Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tko je kriv? Upozorenja na vodenu stihiju su bila precizna, traže se ostavke

Tim znanstvenika je poslao seriju prognoza koje su bile tako temeljne „da se sada čitaju kao mračna predskazanja". Tu je stajalo da će Porajnje pogoditi „ekstremna poplava, posebno duž rijeka Erft i Ahr, kao i u gradovima poput Hagena ili Altene"
20. srpnja 2021. u 22:08 1 komentara 2517 prikaza
Aftermath of heavy rainfalls in Germany
Foto: CHRISTIAN MANG/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Prema iskazima stručnjaka zaduženih za upozoravanje na opasnost od ekstremnih oborina, vodenih bujica i poplava, njemačka vlada nije reagirala na alarmne signale iako je za njih znala tri do četiri dana prije katastrofe.

Clea NESTALA PRIJE 3 DANA Požežanka Clea nestala u Frankfurtu, obitelj moli za pomoć

Prvi je izvijestio britanski list Sunday Times: prve naznake katastrofe bile su vidljive već 9. srpnja i to promatranjem preko satelita. Tijekom narednih nekoliko dana, kako piše ovaj list, tim znanstvenika je poslao seriju prognoza koje su bile tako temeljne „da se sada čitaju kao mračna predskazanja". Tu je stajalo da će Porajnje pogoditi „ekstremna poplava, posebno duž rijeka Erft i Ahr, kao i u gradovima poput Hagena ili Altene", piše DW.

>> FOTO Fotografije iz zraka najbolje pokazuju razmjere poplava u Njemačkoj

Aftermath of heavy rainfalls in Germany
1 / 23
poplave

Bez obzira na to što su u upozorenju vrlo precizno navođene regije koje je 14. srpnja pogodila vodena stihija, mnoge od njenih žrtava su bile zatečene razvojem događaja, izjavila je za britanski list Hannah Cloke, profesorica hidrologije na britanskom univerzitetu Reading i jedna od osnivača Europskog sustava za upozoravanje od poplava EFAS. To je ona nazvala „monumentalnim propustom sustava", dodavši: „Činjenica da ljudi nisu evakuirani ili da nisu dobili upozorenja, ukazuje da je nešto otišlo u sasvim krivom pravcu".

I Njemačka meteorološka služba je pravovremeno upozorila nadležne

Hannah Cloke je i za njemački javni servis ZDF 18.7. rekla da su upozorenja s odgovarajućim podacima poslana na veliko područje koje je bilo u opasnosti, ali „da je taj lanac upozorenja negdje pukao i da ona nisu stigla do ljudi".

Njemačka policija 'MOĆNA GLOBALNA MREŽA' Njemačke sigurnosne službe upozoravaju: 'Svaki tren nas mogu pogoditi složeni teroristički napadi'

I ministarstvo unutarnjih poslova savezne zemlje Sjeverne Rajne-Vestfalije je u međuvremenu priznalo da poplave nisu bile iznenađenje. Njemački tabloid Bild piše da su se zvanična upozorenja na ekstremno nevrijeme konkretizirala u ponedjeljak, 12. srpnja, te da je zbog toga bilo pojačano promatranje s ciljem da se prepozna hoće li nekom okrugu ili gradu biti potrebna pomoć izvana. Ali ono nije imalo rezultata.

Oglasila se i Njemačka meteorološka služba DWD. Njen glasnogovornik Andreas Friedrich je za Bild izjavio da je ta služba tri dana prije katastrofe upozorila sva nadležna mjesta na veliku opasnost. „Ovaj put su naša upozorenja bila točna – to nije uvijek slučaj. Sada su naši računari pravovremeno pokazali da će doći do ekstremnih oborina. „Naši modeli su nas naveli da upozorimo na opasnost od ekstremnog nevremena – tri dana ranije! To upozorenje je poslano svim centrima za procjenu stanja i službama za zaštitu od katastrofa pogođenih saveznih pokrajina."

Saniranje štete u Bad Muenstereifelu NAJMANJE 160 POGINULIH Njemačka nakon prirodne katastrofe:Građani se bore s ogromnim muljem

Tko je kriv?

Friedrich je naglasio da njegova služba upozorenja na ekstremno nevrijeme izdaje veoma rijetko – jednom ili dvaput godišnje. Po njegovim riječima, u takvim prilikama bi mediji trebalo da hitno prenesu to upozorenje javnosti, na primjer, ono bi na televiziji ili radiju trebalo ponavljati svakih sat vremena ili češće. Jedna od mjera bi bila i uključivanje sirena za slučaj opasnosti. Ništa od toga se nije desilo.

Ni Hannah Cloke ni Andreas Friedrich nisu optuživali neke konkretne instance koje su zakazale, smatrajući da to nije njihov posao. Zato je oštro reagirala parlamentarna opozicija. Tako Stranka slobodnih demokrata FDP (Liberali) smatra da najveću krivicu snosi savezni ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer (CSU). Potpredsjednik zastupničkog kluba Liberala u Bundestagu, Michael Theurer je rekao da je ovo „slika velikog nedostatka u sistemu, za koji ministar unutarnjih poslova Seehofer neposredno snosi osobnu odgovornost."

Stranka Ljevice je već zatražila Seehoferovu ostavku. Šefica stranke Susanne Hennig-Wellsow je rekla da vlada ili nije ozbiljno shvatila upozorenje, ili ga nije uz dovoljan pritisak prenijela na nadležne organe vlasti.

IDENTITET JOŠ NEPOZNAT
Prodavačica na kiosku navodno prepoznala nestalu ženu: Svako ljeto dolazi na Krk, zna i hrvatski
Gospodin Fin
Osvojite vrijedne nagrade
Osvoji 15.000 kn nagrade: Razveseli svoju školu i postani financijski znalac kao Gospodin Fin!
  • Avatar @promatrač
    @promatrač:

    Hoće da proguraju ovu zelenašicu za novu kancelarku, a sve pod krinkom klimatskih promjena, tako da su najvjerojatnije ovu tragediju svjesno dopustili. Nijemcima je lako manipulirati, sve nekakva napredna nacija, a bez "fuerera" ne znaju otići ni na wc.