Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOSOVO

Thaçi: Zajednica srpskih općina neće biti Republika Srpska

hashim thaci
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
04.12.2013.
u 20:43

Kosovo je jedno, jedinstveno, nedjeljivo i radit ćemo u korist europske budućnosti građana, poručio je premijer Kosova

Uoči sutrašnje nove runde pregovora Beograda i Prištine u Bruxellesu, kosovski je premijer Hashim Thaçi za Radio Slobodna Europa, a izjavu prenose važniji mediji u Srbiji, rekao da će statut, oblik, organizacija i rad zajednice srpskih općina potpuno biti u skladu s ustavom Kosova i bruxelleskim sporazumom.

– Neće biti Republike Srpske, ni autonomije, a niti pretenzija za teritorijalnu podjelu Kosova. Kosovo je jedno, jedinstveno, nedjeljivo i radit ćemo u korist europske budućnosti građana. Svako drugo nastojanje ili svaka druga interpretacija rada te asocijacije općina bit će neprihvatljiva i neostvariva. To je stav Kosova i EU – rekao je Thaçi dodajući kako se sudjelovanjem Srba na izborima "iskorjenjuje utjecaj Srbije na Kosovu" i izrazio spremnost sastati se sa svim novim predsjednicima općina u kojima većinu čine Srbi.

– Asocijacija općina je konzultativni, dragovoljni mehanizam. Njene ovlasti bit će potpuno u skladu s ustavom, zakonima i sporazumom od 19. travnja. Neće imati ni veće, a ni manje ovlasti od asocijacija ostalih općina na Kosovu – bez ikakvog izvršnog ili zakonodavnog karaktera – rekao je Thaçi te upozorio kako je neprihvatljivo da netko ima pretenzije "na raskorak u sudskom sustavu kada je riječ o sjeveru Kosova, i to se neće ostvariti".

– Policijski i pravosudni sustav bit će jedinstven i u skladu s Ustavom i zakonima Kosova – odlučan je kosovski premijer. S druge strane, srpski premijer Ivica Dačić danas u Beogradu kaže da "Priština strahuje od države u državi" dodajući kako će najviše problema biti oko suda u Kosovskoj Mitrovici koju će, kako Srbi najavljuju, preimenovati u Sjevernu Mitrovicu.

– Najviše problema očekujem u području pravosuđa i oko suda koji treba ustrojiti u Kosovskoj Mitrovici jer se prištinska strana protivi tome da sjedište suda bude u sjevernom dijelu, misleći da tako želimo stvarati državu u državi. Mi jednostavno želimo da etnička struktura zaposlenih u sudu prati etničku strukturu stanovništva u tom dijelu Kosova – pojasnio je Dačić.

Komentara 14

Avatar Joja
Joja
08:43 05.12.2013.

Milanovic bi trebao ucit od Thacija

Avatar tamnianđeo-
tamnianđeo-
19:14 05.12.2013.

albanci i hrvati braća...od stoljeća sedmoga

SL
Slivnjak
18:51 05.12.2013.

Prvi put čitam da Srbi žele da struktura zaposlenih prati etničku strukturu. Gospodo u hrvatskoj vladi provedite to u saboru i vladi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije