Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tko je mons. Kurečić: O prelatovim aferama šuškalo se godinama

Ime mons. Zvonimira Kurečića u javnosti se pojavilo u aferi povezanoj s prebendarima. Govori se da ima ambicija postati križevačkim biskupom, u čemu su mu prepreke upravo priče o kojima se nije javno govorilo...
07. prosinca 2018. u 06:32 143 komentara 16170 prikaza
Svećenik/Ilustracija
Foto: Getty

Prašina koja se podigla u Crkvi nakon što je zagrebački profesor Marin Sovar objavio da ga je pokušao seksualno napastovati visoki crkveni prelat mons. Zvonimir Kurečić ne sliježe se ni jučer. Naime, njegov je slučaj otvorio bolnu temu na koju ni Crkva ni društvo nisu ravnodušni. 

Marin Sovar NOVI SKANDAL NA KAPTOLU Sovar: Seksualno me napao prelat. Mons. Kurečić: Došao je radi misnice, ništa drugo

Ime mons. Zvonimira Kurečića pojavilo se u javnosti početkom godine u aferi povezanoj s prebendarima prvostolne crkve zagrebačke, kada ga je zadesila ista sudbina kao i sve ostale prebendare, koje je kardinal Josip Bozanić smijenio zbog transakcija sa zemljištima u njihovu vlasništvu.

No u crkvenim krugovima znalo se tada da Kurečić nije na strani onih koji su provodili te transakcije, nego na suprotnoj, tj. da je pomagao onima koji su pokrenuli cijelu aferu praktički kao krtica u Prebendarskom zboru, želeći, kako tvrde njegovi kolege, postati i dekanom Prebendarskog zbora.

Rođen je Zlataru 1951., studij teologije i filozofije završio je na Papinskom učilištu Gregoriani u Rimu, gdje je potom najprije postigao magisterij iz dogmatske teologije, a zatim i magisterij i doktorat iz kanonskog prava. Obnašao je mnoge odgovorne službe u Zagrebačkoj nadbiskupiji i pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, a trenutačno je tajnik Povjerenstva za ekumenizam i dijalog Zagrebačke nadbiskupije.

Marin Sovar Slučaj iz 2005. Zagrebačka nadbiskupija oglasila se o navodnom pokušaju silovanja

U crkvenim krugovima poznat je i kao "biritualac", tj. svećenik koji služi obrede i po zapadnom i po istočnom obredu pa je tako mnogo vremena proveo u društvu grkokatolika u Hrvatskoj, što je neke navelo i razmišljanje kako ima ambicija postati i sljedećim križevačkim biskupom. No, tvrde njegovi protivnici, tu su mu najveće prepreke bile upravo priče poput ove koja je izašla u javnost, a dosad se o njima nije javno govorilo, osim u crkvenim kuloarima.

Marin Sovar Marin Sovar Prijavio zlostavljanje: 'Dao sam prisegu na Bibliju. Odlučan sam ići do kraja'

Zanimljivo je i to da je u svojoj karijeri radio i na crkvenom sudu, kojemu ga je sada prijavio profesor Marin Sovar. Nekoliko godina je bio predstojnik Katehetskog ureda Zagrebačke nadbiskupije i prvi predstojnik Nacionalnog katehetskog ureda HBK te branitelj ženidbenog veza na Ženidbenom sudu Zagrebačke nadbiskupije i sudski vikar Međubiskupijskog suda prvoga stupnja u Zagrebu, kao i rektor crkve Krista Kralja na zagrebačkom groblju Mirogoj.

>> Pogledajte što o pedofiliji u Crkvi kaže Darko Pavičić

[video: 26604 / ]
Renault Zoe
100% čista elektrika
Vidio sam budućnost – tiha je i prokleto zabavna

A1 izdvaja za Vas

  • ajeto:

    Demoni napadaju,bliži im se kraj,rasulo SDP a.

  • Skviki:

    Tko je mons. Kurečić:----Čudnog li pitanja. Ak je to istina šta se piše, onda je peder.

  • bombasvjetlosna:

    Ako je svećenik stvarno homo prebaciti ga svojima kod Bere u SDP i mirna Bosna.