Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Niče nova turistička destinacija TIC Klopotec kod Pitomače

Tjeralica za ptice postaje - atrakcija

storyeditor/2022-03-29/klopotec4_nnn_unu_290322.jpg
Foto: Kristijan Toplak
1/5
30.03.2022.
u 23:23

Kladarski breg na obroncima Bilogore osim spomenutog vidikovca Klopoca imat će i ukopani vinski podrum, rekonstruiranu kladarsku hižu te kapelicu sv. Martina. Vrijednost projekta je 1,65 milijuna eura

Nova turistička destinacija niče u općini Pitomača, a u središtu će joj biti – klopotec, visok osam metara.

Riječ je o Kladarskom bregu, na obroncima Bilogore, gdje se, osim spomenutog vidikovca, gradi i ukopani vinski podrum, rekonstruira kladarska hiža te kapelica sv. Martina u duhu podravske i tradicijske sakralne arhitekture. Novac je za taj projekt stigao iz Europske unije, a realizira se u suradnji s mađarskim partnerima, Šumarijom Mecsekerdő Zrt. iz Pečuha. S mađarske će se pak strane izgraditi posjetiteljski centar sa sadržajem flore i faune. Projekt EAGLE vrijedan je 1,65 milijuna eura, od čega su 85 posto bespovratna sredstva EU.

Tjerao čvorke

- Klopotec je naprava koja se u ovom dijelu Europe tradicionalno koristila za tjeranje jata čvoraka iz vinograda. Kako su te ptice jako proždrljive, napadaju i baš vole te slatke bobe, vinogradari su pravili klopoce koji su se okretali, lupali i tako ih tjerali. Mi smo onda iskoristili tu ideju i odlučili ovaj tradicionalni uređaj ugraditi u malo veće dimenzije, kako bi ujedno služio i kao vidikovac, a i pokazivao kako taj sustav klopoca funkcionira - kaže Marinko Barčan, voditelj projekta u Općini Pitomača.

Foto: Kristijan Toplak

U Kladarskom bregu nastat će, tako, Turističko-informativni centar Klopotec. Lokacija je to gdje se, inače, tradicionalno održavaju vinske manifestacije, a dosad je ondje postojala samo velika nadstrešnica.

- Ta se nadstrešnica ovim projektom dovršava, gradi se vidikovac, vinski podrum, a kroz multimedijske sadržaje posjetitelji će učiti o povijesti, kulturnoj baštini, vinskim manifestacijama i prirodi na području pitomačkog dijela Bilogore. Na vidikovcu će biti i dalekozor, a imat ćemo i naočale za vritualnu stvarnost kroz koje će se moći gledati lokacije na brdu Mecsek kod Pečuha, kao i zanimljivosti u pitomačkoj okolici, poput Križnice, kako bismo zainteresirali posjetitelje da i njih obiđu - otkriva naš sugovornik. Križnica je, inače, jedini naseljeni riječni otok u Hrvatskoj, a trenutačno ondje raste centar za posjetitelje.

Foto: Kristijan Toplak

- Osim što će centar Klopotec služiti i dalje kao izletište i za vinske manifestacije, bit će to i početna točka za pješačke i biciklističke staze koje ćemo u sklopu projekta također označiti, a nabavit ćemo i 10 električnih te 10 običnih bicikala za najam - navodi Barčan.

Itekako se isplati

- Ljudi uvijek pitaju zašto se ulaže u turističke projekte, a ne u gospodarske. Sve općine i gradovi trude se ulagati i u gospodarske projekte, samo ovisi koji je natječaj raspisan. Natječaj kroz koji gradimo Klopotec raspisan je za takve projekte i ako se mi ne javimo, javit će se netko drugi. Europa daje 85 posto novca, država još 10 posto, a mi pokrivamo samo pet posto sredstava i tako ćemo urediti sada nedovršenu i nefunkcionalnu lokaciju. I na koncu, izvođači radova i dobavljači opreme su hrvatske tvrtke, tako da se takvi projekti generalno cijeloj zajednici i društvu itekako isplate jer generiraju potrošnju i zapošljavanje radnika - zaključio je Barčan.

>> VIDEO Najljepši proljetni prizori stižu iz Japana: Procvjetala stabla trešnje prava su atrakcija 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije