Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Sutkinja i tužiteljica se svađale, a vještakinja navela da Horvatinčić ne boluje od duševnih bolesti

Iako se u njegovom osobnom i socijalnom funkcioniranju može govoriti o elementima poremećaja ličnosti, oni ni u jednom trenutku nisu dostizali psihotični nivo.
09. listopada 2017. u 16:05 39 komentara 10146 prikaza
Tomislav Horvatinčić
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Tomislav Horvatinčić ne boluje od duševne bolesti, odnosno od psihijatrijskih poremećaja u užem psihijatrijskom smislu.

tomislav horvatinčić POMORSKA NESREĆA Predsjednica sudskog vijeća ipak će suditi u slučaju Horvatinčić

Nije ovisnik o alkoholu i nije ovisnik o bilo kojem drugom psihoaktivnom sredstvu. Iako se u njegovom osobnom i socijalnom funkcioniranju može govoriti o elementima poremećaja ličnosti, oni ni u jednom trenutku nisu dostizali psihotični nivo. 

Stoji to, među ostalim, u psihijatrijskom vještačenju prim. dr. sc. Nadice Buzine sa Zavoda za forenzičku psihijatriju zagrebačke kliničke bolnice Vrapče, a vještakinja je svoj nalaz i mišljenje iznijela u ponedjeljak na Općinskom sudu u Šibeniku. Tamo je nakon pola godine pauze nastavljeno ponovljeno suđenje Horvatinčiću, optuženom da je u kolovozu 2011.  kod Primoštena izazvao pomorsku nesreću u kojoj su poginuli supružnici Francisco i Marinella Salpietro. Psihijatrijsko vještačenje Horvatinčića naložio je sud,  a vještaci su s njim razgovarali u tri navrata. U prethodnom vještačenju sudske vještakinje  Vesne Šerić, navelo se kako postoji mogućnost da je u trenutku nesreće Horvatinčić imao sinkopu, odnosno da je izgubio svijest u nekom trenutku prije no što se svojim brodom zabio u brod talijanskih supružnika. Vještakinja Šerić je kod svog nalaza i  mišljenja ostala i u ponedjeljak, a o mogućoj sinkopi je iskazivala i forenzička vještakinja N. Buzina.

- Sud je tražio da ocijenimo ubrojivost optuženog u vrijeme počinjenja djela. Možemo dati samo alternativno mišljenje koje se odnosi na činjenicu je li kod ispitanika dijagnosticirano stanje sinkope, s obzirom na to da nije dijagnosticiran nikakav drugi teži psihijatrijski poremećaj. Ukoliko bi bila dijagnosticirana sinkopa, a ocjene o tome ne daje psihijatar, njegove voljne i intelektualne sposobnosti bile bi sužene jer osoba u sinkopi nema svijesti pa i nema takvih sposobnosti. Ako sinkopa ne bi bila utvrđena, u  užem psihijatrijskom smislu ne nalazi se elemenata na osnovu kojih bi ispitanikove sposobnosti shvaćanja značenja djela i upravljanja svojom voljom, bile smanjene u bilo kojem smislu - pojasnila je svoj nalaz N. Buzina.

Vještakinja Šerić je, pak, pojasnila da mogućnost sinkope postoji, no ogradila se da to ne može tvrditi sa stopostotnom sigurnošću jer u vrijeme nesreće nije bila na brodu.  

- To je stanje gubitka svijesti koje može trajati od nekoliko sekundi do minute. Do sinkope može doći nakon dugotrajnog  stajanja u jednom položaju, u stanju dehidriranosti, izolacije ili izlaganja suncu, ali ne kada osoba sjedi, jer tada se ne radi o sinkopi mnego o kolapsu ili gubitku svijesti zbog nekog drugog razloga - pojasnila je vještakinja Šerić. 

Ročište su obilježili i verbalni sukobi sutkinje Maje Šupe i tužiteljice Irene Senečić, a u jednom trenutku tužiteljica je implicirala da Horvatinčićeva obrana ide na neubrojivost, što je naljutilo sutkinju. 

- Razmišljam retorički - pojasnila je tužiteljica sutkinji. - Onda se i ja retorički pitam, treba li podići novu optužnicu protiv neubrojive osobe replicirala joj je sutkinja 

- Znam zašto postavljam tom pitanje  - odgovorila je tužiteljica sutkinji, koja se potom okrenula prema novinarima te im je kazala:

- Sin Talijana kaže da je ovo cirkus, da je hrvatsko pravosuđe cirkus, a ja bih  da  kažete da ovo nije cirkus, nikakva sprdačina, nego da ovdje radimo ozbiljan posao i na valjani način pokušavamo utvrditi činjenice kako bi ovo sudsko  vijeće  moglo  donijeti  odluku!  A  ne  da se priča da su hrvatsko pravosuđe i Maja Šupe cirkusanti i da sutkinja Šupe radi cirkus. Zastupnica optužbe  je  postavila  pitanje  u  tom smjeru - kazala je sutkinja, dok je tužiteljica na to tiho kazala

- Nisam. Sutkinja  joj je odgovorila da se njezino suđenje tretira kao cirkus, te je nastavila sa svojim obraćanjem novinarima:

-  Nisam bijesna sutkinja koja se obrušila na novinare već profesionalac i sudac hrvatske države. Nisam mjesna sutkinja! Mene i moj rad komentiralo je Hrvatsko  novinarsko  društvo  i  pisalo da me narod izabrao i da odgovaram narodu. Provjerite tko bira suce i na koji način i ostavite se moga imena i prezimena  i ocjenjivanja moga rada, dragi novinari i Televizijo - poručila je novinarima sutkinja Šupe.

Sutkinja  Šupe  potom  je  odbila opetovani prijedlog optužbe da se ispita vještak  Jurica  Pešo  te  u  spis  unese  skica  nesreće  koju  je nacrtao Horvatinčić. No prihvatila  je  prijedlog  da  se  dostavi Horvatinčićeva nmprekršajna  evidencija  te  evidencija  o  njegovoj  vozačkoj  dozvoli  jer tužiteljstvo  smatra da Horvatinčić ne može upravljati vozilima ako je imao sinkopu te da je to trebao prijaviti liječnicima. Horvatinčić  će  obranu  iznijeti  u srijedu, nakon čega slijede i završne riječi. Na prvom je suđenju bio je uvjetno osuđen no tu je presuda ukinuta.

Tomislav Horvatinčić Na prodaju Zavirite u luksuzne nekretnine koje prodaje Tomislav Horvatinčić KBC TV KRITIKA Hoće li Horvatinčić koristiti RTL-ovu seriju kao dokaz na sudu? Zdravko Mamić Izvlačenje novca O drugoj optužnici protiv Mamića odlučuje se 18. listopada
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
 • belimo:

  Vadi se na sinkopu... Ubaciti ga u pritvor i priključiti na instrumente do daljnjega...ili dok ne kaže istinu. Sve ovo nije cirkus nego komedija.

 • Deleted user:

  Ovaj gmizavac (mamaleon) bi pristao da ga proglase ludim, najluđim na svijetu samo da zauzvrat bude oslobođen svih krivnjii i da može još malo bogatstva steći....

 • Avatar gledatelj_zikine_dinastije
  gledatelj_zikine_dinastije:

  gadi mi se ova drzava imao je sinkopu vuce se po sudu od 2011 trosi pare poreznih obveznika a kupuje novu jahtu...sve se radi da ga se oslobodi pa prave nas budalama onda se svi koji ubiju sa autom ili ... prikaži još! jahtom mogu braniti da su imali sinkopu tj da su pali u nesvjest...nista se nece promjeniti u ovoj drzavi na bolje...samo gore moze biti