Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ipak dulji radni vijek, a uvodi se i sindikalni 'porez' koji će morati plaćati svi?

Poslodavcima je problem i odredba prema kojoj onaj tko po svom izboru zaposli osobu stariju od 65 godina snosi sve troškove bolovanja
03. svibnja 2021. u 23:00 136 komentara 64921 prikaza
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Promjena Zakona o radu postala je reformska mjera koja je pomalo neočekivano, pa i naivno, našla svoje mjesto i u Nacionalnom planu oporavka. Otprije je poznato da Vlada želi regulirati uvjete rada na izdvojenom mjestu i rada putem platformi, ali sve to ide prilično sporo. Sada je, međutim, Vlada u igru ubacila dva nova elementa, koja će, oba, snažno odjeknuti u javnosti. Jedan je vezan uz duljinu radnog vijeka, a drugi je uvođenje nekog oblika sindikalnog poreza.

Split Super vijest Američki magazin proglasio jedan hrvatski grad odličnim za umirovljenje

Sindikati traže “porez”

Plenkovićeva Vlada morala je prije nekoliko godina odustati od produljenja radnog vijeka sa 65 na 67 godina, što je, gledano očima Bruxellesa, bio veliki korak nazad. Kad-tad ta će se tema ponovno otvoriti, no tko god ima najmanje 15 godina staža, može u mirovinu kad navrši 65 godina, što je riješeno mirovinskim zakonom.

Odlaskom u mirovinu rubno se bavi i Zakon o radu, u kojemu piše da radni odnos prestaje s navršenih 65 godina i ta dob iz Zakona o radu odgovara uvjetima iz mirovinskog zakona. U nekim zemljama Zakon o radu uopće ne spominje dob kao razlog za prestanak radnog odnosa pa ima pravnika koji smatraju da se ništa ne bi dogodilo da se ta odredba makne iz našeg zakona.

Plenković se obratio medijima nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a 'GOVORI O SNAZI STRANKE' Plenković: HDZ već pobijedio u 48 jedinica jer tamo nemamo protukandidate

Netko se, međutim, dosjetio da bi se staro rješenje iz mirovinskog sustava, gdje se radni vijek tijekom duljeg perioda postupno povećavao do 67 godina, moglo ugraditi u Zakon o radu te tako omogućiti svima koji to žele i mogu da rade dulje. Po tome radni odnos ne bi prestajao po sili zakona sa 65, nego sa 65 godina i tri mjeseca, 65 godina i šest mjeseci... pa sve do 67.

Kad je ta mogućnost spomenuta prvi put, najviše su negodovali poslodavci jer se nisu željeli dovesti u situaciju da čovjeku koji sa 65 godina ne želi u mirovinu moraju osigurati nastavak rada. Ako im on zbog bilo kojeg razloga ne bi odgovarao, morali bi mu isplatiti otpremninu. Kako to nije lako i jednostavno rješenje, neobično je što ga je Vlada uklopila u Nacionalni plan oporavka, gdje će se isplata sredstava mjeriti realizacijom najavljenih reformi.

Poslodavcima je problem i odredba prema kojoj onaj tko po svom izboru zaposli osobu stariju od 65 godina snosi sve troškove bolovanja.

Provlačenje duljeg radnog vijeka kroz mala vrata otvara više novih problema nego što rješava starih. Ono će svakako biti pozdravljeno u dijelu visokog obrazovanja i na sveučilištima, gdje je najveći udio starijih od 65 godina među zaposlenima, no mladi znanstvenici i asistenti sigurno neće dijeliti oduševljenje starijih profesora jer će im njihov dulji radni vijek dodatno usporiti mogućnost napredovanja.

ljubav je na selu Renata pokušava izgraditi YouTube karijeru, pa se snimala u kuhinji: 'Danas ćemo praviti kuhani čips'

Inače, sam prijedlog u jeku kampanje “67 je previše” prvi su put inicijalno iznijeli sindikati, predstavljajući ga kao manje zlo od početne ideje da svi rade dulje.

Sindikati javnog sektora, a tu je najglasniji Vilim Ribić, godinama traže od Vlade da uvede obvezu plaćanja sindikalne članarine i za nečlanove sindikata. Bio bi to svojevrsni sindikalni porez. Sindikalna članarina kreće se od jedan do dva posto mjesečne plaće i tim se novcem financira rad sindikata. Sindikati misle da bi i nečlanovi trebali plaćati određenu članarinu budući da konzumiraju prava za koja su se izborili sindikati, a ničim ne pridonose njihovu radu.

Obveza u javnom sektoru

Taj stav je, očito, prihvatila i Plenkovićeva Vlada.

– Potrebno je uspostaviti ravnotežu između financijskih obveza članova sindikata i ugovorenih prava iz kolektivnih ugovora koja konzumiraju svi radnici, a sve u cilju promicanja socijalnog dijaloga i jačanja sindikata, posebice u okolnostima sve rjeđeg participiranja radnika u sindikalnom djelovanju, odnosno u kolektivnom pregovaranju. Razmotrit će se više modela radi pronalaženja onoga koji će dati optimalan odgovor.

Zagreb: U HND-u na Svjetski dan medije dodijeljene nagrade za najbolje radove NAGRADE HND-a Ivan Pandžić novinar godine, Večernjakovom Borisu Ščitaru nagrada za najbolju fotografiju

Neki od predloženih modela su: uvođenje naknade za korištenje prava iz kolektivnih ugovora za radnike koji nisu članovi sindikata, model vremenskog ograničenja primjene prava iz kolektivnog ugovora na radnike koji nisu učlanjeni u sindikat te model ugovaranja dodatnih prava samo za članove sindikata, piše u Vladinu planu oporavka.

Kolektivni ugovori rjeđi su u privatnom nego u javnom sektoru pa bi novi sindikalni porez uglavnom obvezivao zaposlene u javnom sektoru i državnim poduzećima.

 

Zmajlović protiv zbrinjavanja otpada iz Zagreba na području Zagrebačke županije

Hrvatski Telekom
VODEĆA MREŽA
Hrvatski Telekom ovojio novu prestižnu nagradu: 'Korisnici su oduševljeni'
Astellas d.o.o.
BUDITE ODGOVORNI
Ovo je pregled koji bi svi muškarci stariji od 40 godina trebali obaviti, radi se o tihoj bolesti
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar madcap
  madcap:

  Prisiljavaju nas da budemo članovi sindikata, i da plaćamo Ribiću reket ne bi li mogao i dalje bezbrižno putovati u prvom razredu na račun radničke klase. Ako je itko ikada sumnjao da je Ribič Plenkuijeva krtica, neka ne sumnja više. ... prikaži još! Ovu vladu treba maknuti, najgora vlada od 1990, a ovog Ribiča stjerati u penziju nogom u dupe ako ne ide drukčije!

 • jadnatikoza:

  Koliko ono vrijedi viletina sindikalca Vilima Ribića nakon 20 godina koketiranja sa komunjarama na vlasti?

 • Sve je uzalud:

  ....eto dođe vrijeme da se kompletni sindikati uhljebe....znači uhljebljeni uhljebi.....