Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI SKANDAL NA KAPTOLU

Sovar: Seksualno me napao prelat. Mons. Kurečić: Došao je radi misnice, ništa drugo

Marin Sovar
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/2
06.12.2018.
u 08:15

U pozadini nove afere crkveni kuloari vide obračun kaptolskih klanova

Novi skandal trese Zagrebačku nadbiskupiju. Ovoga puta radi se o prijavi akademskog slikara i grafičara i višeg modnog dizajnera, predavača na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu Marina Sovara (41) za seksualno zlostavljanje, za što je optužio donedavnog prebendara mons. Zvonimira Kurečića. Sovar je svoje svjedočanstvo iznio u tjedniku Globus, a s nama je razgovarao jučer neposredno prije odlaska na Međubiskupijski crkveni sud u Zagrebu, koji ga je, nakon njegove pismene prijave, pozvao kako bi dao svoj iskaz.

– Odlučio sam se izaći u javnost s prijavom protiv mons. Kurečića. Ima nas mnogo. Godinama sam išao u crkvu i slušam od vjernika kako je on opet nešto napravio. Nadam se da će se poslije mene javiti mnogi. Ne moraju javno istupiti. Ja sam jedva skupio hrabrosti i užasno mi je teško bilo to napraviti, jer sam se izložio. Predavač sam na fakultetu, imam sina, roditelje… jako je to teško, no nisam imao mira i morao sam to napraviti – rekao nam je Marin Sovar, koji je s javnosti odlučio podijeliti svoju priču kako se nakon završene akademije odlučio za svećenički poziv te da je jedno vrijeme stanovao unajmljenom stanu u samostanu nedaleko Zagreba, gdje je i upoznao mons. Kurečića.

“Nisam htio pokazati strah”

– Početkom veljače 2005. jedno sam popodne prilegao nakon posla, kad mi upada gvardijan u sobu, jer je došao jedan profesor iz Zagreba koji me želi upoznati. Taj je čovjek bio na visokom položaju na Kaptolu. Dovezao ga je nećak. Gvardijan mi je rekao da je gospodin iz Zagreba vidio misnice koje sam ja šivao i da želi da ih i njemu šivam. Sjedio sam s njima do večernje mise. Taj kaptolski prelat bio mi je nekako čudan. Htio je da dođem u Zagreb što prije i pozvao me nakon nekoliko dana telefonski na proslavu svoga imendana i ujedno rođendana svoga brata – ispričao je Sovar za Globus.

Prihvatio je poziv i došao na proslavu u kuriju u Novu Ves u Zagrebu, kada ga je prelat pozvao da pođe s njime kako bi mu pokazao što mu treba sašiti.

– Odveo me u jednu spavaonicu. Gledam ja tako neke slike na zidovima i osjećam da se on zalijepio iza mene. Hoda iza mene cijelo vrijeme. Bio je gotovo za glavu niži od mene. Po godinama, kao moji roditelji. Okrenem se i on me stisne oko struka. Bulji mi u lice kao da će me poljubiti. Govori mi kako nikada neće zaboraviti te oči i usne – ispričao je Sovar, ne mogavši vjerovati što mu se događa te je rekao da mora ići oko 18 sati s prijateljicom u kazalište.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

– Ostao sam na ručku, ljudi su počeli odlaziti, časne sestre prale su suđe i neobično me pogledavale. On ih je ispratio i zaključao ulazna vrata, ostali smo sami. Nisam mu htio pokazati da se bojim. Cijelo vrijeme forsirao sam priču o Bibliji, vjeri i Crkvi. Sjeo je pokraj mene i počeo me ispitivati jesam li svjestan kako je živjeti u samoći i hoću li to moći izdržati. Odgovorio sam mu da jesam i da znam što me čeka. Odjednom me počeo ljubiti u obraz i u jednom trenutku gotovo je legao na mene. Tada sam ga odgurnuo i rekao mu: “Sad je dosta, krivo ste me procijenili i prestanite se tako ponašati.” On je ustao, sjeo na fotelju i nastavio pričati kao da ništa nije bilo. Tada sam shvatio da je to njemu svakodnevica – ispričao je Sovar Globusu te nam rekao da će sve identično iskazati i na crkvenom sudu.

Iskaz Kaptolu, prijava policiji

Mons. Kurečić, s kojim smo također jučer razgovarali, rekao je kako nije vidio Sovarovo svjedočanstvo.

– Vidio sam čovjeka dvaput i to je to. I to radi drugih stvari. Što veli da sam mu napravio? On je došao samo radi misnice jednom i ništa drugo. Poslije se više nije… ne znam što bih rekao – rekao nam je Kurečić, a na upit jesu li ga zvali na razgovor iz Nadbiskupije, rekao je da nisu.

U Zagrebačkoj nadbiskupiji rekli su nam kako ne mogu komentirati bilo koje „postupanje na crkveno-pravnome području“ te „da u svim slučajevima u kojima je zaprimljena vjerojatna obavijest o počinjenju kažnjivog djela na kanonskom području, mjerodavna crkvena vlast odgovorno i savjesno pristupa utvrđivanju svih činjenica, okolnosti i odgovornosti te posljedično donosi odluku o pokretanju kanonskog postupka za proglašenje ili izricanje crkvenih kazni“.

Marin Sovar slučaj je prijavio policiji, odnosno u policiji su mu preporučili da slučaj prijavi i crkvenim vlastima što je i učinio te je jučer bio na prvom razgovoru na Kaptolu. Crkva će se o svemu detaljno očitovati nakon završenog spora.

U pozadini nove afere crkveni kuloari vide obračun kaptolskih klanova

Crkveni kuloari u pozadini izbijanja ove nove afere na Kaptolu vide obračun kaptolskih klanova oko posljednjih zbivanja u Zboru prebendara prvostolne crkve zagrebačke, gdje je bivši prebendar Kurečić bio na suprotnoj strani od većine prebendara, zbog kojih je morao snositi zajedničku kaznu koju im je razrezao nadbiskup Josip Bozanić, koji je razriješio cijeli prebendarski zbor nakon afere s transakcijama s crkvenim zemljištem.     

Komentara 213

BA
bakulušić
09:02 06.12.2018.

Tri dana najezda ustaša, dva dana "popova-lopova". Tri dana najezda ustaša, dva dana "popova seksualnih manijaka". I tako to traje u Hrvatskoj od 2 000. godine pa najvjerojatnije do 2 050. kad bi trebala prestati vlast komunističke i partizanske djece i njihovo preodgajanje Hrvata i Hrvatske. Tko preživi, imat će djeci što pričati.

ZW
zweistein
08:39 06.12.2018.

kad god sdp padne...javi se novi silovani...

DO
dom7
08:59 06.12.2018.

Zasto je cekao 17 g. a ništa ga nije spriječilo da bar privatnu tuzbu pokrene...Nulta tolerancija na pedofiliju ali ovaj je bio punoljetan a pederluk se u Hr dozvoljava...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije