Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Eksplozija na Krimu zaustavila vlakove. Ukrajinici tvrde: Rusi su digli u zrak još jednu branu

Water level in Dnipro river sharply dropped in Zaporizhzhia, after Kakhovka dam destruction
Foto: Stringer/REUTERS
1/12
Autori: Vecernji.hr, hina
11.06.2023.
u 21:18

Protuofenziva je u tijeku, prenesite to Putinu, kazao je ove subote ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, dodajući kako su ''njegovi generali zadovoljni''

Nakon što je i ruski predsjednik Vladimir Putin to kazao, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski također je jučer potvrdio kako je velika ukrajinska protuofenziva započela. Ove je subote u Kijev stigao kanadski premijer Justin Trudeau otkud je najavio pomoć od 10 milijuna dolara, a glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga tvrdi kako se iz područja popljavljenih nakon rušenja brane Kahovka evakuiraju samo građani s ruskom putovnicom.

>> VEČERNJI TV Što srušena brana znači za nastavak sukoba? Gost: Ante Kotromanović

Tijek događaja:

21:12 Vlakovi na Krimu su stali na nekoliko sati zbog oštećenja željeznice, objavio je Sergej Aksjonov, čelnik okupacijskih vlasti Krima. "U Kirovskoj oblasti na Krimu obustavljen je željeznički promet zbog oštećenja pruge. Predviđeno vrijeme za otklanjanje problema je od tri do četiri sata. Sve nadležne službe rade na licu mjesta. Nema žrtava", rekao je. Kasnije je Aksjonov rekao da je promet obnovljen.

Telegram kanal Baza javlja da se na pruzi neposredno prije prolaska vlaka dogodila eksplozija. "Strojovođa je, nakon što je vidio eksploziju na pruzi, uspio zakočiti na vrijeme. Eksplozija je razbila stakla na kabini, sam strojovođa nije ozlijeđen", piše u kanalu. 

19:30 Ruske snage raznijele su branu na rijeci Mokri Jali u Donjeckoj oblasti, što je uzrokovalo poplave s obje strane rijeke, rekao je za Ukrajinsku pravdu Valerij Šeršen, glasnogovornik obrambenih snaga fronta Tavriia. "Međutim, to ne utječe na ofenzivne operacije obrambenih snaga fronta Tavriia", rekao je. Tvrdi da uništavanjem brana Rusi pokušavaju usporiti ukrajinsku protuofenzivu.

Također je rekao da se ukrajinska vojska na Tavrijskoj fronti prebacila s obrane na napad. To je donijelo prve lokalne rezultate u vidu oslobađanja Blahodatne i napredovanja prema selu Urožaine.

15:44 - Ukrajinske oružane snage potisnule su ruske okupatore i oslobodile selo Blahodatne, udaljeno 65 km od Donjecka, piše Ukrinform.hr. Objavljena je i prva snimka na kojoj se vide vojnici sa ukrajinskom zastavom.


13:25 - Branu Kahovku digle su u zrak ruske snage kako bi spriječile ukrajinske snage u napredovanju u južnoj regiji Hersonu, rekla je u nedjelju zamjenica ministra obrane Hanna Maliar. Ukrajina je optužila ruske snage da su digle branu u zrak iz svoje hidroelektrane. Mjesto je pod ruskom okupacijom od prvih tjedana ruske invazije u veljači prošle godine.

Moskva je za rušenje brane okrivila Ukrajinu. Dvije strane jedna drugu optužuju za granatiranje civila dok se provode spasilačke akcije. "Eksplozija hidroelektrane Kahovke očito je izvedena s namjerom da se ukrajinske obrambene snage spriječe u pokretanju ofenzive u sektoru Herson", rekla je Maliar na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

POVEZANI ČLANCI:

Rekla je da je cilj akcije, koja je izazvala golemu poplavu gradova i sela, zarobila stanovnike i odnijela cijele kuće, također bio pomoći u raspoređivanju ruskih rezervnih snaga u područja Zaporižja i Bahmut. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u subotu da se u Ukrajini odvijaju protuofenzivne i obrambene operacije. Nije iznio detalje. Vojni glasnogovornik rekao je da su ukrajinske snage u protunapadu napredovale do 1400 metara na brojnim dijelovima crte bojišnice u blizini istočnoga grada Bahmuta.


12:50 - Operacije velike najavljene ukrajinske protuofenzive zasad se provode na najmanje četiri područja, stoji u najnovijem izvješću koji je objavio Institut za proučavanje rata (ISW), koji od početka invazije izvještava o situaciji na terenu. Ruske snage zasad dobro drže položaje na jugu Ukrajine, no sve veću prijetnju predstavljaju im noćni napadi ukrajinske vojske koju je omogućila vojna oprema sa Zapada.

>> VIŠE OVDJE


12:01 - Ruski mediji izvijestili su u subotu da je američki glazbenik koji živi u Rusiji više od desetljeća uhićen pod sumnjom za trgovinu drogom, piše Associated Press.

U izvješćima se navodi kako je Michael Travis Leake osumnjičen za prodaju mefedrona, čiji su učinci slični učincima kokaina i MDMA. Moskovski sud odredio mu je dvomjesečni istražni zatvor, navodi se u izvješćima. Suočava se s optužbama za proizvodnju ili distribuciju narkotika, za koje je predviđena kazna do 20 godina zatvora.

Već je ranije u Rusiji uhićena WNBA zvijezda Brittney Griner nakon što su u njezinoj prtljazi u moskovskoj zračnoj luci pronađeni vape kanisteri s uljem kanabisa. Osuđena je na devet godina zatvora, ali je u prosincu puštena na slobodu u zamjenu za ruskog trgovca oružjem Viktora Bouta, koji se nalazio u američkom zatvoru.

Američki State Department naveo je u izjavi poslanoj e-poštom The Associated Pressu da je upoznat s izvješćima da je američki državljanin nedavno uhićen u Moskvi. U izvješću se navodi kako, kada je američki državljanin pritvoren u inozemstvu, odjel "teži konzularnom pristupu što je prije moguće i radi na pružanju sve odgovarajuće konzularne pomoći".


10:50 - Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov dao je intervjuu za rusku državnu televiziju Rossiya u kojem je kazao kako ''nema temelja za bilo kakav dijalog s Ukrajinom''. Kazao je i kako nema nikakvih preduvjeta kako bi se ostvarili potencijalni razgovori.

- U ovom trenutku praktički ne postoji preduvjet za sporazum. Štoviše, ne postoje temelji, čak ni slabi, za bilo kakvu vrstu dijaloga - rekao je glasnogovornik Kremlja.


9:11 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je ove nedjelje fotografije s mjesta koja su poplavljena nakon rušenja brane Kahovka u regiji Herson. ''Svaki terorist računa na nekoliko rezultata: patnju ljudi, zastrašivanje i ruševine koje terorom stavlja iza sebe. Upravo tako se Rusija sada ponaša. Napravit ćemo sve kako bismo zagarantirali sve osnovne uvjete za život ljudi nakon ove katastrofe'', poručio je.


7:20 - Dron se srušio rano u nedjelju u blizini sela Strelkovka u ruskoj Kalškoj regiji, rekao je guverner regije Vladislav Šapša u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. "Prema prvim informacijama - nema žrtava", rekao je Šapša na Telegramu, a naknadno je objavio kako je još jedan dron pao u šumi u okrugu Medinski.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti tu vijest. Regija Kaluga graniči s Moskovskom regijom na sjeveru.


7:01 - Nakon uništenja brane Kahovka, poluotok Krim pod ruskom okupacijom suočava se s ozbiljnim problemima s opskrbom vodom, izvijestio je jučer Nacionalni centar otpora ukrajinske vojske. Proruski šef Krima Sergej Aksjonov, navodno je dobio upute da umanji značaj kritične situacije, dok ruski opunomoćenici na poluotoku nemaju jasan plan za rješavanje pitanja opskrbe slatkom vodom za stanovnike Krima, navodi se u izvješću.

>> GALERIJA Prekinuto djetinjstvo: I djeca su žrtve brutalne agresije

Water level in Dnipro river sharply dropped in Zaporizhzhia, after Kakhovka dam destruction
1/24

''Kao rezultat toga, okupacijska uprava na Krimu pokušava izbjeći utjecaj rušenja brane na opskrbu vodom kroz Sjeverni krimski kanal kako bi se spriječila panika među stanovnicima'', piše, prenosi Kyiv Independent. Brana Kahovka, najjužnija brana preko rijeke Dnjipro uništena je 6. lipnja, propuštajući odjednom više od 18 četvornih kilometara vode i poplavljujući gradove i gradove i stvarajući humanitarne, nuklearne, ekološke, gospodarske i druge prijetnje Ukrajini.

POVEZANI ČLANCI:

Komentara 193

Avatar gremo20
gremo20
08:01 11.06.2023.

Gotovo cijela prednja crta obrane ruske vojske kod Velike Novosilke - duga oko 20 km - uništena je. Ukrajinske snage oslobodile su Neskuchne i Novodonets'ke. Na temelju snimki ruskih dronova znamo da ukrajinske snage već djeluju južnije, udarajući ruske snage u Storozheve i malo selo Blagodatne u blizini.

AK
Al kemičar
08:26 11.06.2023.

Rusi su oborili MH17 i odmah to priznali. Ukrajinci su pokazali dokaze. Kad su shvatili posljedice, Rusi su lagali o MH17. Zapadnjaci su slušali ove smiješne laži 8 godina. Ista priča se ponavlja s Rusijom koja diže u zrak branu Hakovka.

Avatar gremo20
gremo20
08:04 11.06.2023.

Ruski propagandist i “profesor komunikacija” Dmitrij Evstafjev tvrdi da Ukrajinci “ne osjećaju nikakvu bol” baš kao ni “mrtvi” pa se ruska vojska “bori protiv nemrtvih”. To je fašistička dehumanizirajuća retorika i poticanje na genocid.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije