Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tko je Mario Plenković? Većina studenata u Mariboru ne zna da im je profesor otac premijera susjedne države

FERI na Koroškoj cesti 46 pun je života. Kroz moderno futurističko zdanje dnevno prođe na tisuće studenata. Slovenac Toni Perša napominje da je dr. Plenković “old school” tip predavača.
02. ožujka 2019. u 18:04 10 komentara 3847 prikaza
Mario Plenković
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

U Maribor je prije nekoliko dana doputovalo 257 novih stranih studenata na razmjenu preko programa Erasmus. Stigli su iz 35 država, najviše iz Turske, Češke i Francuske. Velik broj njih razmiljet će se po predavaonicama Fakulteta za elektrotehniku, računarstvo i informatiku (FERI), nastalog na temeljima Tehničkog fakulteta što se 1995. rascijepio na četiri samostalna fakulteta, od kojih je jedan i FERI. Titule inženjera i magistara raznih struka tu je stekao i velik broj Hrvata. Među njima je i Ivan s varaždinskog područja, koji je 4. veljače na svečanosti u ruke primio diplomu, a mentor pri izradi završnog rada bio mu prof. dr. Mario Plenković, otac predsjednika hrvatske Vlade Andreja Plenkovića.

– Odličan je kao predavač. Imao je zanimljive teme i zanimljiva predavanja. Moglo bi se reći da je od dosadne teme u stanju napraviti zanimljivo predavanje. Osjetilo se da ima bogato iskustvo iz prve ruke i područja koja smo obrađivali objašnjavao je na živim primjerima. Moja ga je generacija obožavala. Često je koristio izreku “što južnije, to tužnije” – kaže nam Ivan koji se dugo mučio sa studijem.

FERI na Koroškoj cesti 46 pun je života. Kroz moderno futurističko zdanje dnevno prođe na tisuće studenata. Slovenac Toni Perša napominje da je dr. Plenković “old school” tip predavača.

– Profesor bio je uvijek opušten, uzeo si je vremena i nikad mu se nije žurilo. Nije bio strog, vidjelo se da vlada tematikom i da jako puno zna. Rado je s nama i razgovarao o raznim temama. Nama studentima davao je otvorene ruke da si sami izabiremo teme i istražujemo. Malo je, moram reći, bio staromodan, to mu je i jedina mana, ali čovjek je u godinama, pa je to nekako i razumljivo – kaže nam Toni, koji se začudio kad smo ga upitali zna li da je dr. Plenković otac hrvatskog premijera.

– Nisam znao... Nije to ni jedanput spomenuo i pohvalio se. Znao je govoriti o nekim vijestima iz Hrvatske, ali rijetko – kaže mladić sa “smoothiejem” u ruci kojem je Plenković st. predavao stratešku komunikaciju.

Još smo nekoliko slovenskih studenata pitali znaju li čime se bavi sin njihova profesora i dobivali različite zanimljive, ali pogrešne, odgovore: “Da nije neki sportaš?” Paaa, i ne baš. “Znanstvenik?” Paaaa, možda, ako se plenkologija jednog dana prizna kao znanstvena filozofska disciplina. Niz krivih odgovora i ne čudi jer koliko hrvatskih studenata zna kako se zove slovenski premijer? Ne, nije Janša. Osim toga, dr. Plenković vješto izbjegava medijske istupe otkako mu je sin zauzeo Banske dvore.

Cijelu priču pročitajte u Nedjeljnom Večernjem listu ili u e-izdanju!

Od ostalih tema izdvajamo:

>>Oskarovac Rami Malek: Poznajem Hrvatsku, pio sam travaricu, bio u Splitu i Zagrebu

>>Matea Bešlić: Kako sam postala najmlađa šefica nogometnog kluba u Hrvatskoj

>>Dragan Schwarz: Počeo sam u podrumu u Novoj Biloj, a sad operiram bez reza

>>Mirko Bošnjak: Naredio sam tiskanje Deklaracije o hrvatskom jeziku i pobjegao u Beograd

 | Autor :

usporedila
Ella Dvornik objavila koliko zarađuju YouTuberi u Hrvatskoj: 'Pa kažu da nađeš pravi posao'
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Jesu li uplate u obvezni mirovinski fond moja imovina?
  • Stjepan2103:

    Izgleda da se sin oteo kontroli,a sada pokušava cijelu Hr iseliti...

  • Neo001:

    Prof. dr. Mario Plenković, otac predsjednika hrvatske Vlade Andreja Plenkovića. To je otac od kojeg je sin mogao nešto naučiti, a što je mogao naučiti Mesić od svog oca Tovariša Joze, titovog koljača koji je sam u Orahovici pobio 12 ... prikaži još!2 Hrvata, ili Josipović od svog oca udbaša zločinca nad fratrima Širokog brijega, udbaša i upravitelja golog otoka najzloglasnijeg logora u Europi nakon rata.

  • podgomiline:

    otac mu radi u inostranstvu, nije lud da radi di mu sin zapovida.