Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tražit će zaštitu za baranjsku papriku, slavonsku kobasicu i pekmez od šljiva!

Od 1300 autohtonih proizvoda zaštićenih u Europi, u Hrvatskoj ih je zaštićeno samo 15
31. siječnja 2014. u 10:47 1 komentara 423 prikaza
paprika
Foto: Davor Javorović/Pixsell

Slavonska kobasica, pekmez od šljiva, baranjska paprika, namaz od sira i čepinski kupus samo su neki od autohtonih domaćih proizvoda koji će se naći na listi onih za koje će se tražiti zaštita zemljopisnog podrijetla ili izvornosti. Istaknuo je to dekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku Drago Šubarić na jučer održanom sastanku sa osječko-baranjskim županom Vladimirom Šišljagićem, javlja Glas Slavonije.

Razgovaralo se o Programu ruralnog razvoja putem kojeg će u idućih sedam godina hrvatskom selu bit će na raspolaganju gotovo tri milijarde eura. Da bi se povukao taj novac, potrebno je napisati dobre projekte, a na sastanku se utvrđivalo koji su to poljoprivredni proizvodi na području Županije za koje se može pokrenuti postupak dobivanja oznake zemljopisnog podrijetla i oznake izvornosti.

– U Hrvatskoj je 15 autohtonih proizvoda zaštićeno, a u našoj županiji dva, što je jako malo. Cilj nam je stvoriti sve preduvjete da se naši tradicionalni proizvodi zaštite te postanu prepoznatljivi i da ih kao takve plasiramo kroz turističku ponudu – kazao je Šišljagić.

>>Domaći se čvarci prodaju po 140 kn, skuplje od šunke i pršuta

Dr. Gordan Lauc
VAŽNO OTKRIĆE
Lauc: Napokon je jasno zašto se virus brzo širio
NP Plitvička jezera
Što vidjeti?
Što sve trebate znati posjećujete li Nacionalni park Plitvička jezera: Gdje vas čekaju fine ličke delicije, a doznajte i što je novo u obilasku Nacionalnog parka
  • crocro:

    A zašto proizvode ne zaštitite u miru i tajno. Sada kada ste to objavili može se dogoditi da slovenci zaštite baranjsku papriku i pekmez od šljiva, a da ne govorim o slavonskoj kobasici. Ja se čudim kako je slovenci još ... prikaži još! nisu zaštitili. Samo moramo paziti da se ne iznenadimo kada dođe trenutak zaštite i da kažu da već imaju zaštićenu slavonsku kobasicu ili baranjsku papriku.