Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JOSIP BOHUTINSKI

To je bio jedan od onih dana koji vam se zauvijek urežu u sjećanje

Slavonski Brod: Folklorna proslava pridruživanja Republike Hrvatske u Europsku uniju na Korzu
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/7
25.06.2023.
u 22:29

Kruna svega ono je što se dogodilo ponovno u ponoć, 1. siječnja ove godine, kad smo ušli u Schengen i uveli euro

Prošlo je kao za tren. Hrvatska je već deset godina u Europskoj uniji. A kao da je jučer bila ona divna hrvatska noć s 30. lipnja na 1. srpnja 2013., kad se na veličanstvenoj svečanosti Lijepa Naša ukrcala na europski vlak koji je u ponoć stigao na zagrebački Trg bana Josipa Jelačića.

To je jedan od onih dana koji vam se za cijeli život urežu u sjećanje. Kad zauvijek zapamtite gdje ste bili i što ste radili taj dan, odnosno tu noć. Kao što točno znamo gdje smo bili kad je počela Oluja, kad je otvorena Dalmatina, kad je u promet pušten Pelješki most…Tako smo postali dio najprestižnije zajednice država na svijetu.

01.01.2023,Zagreb - Povodom uvodjenja eura , ministar financija Marko Primorac i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujcic dali su izjavu za medije ispred Hrvatske narodne banke, na cijem je procelju svjetlosnom animacijom ispricana prica o hrvatskim eurokovanicama. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Kruna svega ono je što se dogodilo ponovno u ponoć, 1. siječnja ove godine, kad smo ušli u Schengen i uveli euro. Stjecajem okolnosti, upravo sam tu prvu noć iskusio blagodati Europe bez granica i zajedničke valute jer sam sa Stare na Novu godinu putovao iz Njemačke u Hrvatsku. Cijeli taj put kroz Austriju i Sloveniju dug 1000 kilometara nigdje nije bilo graničnih kontrola.

Bio sam jedan od prvih koji je te noći prošao preko graničnog prijelaza Macelj s dignutim rampama. A kad sam stigao u Hrvatsku, to jutro nisam morao mijenjati eure u kune jer nisam izašao iz eurozone.

VEZANI ČLANCI:

EU je blagodat i veliko civilizacijsko postignuće. Dovoljno se sjetiti samo brojnih ratova koji su se u povijesti vodili na našem kontinentu. Bila mi je stoga velika čast urediti ovo specijalno izdanje Večernjeg lista povodom desete godišnjice ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Pokušali smo i nadam se da smo uspjeli obuhvatiti sve aspekte hrvatskog članstva u Uniji. Eurofili smo, ali ne nekritički, a pogotovo nismo niti ćemo ikad biti euroskeptici. Ponosni smo građani Europske unije. Kako je to lijepo napisati!

Izvrsni tekstovi naših novinara i suradnika, ekskluzivni uvodnici i intervjui… sve to možete pročitati na ovih 156 stranica. Pročitao sam, naravno, sve tekstove, intervjue, uvodnike ovog specijala i doista sam uživao u tome. Posebno su me se dojmile priče iz cijele Hrvatske za što su sve iskorištena sredstva iz EU fondova. Predivno je čitati o tome koliko smo kreativni, inovativni i koji sve čudesni projekti niču diljem Lijepe Naše zahvaljujući članstvu u Europskoj uniji. Uživajte!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije