Naslovnica Vijesti Hrvatska

Čestitao Dan državnosti pa poručio: 'Inicirat ću da 18. studeni bude blagdan!'

'30. svibnja 1990. predstavlja simbolično ROĐENJE nove demokratske i europske hrvatske države'
30. svibnja 2017. u 14:23 7 komentara 907 prikaza
Milijan Brkić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Milijan Brkić putem profila na Facebooku svim hrvatskim građankama i građanima čestitao je Dan državnosti. Osim što je 30. svibnja opisao kao datum izrazitog značaja zbog rođenja demokratske i europske države, poručio je kako će se zalagati da se kao državni blagdan uvede i 18. studenoga, kada u čast nedužnih žrtava velikosrpske četničke agresije obilježavamo Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje 1991.

Ante Gugo KOKOŠ ILI JAJE? Dan demokracije i/ili dan državnosti?

30. svibnja je datum konstituiranja prvog Hrvatskog sabora nakon održavanja prvih višestranačkih i demokratskih izbora u Republici Hrvatskoj, ali i datum koji za hrvatski narod i sve građane Republike Hrvatske znači puno više. Jer, 30. svibnja 1990. predstavlja simbolično ROĐENJE nove demokratske i europske hrvatske države te je, kao takav do danas ostao zapamćen u kolektivnoj svijesti hrvatskog naroda.

Unatoč tome što je lijeva koalicija 2001. godine u cilju uvođenja tzv. novog smjera i provođenja agresivne detuđmanizacije, a onda i dekroatizacije (koja je rezultirala ukidanjem brojnih državotvornih simbola kao što su Oltar domovine na Medvedgradu, tjeranje Počasno-zaštitne bojne s Markovog trga i iz javnosti, izbacivanjem pridjeva državnog iz naziva Hrvatskog državnog sabora), svjesno ispremiješala i datume obilježavanja državnih blagdana čime je dovela do narušavanja nacionalnog identiteta - 30. svibnja ostao je povijesnim danom.
O povijesnom značaju 30. svibnja 1990. najbolje svjedoče riječi prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana izrečene u govoru nakon konstituiranja:

„Rezultati hrvatskih izbora koliko su znakoviti, toliko su i obvezujući. Slobodnom voljom naroda izraženom na najdemokratskiji način što ga poznaje suvremeni svijet: na neposrednim, tajnim, višestranačkim izborima zakonodavna je vlast (i pravo na određivanje izvršne vlasti) pripala stranci koja je na zastavama svoga programa najjasnije istaknula vjekovne težnje hrvatskoga naroda: DA BUDE SLOBODAN I SVOJ NA SVOME.

Obilježen Dan oružanih snaga Obilježavanje Na Dan Oružanih snaga RH državno izaslanstvo položilo vijence na Mirogoju

Da u duhu općeprihvaćenih načela u suvremenu čovječanstvu ima nesputano pravo na nacionalnu samobitnost i neokrnjeno pravo na samoodređenje, koje podrazumijeva pravo na suverenu, samostalnu državu, te na odcjepljenje od drugih naroda i državnih tvorbi ili na udruživanje s drugima u skladu s njegovim životnim interesima.“

U svjetlu tih riječi prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, ali i u spomen svih žrtava Domovinskog rata, te u vjeri da je napokon sazrio trenutak da se postigne suglasje o ovom pitanju, vođeni idejom zajedništva i jedinstva hrvatskog naroda, predložit ću i osobno se zauzeti za obnovu inicijative za vraćanje obilježavanja Dana državnosti 30. svibnja, kao i povratka naziva Hrvatski državni sabor.

Isto tako, držim da je krajnje vrijeme i inicirat ću da se kao državni blagdan uvede i 18. studenoga, kada u čast nedužnih žrtava velikosrpske četničke agresije obilježavamo Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje 1991.

15. susret sjećanja na djecu poginulu u Domovinskom ratu Susret sjećanja Za 402 poginule djece u Domovinskom ratu još nitko nije odgovarao Zagreb: Održana sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a Andrej Plenković: 'Vidjeli ste kartu. HDZ je još jednom uspio zaplaviti Hrvatsku!' Ante Gotovina Dan OS-a General Ante Gotovina: Osjećam ponos!
RECEPT ZA SAVRŠENI GRILL
Jeste li znali čemu služi daska za dimljenje: Meso s roštilja dobit će sasvim novu notu okusa

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar ingenieurhr
  ingenieurhr:

  ovaj će i 2057.g. svirati istu ploču. ne zna drugo, tko voli neka ga sluša i glasa za takve.

 • IvanLu:

  Koji smo mi sretnici! U nasem narodu roden je lumen, jedan od najveci misioca i filozofa ovog stoljeca, tkzv. "one man think tank"! Vizionar, intelektualac, akademik par excellence! Da se ne govori o moralnoj vertikali koju taj covjek simbolizira! Rodoljub, ... prikaži još! Covjekoljub, pater patriae, prvi sin Domovine. Neka se stide oni koju ga opisuju kao primitivnu seljacinu, ulicnog stemera, lopova, moralnu nakazu, plagijatora i preljubnika.

 • Avatar Vuglec
  Vuglec:

  Gle ti našega Vasu donja mu vilica duža od gornje pa kad pada kiša ima problema sa nakupljanjem vode.