Naslovnica Vijesti Svijet

Tko se boji Aleksisa Ciprasa?

Grčki političar Aleksis Cipras slovi za majstora realne politike. Neki ga smatraju karizmatičnim, neki populistom. No tko je zapravo čovjek od kojeg zaziru mnogi političari u Europskoj uniji?
26. siječnja 2015. u 09:36 11 komentara 1604 prikaza
aleksis cipras
Foto: Reuters (Ilustracija)

Borba za podršku većine i očuvanje iste – to su odlike koje prate politički rad Aleksisa Ciprasa još od 1989. kada je, u godini kada je implodirao čitav istočni blok, kao govornik učenika svoje škole ušao u Komunističku partiju Grčke, stranku koja do dan danas zastupa tvrdu liniju i još uvijek u svom grbu nosi srp i čekić.

Na putu prema narodnoj stranci

Dosad najvažniji trenutak u usponu lijeve ikone Ciprasa je godina 2006. i komunalni izbori u Grčkoj. Tadašnji predsjednik Lijeve koalicije Alekos Alavanos je svoj pokret, dotada izlagan podsmjehu, otvorio za sve izvanparlamentarne struje, zelene i s Aleksisom Ciprasom kao kandidatom za gradonačelnika Atene osvojio senzacionalnih 10,6 posto, trostruko više nego na parlamentarnim izborima dvije godine prije.

Otada je ime Aleksisa Ciprasa nezaobilazan dio grčke političke svakodnevice. Godine 2008., na stranačkom kongresu lijeve koalicije koja se u međuvremenu naziva Siriza, dotadašnji predsjednik Alavanos iz zdravstvenih razloga odstupa s položaja i na svoje mjesto postavlja vlastitog štićenika Ciprasa i to uz ogorčeno protivljenje stranačkih veterana. To Ciprasa ne sprečava da se odmah nakon dolaska na čelo stranke obračuna sa svojim političkim ocem Alavanosom s kojim se, kako javnost špekulira, ne slaže oko pitanje ostanka Grčke u zoni eura. Alavanos je, naime, žestoki zagovornik povratka Grčke drahmi. Danas obojica o ovom sukobu nerado govore.

Smirivanje tenzija

U međuvremenu je Siriza, uz Ciprasovu pomoć, narasla na razinu jedne narodne stranke krajnje lijeve orijentacije s mnogo frakcija koje ustrajavaju na visokom stupnju autonomije. Među te frakcije se ubrajaju i maoisti, trockisti, euro-komunisti, eko-socijalisti, lijevi intelektualci i mnogi drugi koji smatraju da mogu kroz Sirizu realizirati barem dio svojih političkih ideja. Već i sama činjenica da Cipras ovakav konglomerat različitih političkih ideja uspijeva držati pod jednim zajedničkim nazivnikom, smatra se taktičkim remek-djelom.

No Cipras svoju popularnost zahvaljuje ne samo taktičkom umijeću nego i svojoj osobnosti. On živi povučeno sa svojom dugogodišnjom partnericom i dva sina u Ateni, vozi motor i rado se druži s „običnim narodom“.

No manje je simpatičan kad je u pitanju borba za stvaranje političke većine. Mnoge nije šokirao stav po kojem bi Cipras nakon parlamentarnih izbora koalirao i s krajnjom desnicom iz Neovisne Grčke samo da bi se domogao vlasti. Obje stranke ujedinjuje žestoko protivljenje mjerama štednje koje je Grčkoj naložila Europska unija, ali ponajviše odbojnost prema Njemačkoj. U toj alijansi Cipras si može zamisliti i ultraortodoksne komuniste.

No mnogi se pitaju hoće li Cipras svoju retoriku nastaviti i na europskoj razini. Precizni promatrači događaja na grčkoj političkoj sceni posljednjih tjedana uočavaju svojevrsno popuštanje i smirivanje tonova pripadnika Sirize. Cipras u međuvremenu upadljivo često govori o tomu kako njegova Siriza neće donositi nikakve „jednostrane poteze“.

>> Europski lideri se ne žure čestitati Ciprasu

Financije
HIF
Morate potrošiti BUDŽETE ZA EDUKACIJE? Ovdje pronađite najbolje programe!
 • Avatar Jura z bregov
  Jura z bregov:

  Taj Cipras ne paše onomu jednom postotku bogatih i moćnih koji užasno strepe da zbog njega i politike njegove stranke neće moći biti još bogatiji. U tome je caka. Tko to ne razumije taj ne shvaća ništa. Kamo sreće kad ... prikaži još!d bi u cijelom EU- na vlast došle takve stranke.

 • Avatar viki_nuland
  viki_nuland:

  Odgovor je jednostavan: "Bankarski mafijasi" Njima je lijepo ne rade nista, tiskaju novac iz vakuma i onda ga uvale prosjecnim ljudima uz kamatu od 7-8%. Bankare tiskanje ne kosta nista a gradjanin i drzave zrtve idu u duznicko ropstvo slijedecih ... prikaži još!h 30 godina. Kada vise ne mogu platit onda im se uzme nesto od stvarne vrijednosti tipa kuca, automobil, zemljiste itd. Za bankare je fenomenalno, za obojeni papir koji ih ne kosta ama bas nista dobiju nesto od trajne vrijednosti. Pa nije ni cudo da najbogatijih 80 ljudi imaju imovinu istu kao najsiromasnijih tri i pol milijarde.

 • Dijaspora:

  On je pobjednik,a Grci su gubitnici....