navigacija Hrvatska
Masne cijene

Domaći se čvarci prodaju po 140 kn, skuplje od šunke i pršuta

Otpaci svinjokolje žive u visokoj gastronomiji, a cijena im raste kako se prodaju dalje od svoje kolijevke – Slavonije. I nakupci zarađuju na čvarku, kupe za 20, a prodaju za 150 kn

Domaći se čvarci prodaju po 140 kn, skuplje od šunke i pršuta

Foto: Arhivska fotografija

Prave je čvarke, suhe i dobro stisnute teško pronaći, a sve je manje i mesara koji ih proizvode. Iako ih mnogi kupci traže makar dosežu i cijenu od 140 kuna za kilogram, u Mesnicama Fiolić kažu da ih ne rade jer "nemaju špeka i oko njih je puno posla".

Zagorski mesari u tvrtki Mraz također su obustavili proizvodnju čvaraka, a dok su ih imali, stajali su 75 kuna za kilogram. Mesnica Don Vito na zagrebačkoj tržnici Kvatrić prodaje čvarke po 90 kuna za kilogram, a ispod pulta kod prodavačica sira i vrhnja cijenu od 80 kuna imaju masni slavonski, a 140 oni posve suhi, stisnuti i tanki poput čipsa. Cijene su im najpovoljnije u njihovoj postojbini – Slavoniji. Zanimljivo je da su na tržnicama skuplji nego u mesnicama. Na osječkoj su tržnici 50, kod mesara 35, u Požegi 40, u mesnici 35, na vinkovačkoj tržnici su 50, u mesnici 40.

Kako čvarak putuje, tako mu i cijena raste pa je u Karlovcu na tržnici dosegla 120 kuna za kilogram, a u Koprivnici 109 kn. U tamošnjoj Podravkinoj mesnici prodaju se, kažu, odlično, no kupci poručuju da su preskupi.

Prekupci trže i sedam puta skuplje

– Radije biram one pravljene kod kuće jer je u trgovinama cijena previsoka – kazao je Dragutin Nemčić.

– U selima kraj Vinkovaca prekupci otkupljuju čvarke za 20 kuna po kilogramu, a prodaju ih četiri, pet, a u Zagrebu i sedam puta skuplje.

Sudeći po cijenama, čvarci, masni, slasni i slani komadići preprženoga svinjskog sala, začinjeni crvenom paprikom, nekoć hrana siromašnijih, otprije nekoliko godina uz bok su pršutu, lososu, pršutu, tartufu...

Realno – oko 25 kuna

Realna bi cijena čvarcima bila od 20 do 25 kuna za kilogram – kaže Stjepan Vusić, koji i sam proizvodi čvarke i zna koliki su troškovi. Za kilogram čvaraka potrebno je oko 8 kilograma sala koje ne stoji više od tri do četiri kune po kilogramu.

U Konzumu Klaromovi čvarci, rađeni, piše, po standardima EU, stoje 118,99 kuna, a u Merkatoru 120 kuna po kilogramu. Istodobno, kilogram jeftinijeg pršuta, koji se i najviše prodaje, ondje se može kupiti već za 80 do 89,65 kuna, 200 g dimljenog lososa stoji 69 kn, 30 je g crnoga mljevenog tartufa 88 kuna, komad je od 25 g 110 kn, a 30 g bijeloga mljevenog tartufa stoji 159 kuna.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 ocjena)
Ispravi pogreške

Ključne riječi

Komentari

Registracija
  • -obrisani- -obrisani-

    02.12.2010 u 08:50h

    molim da ono sranje što prodaju kao pršut prestanu zvati pršut.
    1 100% 0
  • swimm swimm

    02.12.2010 u 08:50h

    biznis na hrvatski nacin. zarada od 10,20,30% je krajnje neisplativa...barem 200% zarade i tek onda mozemo reci da se jedna spaja kraj s krajem...hehehe
    1 100% 0
  • Macaktom Macaktom

    02.12.2010 u 09:18h

    ma domaći svježi čvarci sa Sopjanskim bošporom na bijelom luku ili paradajzu neprocjenjivo kupovni? još nisam vidio dobre
    1 100% 0
  • baja_slavonac baja_slavonac

    11.12.2010 u 21:39h

    Remetinac, da li te mogu ikako kontaktirati?
    0 0% 0
  • frabrne frabrne

    04.12.2010 u 12:16h

    mangalica, mangalitsa, mangulica je bila tradicionalna svinja naseg dijela europe tj osim bivse YU i njemacka , austrija, madjarska, bugarska , rumunjska itd. a ostalo sto navodis je i vise nego tocno jer na samu kvalitetu mesa a tako i masti najvise utjece sama ishrana.
    0 0% 0
  • -obrisani- -obrisani-

    04.12.2010 u 00:59h

    03.12.2010. u 22:05h frabrne je napisao/la: kao prvo niti je slavonija postojbina cvaraka niti su ih oni izmislili.. ___________________ Naravno da nisu ali mangulica, tradicionalna svinja i u Slavoniji, u kombinaciji sa tovom u žiru po slavonskim hrasotvim šumama, te tradicija topljenja svinjske masti i čvaraka kao nuzprodukta ove radnje, daju proizvod posebnog kvaliteta i prepoznatljivosti koji se razlikuje od sličnih produkata sa drugačijim geografskim poreklom. Danas kad više nema ni mangulica ni žira veliko je pitanje razlikuje li se slavonski čvarak od drugih sličnih proizvoda diljem Evrope? Naročito ako znamo da se i tradicija topljenja masti gubi a propaganda protiv čvaraka, iz zdravstvenih razloga, je velika.
    0 0% 0