nevladinim udrugama. Sada su aktualni pokušaji da se Hina utopi u HRT ili Narodne novine, što treba spriječiti.

Rekli ste da je novinarska struka devastirana i izmanipulirana. Na što ste konkretno mislili i što ćete poduzeti da se to promijeni?

To je tako duga lista... Većina novinara zna o čemu je tu riječ. Sve je više novinara bez posla što je, s obzirom na krizu koja traje, osobito teško za novinare jer je medijsko tržište malo. Velike korporacije drže većinu medija, u medijima je prisutna tabloidizacija, a ne teme od javnog interesa. Založit ću se da se teme od javnog interesa vrate u novinarstvo jer je to pitanje integriteta novinara i profesije.

Treba li HND voditi profesionalac koji će zamrznuti svoj radni status?

Mislim da bi HND, kada se financijski konsolidira, trebao voditi profesionalac koji će se posvetiti struci, a ne da taj ozbiljan posao radi usput, tim više što je HND u problemima, članstvo se osipa, vlada apatija... Dobro je što sam slobodni novinar i nisam vezan za poslodavaca pa se mogu više posvetiti HND-u.

Najavili ste da ćete ponuditi ostavku ako se pokaže da dobro ne radite, što dosad nismo čuli...

Nisam to rekao iz populističkih razloga. To sam doista i mislio. Svaki mjesec podnosit ću izvještaj nadležnim tijelima i, ako članovi ne budu zadovoljni, najmanje što mogu je ponuditi ostavku.

Je li vrijeme da i novinarska struka pokaže veću demokratičnost i da svaki član bira predsjednika?

Nisam protiv toga i ima mnogo stvari koje treba mijenjati. Rukovodstvo HND-a treba pitati članove što o tome misle. No, nije samo u tome problem. Ako članovi glasuju za predsjednika i predstavnike u upravnim tijelima jer ih znaju ili s njima piju kavu, a ne znaju im program, ako sve ne bude transparentno, to će biti farsa.     

>> Saša Leković novi je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva

Ključne riječi

Komentara 6

CA
cavecanem
08:50 27.04.2015.

eh da, teme od javnog interesa, moćno zvuči, samo kad ne bi pojedinci u hnd definirali koji je to javni interes, hnd očito ne želi biti strukovna udruga nego politička organizacija koja bi nametala svoje viđenje istine, osnujte stranku ljudi ako želite biti to što niste

GO
Gomila
09:41 27.04.2015.

ovi novinari moraju staviti u glavu da hrvatskoj zive hrvati a ne srbi

Avatar deziderij
deziderij
09:46 27.04.2015.

Javni inters bi bio parazitsku HRT natjerati da posluje po ekonomskim uzusima a ne da žive od "zakonskog" mjesečnog harača s više nego očajnim programom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije