Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nestala tjeralica

Slučaj Hernadi na razmatranju Interpola

Zsolt Hernadi
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Autori: Ivanka Toma, Sandra Veljković
03.03.2014.
u 22:07

– Tjeralica je nestala s popisa, i zatražili smo odmah objašnjenje od sjedišta Interpola, no tijekom dana nismo dobili nikakav odgovor – rekla je Jelena Bikić, glasnogovornica Ravnateljstva policije.

Micanje međunarodne tjeralice za šefom MOL-a Zsoltom Hernádijem s Interpolove stranice nije iznenađujuće ni sporno za poznavatelje rada te međunarodno kriminalističko policijske organizacije.

I dok iz hrvatske policije kažu da se tjeralice povlače u tri slučaja - kad osobu uhite, kad država povuče tjeralicu ili kad osoba umre, te po njima nije zadovoljen ni jedan uvjet za micanje potjernice, zaboravljaju spomenuti još jedan slučaj: Interpol u okviru svojih ovlasti zaprima zahtjeve traženih osoba i njihovih odvjetnika za povlačenjem tjeralica te ih razmatra nakon čega ima diskrecijsko pravo odbaciti ih ili pak odobriti, bez konzultacija ili obavještavanja države koja je tjeralicu izdala.

Slučaj Hernádi u razmatranju Povjerenstva za nadzor Interpolovih dokumenata

Također, od Interpola se ne očekuje da komentira svoje postupke, no informacije o povlačenju tjeralica neformalnim putem dođu do policije i pravosuđa zemalja koje su ih raspisale, potvrdilo nam je više upućenih izvora. Kao potvrdu Večernjakove informacije dolazi i objavljena informacija da je mađarska agencija MTI dobila informaciju od Interpola da je slučaj Hernádi u razmatranju Povjerenstva za nadzor Interpolovih dokumenata.

Dok traje ta revizija, nakon koje će povjerenstvo odlučiti hoće li izbrisati podatke iz baze, obnoviti ih ili ih dopuniti, Interpol neće objaviti nikakav drugi podatak. Sinoć je također iz USKOK-a objavljeno kako su 28. veljače nalog o provođenju istrage protiv Zsolta Hernádijem zbog kaznenog djela davanja mita zamijenili rješenjem o provođenju istrage, na koje Hernádi ima pravo žalbe .

Sjedište Interpola u Lyonu hrvatskom uredu Interpola u Zagrebu nije dalo nikakvu obavijest da namjerava povući tjeralicu protiv Zsolta Hernadija, prvog čovjeka MOL-a za kojim je hrvatski MUP raspisao međunarodnu potragu u listopadu prošle godine. Rekli su nam to u policiji navodeći da oni nisu tražili povlačenje tjeralice koja je odjednom "isparila".

Razlog zbog kojeg je lani raspisana tjeralica jest kazneni postupak koji se protiv Hernadija vodi u Hrvatskoj, odnosno USKOK-ova istraga zbog sumnje da je bivšem premijeru Ivi Sanaderu dao 10 milijuna eura mita kako bi MOL preuzeo upravljačka prava nad Inom.

Tjeralica je nestala s popisa

– Tjeralica je nestala s popisa i zatražili smo odmah objašnjenje od sjedišta Interpola, no tijekom dana nismo dobili nikakav odgovor – rekla je Jelena Bikić, glasnogovornica Ravnateljstva policije. Dodala je kako se nikada ne povlače tjeralice bez zahtjeva zemlje koja ju je raspisala te da se država tražiteljica mora uvijek obavijestiti kad se bilo što događa u vezi s tjeralicom.

Tjeralica koja je bila raspisana za Hernadijem je bila "crvena", što znači da je međunarodna i da vrijedi u svim zemljama članicama Interpola koje čelnog čovjeka MOL-a moraju, ako se zatekne kod njih, uhititi i izručiti. Istraga protiv Hernadija pokrenuta je bila polovicom 2011. godine, a raspisivanju tjeralica prethodila je odluka zagrebačkog suca istrage Krešimira Devčića da Hernadiju odredi istražni zatvor.  

>> Zsolt Hernádi žali se Ustavnom sudu: Hrvatska krši moja prava

>> Privatna tužba protiv Hernadija MOL-ov manevar protiv uhićenja

Komentara 7

Avatar Aristarh
Aristarh
17:33 03.03.2014.

Perković je Njemcima nešto rekao a oni provjerili kod Mađara i na kraju o tome obavijestili centralu interpola..........

Avatar deziderij
deziderij
17:27 03.03.2014.

Eto koliko zarezuju Hrvatsku - "ravnopravnu" čalanicu trule EU.

ST
strsljen2013
22:27 03.03.2014.

Govna smo sami prema sebi pa se i drugi tako odnose prema nama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije