Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ponovljeno suđenje

Horvatinčić oslobođen! 'Nije utvrđeno da je napravio ono što mu se stavlja na teret'

Tomislav Horvatinčić
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/15
Autori: Vecernji.hr, Hina
13.10.2017.
u 12:40

Sutkinja Šupe: Optužba nije dokazala niti da je djelo počinjeno iz neizravne namjere, kako je tvrdilo tužiteljstvo, niti da je počinjeno iz nehaja

Tomislav Horvatinčić u petak je na ponovljenom suđenju na Općinskom sudu u Šibeniku nepravomoćno oslobođen optužbi za izazivanje pomorske nesreće u kojoj su u kolovozu 2011. smrtno stradali talijanski supružnici na čiju jedrilicu je naletio njegov gliser, jer nije dokazano da je nedjelo za koje je bio optužen počinio niti iz namjere niti iz nehaja.

"Nakon ponovljenog raspravljanja te ocjenom svih u postupku iznesenih dokaza, imajući u vidu obranu optuženika, iskaze svih svjedoka, a naročito rezultate obavljenog vještačenja, ovo sudsko vijeće nije na siguran i nedvojben način utvrdilo da je počinjeno kazneno djelo koje mu je bilo stavljeno na teret. S obzirom tu činjenicu, sud je donio oslobađajuću presudu", kazala je u obrazloženju presude predsjednica sudskog vijeća Maja Šupe.

Tomislav Horvatinčić
1/10

Objasnila je da iz novih dokaza, ispitivanja svjedoka i vještačenja proizlazi da Horvatinčić djelo nije počinio iz namjere, ali ni iz nehaja. "Ovo vijeće je zauzelo stav da djelo koje je optuženiku stavljeno na teret nije počinjeno niti iz namjere, odnosno, kako proizlazi od optužbe, s neizravnom namjerom, a niti iz nehaja. Dakle, optužba nije dokazala da je djelo počinjeno na način kako to proizlazi iz podignute optužnice“, obrazložila je Šupe.

Sud zaključio da je u vrijeme nesreće Horvatinčić bio bez svijesti

Dodala je i da izostanak reakcija u trenutku nesreće potvrđuje Horvatinčićevu obranu da je bio bez svijesti. "Sud je prihvatio i onaj dio obrane da su tog dana na moru bili dobri uvjeti na plovidbu, da nije bilo nikakve gustoće prometa, da je krećući se otvorenim morem razvio brzinu od oko 26 čvorova, dakle glisirajući svojim plovilom, da je vidljivost bila dobra i da je on primijetio jedrilicu oštećenih te da kao iskusni, dugogodišnji pomorac ni u kom slučaju nije doveo u pitanje činjenicu da će se s navedenom jedrilicom mimoići, a upravo nedostatak njegove reakcije, odnosno nepoduzimanje nikakvog manevra u zadnjoj fazi mimoilaženja na udaljenosti od nekih 250 do 300 metara daje u prilog činjenici da je nakratko bio bez svijesti", kazala je sutkinja.

Istaknula je i da je takav zaključak izveden nakon opsežnog medicinskog i psihijatrijskog vještačenja te saslušanja svjedoka te da Horvatinčić u tzv. stanju sinkope nije mogao vladati svojim postupanjem svojom voljom jer je bio u nesvijesti. "Po mišljenju ovog suda, to je razlog sudara dviju brodica te nastupanja teških posljedica. Uvažavajući rezultate cjelokupnog dokaznog postupka, iz svega navedenog proizlazi da optužba nije dokazala da je djelo počinjeno na način kako je optuženiku stavljeno na teret, stoga je ovaj sud prema optuženiku donio oslobađajući presudu“, zaključila je sutkinja Šupe.

Horvatinčić je nakon izricanja presude izrazio sućut stradalima i njihovoj obitelji te rekao da sâm već sedmu godinu nosi psihičke i zdravstvene tragove od ove velike nesreće.

– Još jednom izražavam sućut, žaljenje i pokušajmo na bilo koji način ublažiti ovu tešku tragediju, koliko se to može – rekao je Horvatinčić.

Odvjetnik Veljko Miljević rekao je da je u presudi dosljedno provedeno načelo in dubio pro reo (u dvojbi za optuženog).

– To nije nikakvo otkriće, to je svakodnevna situacija u kojima se donose oslobađajuće presude, ne zato što je optuženik nevin već zato što optužba nije dokazala njegovu krivnju – rekao je Miljević.

Sin stradalih: Sa sigurnošću kazati da je on lažljivac

Federico Salpietro, sin bračnog para Salpietro koji su poginuli 2011. godine nakon što je na njihovu jedrilicu naletio gliser Tome Horvatinčića, obratio nam se izjavom vezanom za proces koji se vodi u Šibeniku. Glede posljednjih Horvatinčevićevih izjava Federico Salpietro iznosi kako njemu i njegovoj sestri nije nikada ponuđena nikakva pomoć.

“Gospodin Horvatinčić je, kako se čini, kazao da je bio voljan dati ekonomsko obeštećenje meni i mojoj sestri. Glede toga mogu službeno potvrditi kako nikada (NIKADA!) nije konkretno punudio nikakvi nuvčani iznos. Ima moj IBAN (broj bankarskog računa) od travnja, a i ranije su mu moji odvjetnici kazali da konkretno punudi neki iznos. To nije nikada učinio. Ako posjeduje dokumente kojima bi dokazao suprotno, spreman sam ih pogledati, ali mogu vam kazati da nema ništa, jer nije nikada ništa konkretnoga učinio. Glede tog argumenta mogu sa sigurnošću kazati da je on lažljivac pred sudom i prema svima. To zvuči uvrijeđujuće i jasna je poruka da je nepovjerljiv”, iznosi Federico Salpietro.

“Što se tiče procesa mogu kazati kako to da je nepovjerljiv Horvatinčić je pokazao je i kada je govorio o dokazanim činjenicama (kao što je da je načinio skicu odmah poslije nesreće, činjenicu da je izjavio kako su svi brodski sistemi bili u kvaru i da je pokušao mašući rukama upozoriti moje roditelje, kao činjenica da je pred sudom izjavio kako nije nikada od mene ili moje sestre tražio novce, a postoji službeni dokument s kojim je od nas tražio oko 240.000 eura), trebalo bi sve navesti na jasni zaključak da je on čovjek koji je pogriješio, koji je ubio moje roditelje uništivši moj život zauvijek i to ne želi prizntati govoreći samo laži kako bi spasio sebe”, iznio je Federico Salpietro i poručio kajko se nada da će biti učinjena pravda i “da će smješna isprika glede ‘sincope’ biti definitivno prihvaćena kao takva. Nikada nije kazao dokazljivu činjenicu jer je nepovjerljiva osoba”.

Na koncu Federico Salpietro kaže kako voli Hrvatsku i kako bi htio dolaziti u punoj sigurnosti.

“Svako drugo značenje, Mr. Horvatinčića i izjava njegovih odvjetnika, glede ‘sincope' bilo bi opasno pošto bi u suprotnome svi koji počine grešku-incident u budućnosti mogli kazati kako su to počinili zbog 'sincope'. Ne vjerujem da je to prihvatljivo za sve one koji žele živjeti u sigurnoj zemlji i nadam se da će to biti potvrđeno završnom presudom. Mr. Horvatinčić bi trebao biti pravi čovjek i preuzeti svoju odgovornost za užasnu pogrešku koju je počinio”, zaključuje Federico Salpietro. (Silvije Tomašević)

Prva presuda ukinuta

Šupe je bila i predsjednica sudskog vijeća koje je Horvatinčića u studenome 2015. godine proglasilo krivim i osudilo ga na 20 mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine. U toj presudi, na koju su se žalile i optužba i obrana, bilo je istaknuto da je Horvatinčić lakomisleno upravljao gliserom brzinom od 26,3 čvorova i presjekao put jedrilici na koju je naletio, slomio je, gliserom prešao preko nje pa je talijanski par bačen u more, gdje su oboje zbog ozljeda umrli.

Zbog bitne povrede odredaba zakonskog postupka, drugostupanjski je sud ukinuo tu presudu i vratio predmet u Šibenik uz prijedlog da se na ponovljenom suđenju produbi i provjeri Horvatinčićeva sposobnost rasuđivanja u trenutku sudara, što je kao tema i obilježilo ponovljeni kazneni postupak.

Valjalo je otkriti je li se u trenutku nesreće Tomislav Horvatinčić nalazio, kako tvrdi njegova obrana, u stanju sinkope, to jest gubitka svijesti u trajanju od nekoliko sekundi do jedne minute tijekom kojih je osoba nesvjesna svega oko sebe pa ne može biti ni biti odgovorna za kazneno djelo koje joj se stavlja na teret.

Sinkopa – sve što morate znati o poremećaju od kojeg pati Horvatinčić

Medicinske vještakinje, profesorice Vesna Šerić i Kristina Potočki, nisu mogle odgovoriti je li Horvatinčić u trenutku nesreće zaista doživio sinkopu, a nakon uvida u spis i u njegovo medicinsko stanje zaključile su da je pojava sinkope u njegovu slučaju bila moguća. U razjašnjavanju dileme nije pomoglo ni psihijatrijsko vještačenje.

Po mišljenju zastupnice optužbe Irene Senečić iz šibenskog Županijskog državnog odvjetništva i pravnog zastupnika obitelji stradalih Talijana Ognjena Frangeša, sinkopa je izmišljotina Horvatinčićeve obrane, koja na ponovljenom suđenju nije dokazala da se to optuženome zaista i dogodilo.

Verbalni ispadi sutkinje

"Prihvati li sud sinkopu i to uđe u sudsku praksu, svi će se nakon nesreća braniti da su kratko pali u nesvijest", rekla je u završnim riječima Senečić i predložila za Horvatinčića zatvorsku kaznu, kao i obvezno oduzimanje njegove vozačke dozvole jer je nakon nesreće kod Primoštena počinio niz novih prekršaja u prometu.

Horvatinčićevi odvjetnici Branko Baica, Veljko Miljević i Velimir Došen rekli su na kraju ponovljenog suđenja da optužba nije uspjela dokazati ništa osim gole činjenice da se pomorska nesreća zaista i dogodila. U trenutku nesreće on je doživio stanje sinkope i takav nije mogao upravljati svojim postupcima, tvrde.

"Teret dokaza je na strani optužbe, a ona nije dokazala da je Horvatinčić vozio bezobzirno ili bahato. Jedino su dokazi bitni, a ako ih optužba ne dokaže, okrivljenik se oslobađa jer on nije dužan ništa dokazivati. To što ga mediji ne vole, druga je stvar", rekli su odvjetnici te predložili oslobađajuću presudu.

Sam Horvatinčić branio se i na ponovljenom šibenskom suđenju šutnjom, ali je nakon zadnje javne rasprave u srijedu ispred zgrade suda izjavio novinarima da nije kriv i da se svakome može dogoditi prometna nesreća. Rekao je i da je spreman platiti djeci stradalih Talijana odštetu.

Ponovljeno suđenje obilježili su verbalni napadi sutkinje Maje Šupe na novinare, što je osudilo i Hrvatsko novinarsko društvo.

Komentara 302

ZG
zgblabla
12:09 13.10.2017.

......sinkopu imaju bogataši a sirotinja lepoglavu

Avatar dr. Evil
dr. Evil
12:21 13.10.2017.

Dajte peticiju da se Cvjetni trg konačno preimenuje u "Trg žrtava Tome Horvatinčića"

DU
Deleted user
11:58 13.10.2017.

Sin je to trebao riješiti preko Camorre, nažalost prepošten je i vjerovao je u hr. korumpirosuđe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije