Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pupovac o žigosanju:

'Tražimo hitnu reakciju! I Kinezov ustaški pozdrav sve je zabavljao'

Milorad Pupovac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
08.02.2019.
u 09:43

Potrebno je imati dodatne elemente u obrazovanju kojima bi se učenici, nastavnici i javnost naučili da isticanje ustaškog znamenja i pozdrava nije i ne može biti dopušteno - tvrdi Pupovac.

Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a, komentirao je slučaj u kojem je učenik zadarske Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole užarenim vrhom upaljača u obliku slova U opekao školsku kolegicu i kolegu.

- Dvoje učenika žigosano je tako da bi im se na dijelovima tijela upisalo slovo 'U', a jednoj učenici pritom je rečeno 'evo ti sada da možeš biti ustašica'. Smatram da je tim uznemiravajućim činom prekršen Ustav u pogledu nacionalne ravnopravnosti i pripadnosti, te Zakon o nediskriminaciji. Dakle, smatram kako je jasno da ni u školskim ustanovama ne postoji svijest o tome o kojoj vrsti problema se radi i koje radnje je neophodno poduzeti kako se takve stvari ne bi događale - kazao je Pupovac te dodao:

Video - Djevojka o žigosanju

 

- Ono što najviše zabrinjava jest to što postoji dio ljudi u školskim institucijama kojima to ne smeta dok dio živi u strahu od toga. Očekujemo od ministarstva i školskih vlasti da poduzmu sve potrebne radnje, a one se ne sastoje samo u sankcioniranju onih koji nisu poduzeli odgovarajuće mjere ili onih koji su sudjelovali, kako bi nastavnici i učenici imali svijest što su dopuštene vrijednosti i sadržaji.

Dodao je kako je za to potrebno imati dodatne elemente obrazovanja kojima bi se učenici, nastavnici i javnost naučili da isticanje ustaškog znamenja i pozdrava nije i ne može biti dopušteno, a najmanje tako da se to prikazuje ozljeđivanjem ljudskog tijela i potencijalno trajnim obilježavanjem obilježjima tog zločinačkog režima.

Video - Otac Adem Shala i žigosana djevojka

- Krajnje zabrinjavajuće su reakcije školskih vlasti i zato ministarstvo i nadležne institucije moraju u skladu s Ustavom i zakonom poduzeti sve mjere koje su potrebne. Da ne bismo imali smijuriju poput onog slučaja u Imotskom gdje su svi uživali što je strani državljanin podučen da diže desnicu na ustaški pozdrav - rekao je Pupovac te zaključio:

- Policija isto tako može kao i u svakom slučaju ne zatvarati oči, ne minimizirati problem i tretirati ga u skladu sa zakonom. Želim upozoriti da su se roditelji žigosane djece već obraćali školi zbog opetovanog nasilja.

Ključne riječi

Komentara 47

Avatar Grunf
Grunf
10:02 08.02.2019.

zanimljivo kako pupi nije tako brz i glasan kad netko uzdiže 3 prsta ispisuje 4s i zbog četničkog orgijanja

Avatar HajdukLika
HajdukLika
10:17 08.02.2019.

A kad pravoslavni mitropolit u Hrvatskoj pjeva četničke pjesme, onda nikom ništa. Licemjerje hrvatske države za normalnog čovjeka više nije za podnijeti. Penava je 100% u pravu, da ovo više nije normalno kod nas. To je sve dio jednog velikog antihrvatskog strateškog plana.

Avatar BilanMandić
BilanMandić
10:05 08.02.2019.

Zar se već vratio iz Beograda sa reporta Vučiću?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije