Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Lažni vojni invalid i branitelj krivotvorio medicinsku dokumentaciju

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu pokrenulo je istragu protiv 51-godišnjeg muškarca
31. svibnja 2017. u 15:27 7 komentara 2236 prikaza
sudnica
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu pokrenulo je istragu protiv 51-godišnjeg muškarca kojega tereti da je na prijevaru stekao status hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata, čime se na štetu države od 2006. do ožujka 2016. okoristio za više od 110 tisuća kuna.

Arsen Bauk BAUK MINISTRU OREPIĆU: 'Odavanje počasti braniteljima zapravo je izlika za proslavu obljetnice NDH'

Istom istragom obuhvaćen je i 53-godišnji liječnik koji je na traženje prvookrivljenog navodno sastavio nevjerodostojnu medicinsku dokumentaciju, lažno prikazujući da je nastala tijekom liječenja u zdravstvenim ustanovama koje se navode u toj dokumentaciji.

Splitsko tužiteljstvo sumnja da je osumnjičeni lažni vojni invalid radi pribavljanja potvrde o okolnostima stradavanja u Domovinskom ratu za vrijeme pripadnosti Hrvatskoj vojsci dostavio prijepis nalaza iz protokola Hitnog kirurškog prijema od 18. svibnja 2006. u kojem je neistinito navedeno da je evidentiran u knjizi protokola Hitnog kirurškog prijema zbog ozljeda zadobivenih u prometnoj nesreći 3. studenog 1993., svjestan da te prigode nije zadobio nikakve ozljede.

Potom je u postupku priznavanja statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida, nadležnom uredu državne uprave podnosio zahtjeve za priznavanje takvog statusa, a osim potvrde priložio je i nevjerodostojnu medicinsku dokumentaciju koju je sastavio drugookrivljenik.

Liječničko povjerenstvo je, ne sumnjajući u vjerodostojnost dokumentacije, utvrdilo da kod prvookrivljenika postoji oštećenje temeljem čega mu je priznat status ratnog vojnog invalida s četrdeset posto oštećenja i pravom na odgovarajuću osobnu invalidninu. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje osumnjičenom je potom priznao pravo na invalidsku mirovinu zbog opće nesposobnosti za rad uzrokovane šezdeset postotnom ozljedom i bolešću zadobivenoj u obrani suvereniteta Republike Hrvatske.

Od 1. siječnja 2006. do 31. ožujka 2016. s osnova osobne invalidnine neosnovano mu je isplaćeno oko 26 tisuća kuna te je zbog te invalidnosti oslobođen poreza u iznosu od 4600 kuna. Također mu je od 1. prosinca 2007. do 31. ožujka 2016. s osnova bolesti i ozljeda zadobivenih u obrani isplaćena mirovina u iznosu od oko 80 tisuća kuna.

Drugookrivljeni je po sumnjama tužiteljstva putem prijenosnog računala sastavio veći dio nevjerodostojne medicinske dokumentacije u kojoj je neistinito naznačio da se prvookrivljenik liječio u kliničkom bolničkom centru i drugim zdravstvenim ustanovama, a nalaze je osobno ovjerio oponašajući potpis zaposlenika tih ustanova, otisnuvši na njih krivotvorene pečate, navodi tužiteljstvo.

Splitska policija jučer je objavila da je dovršila kriminalističko istraživanje nad 47-godišnjakom i 53-godišnjakom koje sumnjiči da su od  travnja 2006. do veljače 2007. izradili liječničku i drugu dokumentaciju s kojom je 47-godišnjak pokrenuo postupak za stjecanje statusa hrvatskog branitelja. rata, nakon čega je ostvario status HRVI-a kao i mirovinu čime je državni proračun oštetio za oko 751 tisuću kuna. U policiji i tužiteljstvu nije bilo moguće doznati je li u oba slučaja isti liječnik izrađivao lažnu dokumentaciju.

Vesna Nađ i Višnja Tafra 'PARTIJSKA VREMENA' Hvidra o Vesni Nađ i Višnji Tafri: Hrvatska vlast se ruga braniteljima damir krstičević POSJET VOJARNI Krstičević pred okupljenim braniteljima: 'Vrijeme je da se Pume vrate doma, gdje i pripadaju' Neven Budak Budak upozorava: 'Hoće li uvesti Za dom spremni u škole na početak nastave?'
usporedila
Ella Dvornik objavila koliko zarađuju YouTuberi u Hrvatskoj: 'Pa kažu da nađeš pravi posao'
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Jesu li uplate u obvezni mirovinski fond moja imovina?
 • Avatar mama mia
  mama mia:

  Bilo bi dobro znati koliko je takvih da nam djeca i unuci nebi plaćali lopove

 • cinkvici:

  ijuuu, ima još takv heroja, ali ova je cirkus država bogata, pa ne pazi tko sve drpiva lovu - IMAMO....

 • luftbrenzer:

  "...čime je državni proračun oštetio za oko 751 tisuću kuna" -.-..-.-.-.-.- Iz navedenog se vidi koliku je štetu pričinio samo jedan lažni invalid. Time je apsolutno opravdana svaka provjera mogućih zloporaba braniteljskog statusa, što su donedavno proglašavali hajkom na branitelje. ... prikaži još!itelje. Nitko ne bi smio biti izuzet od službene provjere. Zapravo, same provjere se jedino i boje lažni invalidi, kojih ima svakako više od ovog uhvaćenog u nedjelu.