Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tomo Medved najavio povrat dugovanja umirovljenim braniteljima

Pojasnio je i kako su nove mjere usmjerene prema najranjivijoj populaciji gdje spada 82 tisuće branitelja koji nemaju status hrvatskog ratnog vojnog invalida, koji su nezaposleni i nemaju nikakva primanja.
15. lipnja 2017. u 18:33 17 komentara 4108 prikaza
tomo medved
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata obilježena je 26. obljetnica ustroja 4. bojne vukovarske 3. Gardijske brigade. Bila je ovo još jedna prilika da se preživjeli branitelji prisjeti 87 poginulih suboraca od kojih se njih troje vode kao nestali.

Tomo Medved Ministar Medved: Za osnivanje veteranskih centara 22 milijuna eura

-Ovo je bila prva profesionalna postrojba u Domovinskom ratu koja je branila Vukovar. Ovdje sam kako bih odao počast i zahvalnost ubijenim, poginulim i nestalim pripadnicima ove brigade, ali isto tako i onima koji su umrli od posljedica tortura u srpskim koncentracijskim logorima i kao posljedica sudjelovanje u Domovinskom ratu. Prošlo je 26 godina ali sjećanja su još uvijek svježa. Imao sam priliku boraviti u to vrijeme ovdje u Vukovaru i svjedok sam tog vremena. Zaista uloga ove postrojbe je velika. Nažalost uvjeti u kojima su se ustrojavali i naoružanje koje je bilo iznimno slabo nisu priječili da se provede zaista kvalitetna obrana, rekao je ministar branitelja Tomo Medved koji je nazočio obilježavanju obljetnice.

U izjavi novinarima Medved je rekao i kako je novi Zakon o pravima hrvatskih branitelja, o kojemu se već mjesecima govori u javnosti, završen, kao i da branitelji uskoro mogu očekivati povrat dugovanja nakon umanjenja mirovine.

-Kroz naš jedinstveni zakon pronašli smo odgovore na najvažnija pitanja koja dugi niz godina muče braniteljsku i stradalničku populaciju. Radi se o iznimno zahtjevnom i složenom sadržaju, gdje smo sve mjere koje su unazad dugi niz godina disperzirane po drugim ministarstvima predvidjeli i vratili u nadležnost Ministarstva hrvatskih branitelja. Radili smo niz analiza i simulacija utjecaja na proračun, jer zakon pored toga što mora biti provediv na terenu on mora biti u financijskom svjetlu održiv, rekao je Medved.

Najavio je i skori povrat dugovanja umirovljenim braniteljima nakon posljednjeg umanjenja mirovine, odnosno, prestanka primjene zakona o umanjenju mirovine. Pojasnio je i kako su nove mjere usmjerene prema najranjivijoj populaciji gdje spada 82 tisuće branitelja koji nemaju status hrvatskog ratnog vojnog invalida, koji su nezaposleni i nemaju nikakva primanja. Prema riječima Medveda radi se o populaciji koja je najranjivija i veliki dio mjera poput mjere naknade za nezaposlene hrvatske branitelje i poput mjere preventivnih medicinskih pregleda i zdravstvene skrbi usmjerene su prema njima.

-U Zakon je uvedena i nova kategorija, a to su „sudionici Domovinskog rata“. Po prvi put nakon Domovinskog rata prepoznali smo doprinos djela medijskih djelatnika koji su dali neizmjeran doprinos zbog širenja istine o Domovinskom ratu. Tu su i druge službe poput medicinskog osoblja, vatrogasnih djelatnika i sličnih službi, koji su također dali svoj doprinos u obrani Domovine na način da su radili svoj posao u iznimno teškim ratnim uvjetima, a nisu bili u statusu hrvatskog branitelja, dakle nisu izravno sudjelovali u oružanom otporu, rekao je Medved.

Umirovljenici Raste broj zaposlenih Mirovinska štednja skočila na ukupno 87,5 milijardi kuna novac, kune Mirovinska reforma Nakon 65. preostaje nam samo šest godina zdravog života 14.05.2015., Zagreb - Sticenici Doma za starije osobe Maksimir rekreiraju se igrajuci boce na terenima SRC Maksimirska naselja. Ante Turudic, Boris Leko, Bozo Ljubic, Slavko Martic, Ana Rasic, Stanka Pocuca, Dragica Rumbak, Katica Mahovlic. Photo: Davor Strategija za starije Građani koji nemaju 15 godina staža od 2021. će primati 1040 kuna nacionalne mirovine
smoker box
SAVRŠENA AROMA
Nedostaje vam onaj karakterističan miris dimljenja, a ne želite se odreći komfora plinskog roštilja?

A1 izdvaja za Vas

 • luka_37:

  Čudo kako Vas bole branitelji a ne pitate se...zašto Hrvatska isplaćuje mirovine boraca NOR-a i bivših pripadnika JNA...zašto Hrvatska isplaćuje 48.000 konvalidacijskih mirovina četnicima, zašto Hrvatska vraća stanarska prava izbjeglim srbima 91 godine koji nisu bili istjerani iz svojih stanova ... prikaži još! nego nisu priznavali samostalnu RH a sada dolaze ovdje dobivaju stanove, otkupljuju, prodaju i vračaju se u Srbiju...zašto Hrvatska plaća SNS u milijonima kuna da preko Srpskih novosti pljuje po Hrvatskoj...zašto Hrvatska ne naplati RATNU ŠTETU koja se popela na 43,5 milijardi eura...

 • taras.buljba:

  Ima bolesni ljudi branitelja .Sam sam isti. Bolestan sam vec petnaest godina 4 opetacije srca, ptsp,nezaposlen izbacen sa z.z.zaposljavanje kasnio jedan dan kod javljanja nikad nista dobio od drzave jeli ito populisti pravedno.

 • luka_37:

  A koliko su u Hrvatski mirovinski fond uplatili borci NOR-a i bivši pripadnici JNA...Ukazom su 1991 godine preuzeti sa fonda vojnih umirovljenika u Beogradu i stavljeni na teret Državnog proračuna RH...da bih Vam stručno objasnio što je bila obaveza RH ... prikaži još! citirati ću Vam ulomak id odluke Ustavnog suda...RADI SE DAKLE, O ZAKONU KOJIM JE REPUBLIKA HRVATSKA PREUZELA OBVEZU ISPLATE ODREĐENIH MIROVINA I DRUGIH NOVČANIH PRIMANJA, KOJA NISU OSTVARENA U REPUBLICI HRVATSKOJ I ZA ISPLATU KOJIH NIJE POSTOJALA OBVEZA ISPLATE OD STRANE REPUBLIKE HRVATSKE I NOSITELJA MIROVINSKOG OSIGURANJA U REPUBLICI HRVATSKOJ....žalosno je da se lijepite na branitelje dok su milijarde date onima čija ideologija je razarala i ubijala Hrvatsku i Hrvatski narod...