Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKANDAL NA KAPTOLU

Tko je mons. Kurečić: O prelatovim aferama šuškalo se godinama

Svećenik/Ilustracija
Foto: Getty
07.12.2018.
u 06:32

Ime mons. Zvonimira Kurečića u javnosti se pojavilo u aferi povezanoj s prebendarima. Govori se da ima ambicija postati križevačkim biskupom, u čemu su mu prepreke upravo priče o kojima se nije javno govorilo...

Prašina koja se podigla u Crkvi nakon što je zagrebački profesor Marin Sovar objavio da ga je pokušao seksualno napastovati visoki crkveni prelat mons. Zvonimir Kurečić ne sliježe se ni jučer. Naime, njegov je slučaj otvorio bolnu temu na koju ni Crkva ni društvo nisu ravnodušni. 

Ime mons. Zvonimira Kurečića pojavilo se u javnosti početkom godine u aferi povezanoj s prebendarima prvostolne crkve zagrebačke, kada ga je zadesila ista sudbina kao i sve ostale prebendare, koje je kardinal Josip Bozanić smijenio zbog transakcija sa zemljištima u njihovu vlasništvu.

No u crkvenim krugovima znalo se tada da Kurečić nije na strani onih koji su provodili te transakcije, nego na suprotnoj, tj. da je pomagao onima koji su pokrenuli cijelu aferu praktički kao krtica u Prebendarskom zboru, želeći, kako tvrde njegovi kolege, postati i dekanom Prebendarskog zbora.

Rođen je Zlataru 1951., studij teologije i filozofije završio je na Papinskom učilištu Gregoriani u Rimu, gdje je potom najprije postigao magisterij iz dogmatske teologije, a zatim i magisterij i doktorat iz kanonskog prava. Obnašao je mnoge odgovorne službe u Zagrebačkoj nadbiskupiji i pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, a trenutačno je tajnik Povjerenstva za ekumenizam i dijalog Zagrebačke nadbiskupije.

U crkvenim krugovima poznat je i kao "biritualac", tj. svećenik koji služi obrede i po zapadnom i po istočnom obredu pa je tako mnogo vremena proveo u društvu grkokatolika u Hrvatskoj, što je neke navelo i razmišljanje kako ima ambicija postati i sljedećim križevačkim biskupom. No, tvrde njegovi protivnici, tu su mu najveće prepreke bile upravo priče poput ove koja je izašla u javnost, a dosad se o njima nije javno govorilo, osim u crkvenim kuloarima.

Zanimljivo je i to da je u svojoj karijeri radio i na crkvenom sudu, kojemu ga je sada prijavio profesor Marin Sovar. Nekoliko godina je bio predstojnik Katehetskog ureda Zagrebačke nadbiskupije i prvi predstojnik Nacionalnog katehetskog ureda HBK te branitelj ženidbenog veza na Ženidbenom sudu Zagrebačke nadbiskupije i sudski vikar Međubiskupijskog suda prvoga stupnja u Zagrebu, kao i rektor crkve Krista Kralja na zagrebačkom groblju Mirogoj.

>> Pogledajte što o pedofiliji u Crkvi kaže Darko Pavičić

Komentara 137

Avatar ajeto
ajeto
08:24 07.12.2018.

Demoni napadaju,bliži im se kraj,rasulo SDP a.

SK
Skviki
07:47 07.12.2018.

Tko je mons. Kurečić:----Čudnog li pitanja. Ak je to istina šta se piše, onda je peder.

OB
ObrenM
07:28 07.12.2018.

Od 28 do 41 godine (13 godina) trebalo je da profesor-peder "smogne snage" da se kamenom baci na crkvu.Komu je naudio-sebi,jer je crkva kao bozji hram nepropadljiva.Vidjeti ce te koliko ce se taj "pedagog" odrzati na odgoju mladih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije