Naslovnica Vijesti Crna kronika

Sutkinja i tužiteljica se svađale, a vještakinja navela da Horvatinčić ne boluje od duševnih bolesti

Iako se u njegovom osobnom i socijalnom funkcioniranju može govoriti o elementima poremećaja ličnosti, oni ni u jednom trenutku nisu dostizali psihotični nivo.
09. listopada 2017. u 16:05 40 komentara 10095 prikaza
Tomislav Horvatinčić
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Tomislav Horvatinčić ne boluje od duševne bolesti, odnosno od psihijatrijskih poremećaja u užem psihijatrijskom smislu.

tomislav horvatinčić POMORSKA NESREĆA Predsjednica sudskog vijeća ipak će suditi u slučaju Horvatinčić

Nije ovisnik o alkoholu i nije ovisnik o bilo kojem drugom psihoaktivnom sredstvu. Iako se u njegovom osobnom i socijalnom funkcioniranju može govoriti o elementima poremećaja ličnosti, oni ni u jednom trenutku nisu dostizali psihotični nivo. 

Stoji to, među ostalim, u psihijatrijskom vještačenju prim. dr. sc. Nadice Buzine sa Zavoda za forenzičku psihijatriju zagrebačke kliničke bolnice Vrapče, a vještakinja je svoj nalaz i mišljenje iznijela u ponedjeljak na Općinskom sudu u Šibeniku. Tamo je nakon pola godine pauze nastavljeno ponovljeno suđenje Horvatinčiću, optuženom da je u kolovozu 2011.  kod Primoštena izazvao pomorsku nesreću u kojoj su poginuli supružnici Francisco i Marinella Salpietro. Psihijatrijsko vještačenje Horvatinčića naložio je sud,  a vještaci su s njim razgovarali u tri navrata. U prethodnom vještačenju sudske vještakinje  Vesne Šerić, navelo se kako postoji mogućnost da je u trenutku nesreće Horvatinčić imao sinkopu, odnosno da je izgubio svijest u nekom trenutku prije no što se svojim brodom zabio u brod talijanskih supružnika. Vještakinja Šerić je kod svog nalaza i  mišljenja ostala i u ponedjeljak, a o mogućoj sinkopi je iskazivala i forenzička vještakinja N. Buzina.

- Sud je tražio da ocijenimo ubrojivost optuženog u vrijeme počinjenja djela. Možemo dati samo alternativno mišljenje koje se odnosi na činjenicu je li kod ispitanika dijagnosticirano stanje sinkope, s obzirom na to da nije dijagnosticiran nikakav drugi teži psihijatrijski poremećaj. Ukoliko bi bila dijagnosticirana sinkopa, a ocjene o tome ne daje psihijatar, njegove voljne i intelektualne sposobnosti bile bi sužene jer osoba u sinkopi nema svijesti pa i nema takvih sposobnosti. Ako sinkopa ne bi bila utvrđena, u  užem psihijatrijskom smislu ne nalazi se elemenata na osnovu kojih bi ispitanikove sposobnosti shvaćanja značenja djela i upravljanja svojom voljom, bile smanjene u bilo kojem smislu - pojasnila je svoj nalaz N. Buzina.

Vještakinja Šerić je, pak, pojasnila da mogućnost sinkope postoji, no ogradila se da to ne može tvrditi sa stopostotnom sigurnošću jer u vrijeme nesreće nije bila na brodu.  

- To je stanje gubitka svijesti koje može trajati od nekoliko sekundi do minute. Do sinkope može doći nakon dugotrajnog  stajanja u jednom položaju, u stanju dehidriranosti, izolacije ili izlaganja suncu, ali ne kada osoba sjedi, jer tada se ne radi o sinkopi mnego o kolapsu ili gubitku svijesti zbog nekog drugog razloga - pojasnila je vještakinja Šerić. 

Ročište su obilježili i verbalni sukobi sutkinje Maje Šupe i tužiteljice Irene Senečić, a u jednom trenutku tužiteljica je implicirala da Horvatinčićeva obrana ide na neubrojivost, što je naljutilo sutkinju. 

- Razmišljam retorički - pojasnila je tužiteljica sutkinji. - Onda se i ja retorički pitam, treba li podići novu optužnicu protiv neubrojive osobe replicirala joj je sutkinja 

- Znam zašto postavljam tom pitanje  - odgovorila je tužiteljica sutkinji, koja se potom okrenula prema novinarima te im je kazala:

- Sin Talijana kaže da je ovo cirkus, da je hrvatsko pravosuđe cirkus, a ja bih  da  kažete da ovo nije cirkus, nikakva sprdačina, nego da ovdje radimo ozbiljan posao i na valjani način pokušavamo utvrditi činjenice kako bi ovo sudsko  vijeće  moglo  donijeti  odluku!  A  ne  da se priča da su hrvatsko pravosuđe i Maja Šupe cirkusanti i da sutkinja Šupe radi cirkus. Zastupnica optužbe  je  postavila  pitanje  u  tom smjeru - kazala je sutkinja, dok je tužiteljica na to tiho kazala

- Nisam. Sutkinja  joj je odgovorila da se njezino suđenje tretira kao cirkus, te je nastavila sa svojim obraćanjem novinarima:

-  Nisam bijesna sutkinja koja se obrušila na novinare već profesionalac i sudac hrvatske države. Nisam mjesna sutkinja! Mene i moj rad komentiralo je Hrvatsko  novinarsko  društvo  i  pisalo da me narod izabrao i da odgovaram narodu. Provjerite tko bira suce i na koji način i ostavite se moga imena i prezimena  i ocjenjivanja moga rada, dragi novinari i Televizijo - poručila je novinarima sutkinja Šupe.

Sutkinja  Šupe  potom  je  odbila opetovani prijedlog optužbe da se ispita vještak  Jurica  Pešo  te  u  spis  unese  skica  nesreće  koju  je nacrtao Horvatinčić. No prihvatila  je  prijedlog  da  se  dostavi Horvatinčićeva nmprekršajna  evidencija  te  evidencija  o  njegovoj  vozačkoj  dozvoli  jer tužiteljstvo  smatra da Horvatinčić ne može upravljati vozilima ako je imao sinkopu te da je to trebao prijaviti liječnicima. Horvatinčić  će  obranu  iznijeti  u srijedu, nakon čega slijede i završne riječi. Na prvom je suđenju bio je uvjetno osuđen no tu je presuda ukinuta.

Tomislav Horvatinčić Na prodaju Zavirite u luksuzne nekretnine koje prodaje Tomislav Horvatinčić KBC TV KRITIKA Hoće li Horvatinčić koristiti RTL-ovu seriju kao dokaz na sudu? Zdravko Mamić Izvlačenje novca O drugoj optužnici protiv Mamića odlučuje se 18. listopada
NOVA KOLEKCIJA
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
  • belimo:

    Vadi se na sinkopu... Ubaciti ga u pritvor i priključiti na instrumente do daljnjega...ili dok ne kaže istinu. Sve ovo nije cirkus nego komedija.

  • Mate06:

    Ovaj gmizavac (mamaleon) bi pristao da ga proglase ludim, najluđim na svijetu samo da zauzvrat bude oslobođen svih krivnjii i da može još malo bogatstva steći....

  • BeroII:

    Da li je ovo "suđenje" višestrukom ubojici Horvatinčiću, ili je kazališna predstava sutkinje Šupe ? Pa što se ona u ovom procesu ima obraćati novinarima i tražiti da "nju izbace iz svojih izvješća" ?Pa tko je ona da ima pravo ... prikaži još! biti zaštićena od ocjene javnosti ? ? ? Ako je odlučila biti dio tog cirkusa od suđenja, onda neka i podnosi sve što uz to ide. Ako može sudjelovati u ovakvom "plaćenom " suđenju, neka onda i "plaća kamate". Ali, uopćeno govoreći, ovo je nešto gore od cirkusa, i talijanski novinari s punom pravom osuđuju i smiju se ovom "procesu"