Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJMANJE 160 POGINULIH

Njemačka nakon prirodne katastrofe:Građani se bore s ogromnim muljem

Saniranje štete u Bad Muenstereifelu
Foto: Thilo Schmuelgen/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/31
19.07.2021.
u 12:10

Ulaz u Schweinheim, Flamersheim i Palmersheim još je zabranjen. Tim područjima sve do danas prijetila je opasnost pucanja brane

Najmanje 160 ljudi poginulo je u Njemačkoj u nezapamćenom nevremenu koje je pogodilo Njemačku, Belgiju i Nizozemsku. Kiša je počela u srijedu i u samo par sati izazvala je "najgoru prirodnu katastrofu u stoljeću", kako je to opisao njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier. Velike materijalne štete na domovima, poslovnim objektima, prometnicama i ostaloj infrastrukturi još se zbrajaju, ali već je jasno će obnova skupo koštati državu. Ulaz u Schweinheim, Flamersheim i Palmersheim još je zabranjen. Tim područjima sve do danas prijetila je opasnost od pucanja brane, no razina rijeke je u opadanju i prema pisanju Bilda očekuje se da bi tijekom današnjeg dana se trebao dopustiti povratak evakuiranog stanovništva.

Stanovnici općine Dernau u najpogođenijem okrugu Ahrweiler na zapadu Njemačke od jučer su već u radnoj akciji. Lopatama se bore protiv golemih količina blata koje je voda ostavila iza sebe. Rijeka Ahr se prošle srijede izlila čitavih dvjestotinjak metara iz korita, preko pruge, vinograda, groblja, do većine dvorišta.

"Mi smo čak i imali sreće", kazao je jedan stanovnik za Deutsche Welle. "Dvije stepenice su nedostajale da voda iz podruma dođe do prizemlja", dodaje.

>> FOTO Fotografije iz zraka najbolje pokazuju razmjere poplava u Njemačkoj

Saniranje štete u Bad Muenstereifelu
1/23

U njegovom kraju je bilo najmanje 117 žrtava. Neki su uhvaćeni na spavanju u suterenu, drugi zarobljeni u podrumima gdje su pokušavali spasiti stvari ili isključiti struju, trećima su pak kuće padale na glavu. U obližnjem Sinzigu je stradalo dvanaestoro štićenika doma za osobe s teškim invaliditetom.

Nevrijeme je počelo neviđenom kišom prošle srijede (14. lipanj) kada je ponegdje bilo i po 200 litara oborina po kvadratnom metru, u samo nekoliko sati. "Radilo se o desetak minuta. Toliko je trajalo od vode do gležnja, pa do vode koja nosi automobile", kazao je jedan vatrogasac koji je prethodne dane proveo u akciji.

Ključne riječi

Komentara 2

ZA
ZatvaracNgoPipa
12:35 19.07.2021.

Čekam da mi svjetski mainstream mediji koordinirano i nimalo propagandno objasne kako su sve ovo posljedice nekakvih nikad dokazanih klimatskih promjena, to uopće nema veze sa "zelenim" korporativnim i ngo lobijima koji su se prikopčali na proračune zemalja

Avatar Golum
Golum
12:24 19.07.2021.

Ogromni mulj? Valjda ogromne kolicine mulja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije