Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA DNEVNICE

Još nije odlučeno o žalbi USKOK-a u aferi dnevnice

Tomislav Saucha
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
21.06.2017.
u 16:46

Spis opet vraćen sucu istrage jer se njegova odluka ne može dostaviti Sandri Zeljko

Koliko je teško doznati adresu osobe koja je godinama bila zaposlena u Vladi, točnije u Uredu premijera? Ako je suditi po onom što se događa u aferi Dnevnice, vrlo teško. Jer sud već više od mjesec i pol dana muku muči s dostavom svojih odluka Sandri Zeljko, koju se s Tomislavom Sauchom, sumnjiči da je preko fiktivnih putnih naloga i varajući na dnevnicama proračun oštetila za oko milijun kuna.

Stoga izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u srijedu ponovo nije raspravljalo o žalbi USKOK-a na odluku suca istrage Olivera Mittermayera koji je ukinuo rješenje o provođenju i proširenju istrage. Razlog tome je što ta odluka nije dostavljena Sandri Zeljko jer se dostavnice s adrese koju sud ima vraćaju na sud, što znači da ona odluku nije primila. A kako odluka mora biti dostavljena strankama, izvanraspravno vijeće odlučilo je spis ponovo remisorno vratiti  sucu istrage s uputom da odluku stavi na oglasnu ploču suda. To se čini kada je osumnjičenik nedostupan, a objavom na oglasnoj ploči smatra se da je obaviješten. Tek kad to bude napravljeno raspravljat će se o žalbi USKOK-a.

Inače, ovo je drugi put da je vijeće remisorno vratilo spis sucu Mittermayeru, a prvi put je problem bio što on svoju odluku o ukidanju rješenja o provođenju i proširenju istrage nije poslalo obranama. A kada je to pokušao napraviti pojavio se problem s adresom Sandre Zeljko.

Cijela ova priča počela je prije mjesec i pol dana kada je USKOK donio rješenje o provođenju i proširenju istrage protiv Sauche i Sandre Zeljko. Na to njihovo rješenje, obrane su se žalile, a Oliver Mittermayer, sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda, žalbu im je uvažio. Rješenje je ukinuto uz obrazloženje da ZKP ne poznaje termin proširenja istrage. Prema stavu suca Mittermayera, USKOK može donijeti novo rješenje o provođenju istrage te ga spojiti s postojećim. Sučeva odluka burno je odjeknula u javnosti. Prvo zbog toga, jer je bila riječ o prvoj takvoj odluci, budući da je u svim ranijim slučajevima kao što je slučaj Zdravka Mamića ili Milana Bandića, žalba na rješenje o proširenju istrage bila odbijena. 

No veći problem od neujednačenih zakona i sudske prakse, bio je to, što je u odluka  suca istrage izazvala i buru na političkoj sceni. Saucha, kao bivši SDP-ovac i voditelj ureda Zorana Milanovića, u Saboru je osigurao klimavu većinu Vlade Andreja Plenkovića te je spasio stolicu ministra Zdravka Marića.  

S obzirom na to, u javnosti je njegov potez protumačen kao politička trgovina u kojoj je glasajući za HDZ-ovu vladu pokušao spasiti svoju kožu.

Što se pak procesne strane priče tiče, odluka suca istrage ne mijenja ništa u statusu Sauche i Sandre Zeljko. Oboje su i dalje osumnjičeni i pod istragom. No, dobili su mali predah, budući da USKOK ne može ispitivati svjedoke ni izvoditi druge dokaze dok rješenje o provođenju i proširenju istrage ne postane pravomoćno. 

Komentara 9

SI
siskic
17:46 21.06.2017.

to će biti u redu. ovaj lik je glasao kako su kradoljubi htijeli. nema straha. pravna država................... hahahahahahahaha

MI
miso
17:27 21.06.2017.

To je ta prava Hrvatska! U vladi rade osobe koje nemaju adrese. Možda da pitate ISIL?

NE
nevjerujženikojalaže
19:59 21.06.2017.

zašto sudac ne privede sve osumnjičene na sud odnosno raspravu ? ima li on ovlasti za to ? do kada ovaj cirkus s prebivalištima, bolestima i sl. ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije