Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Dobar teran može doći iz Hrvatske i iz Slovenije'

Mala gospodarstva imaju veću šansu za razvoj u Hrvatskoj nego u Poljskoj jer možete kombinirati proizvodnju s turizmom
21. rujna 2017. u 21:12 3 komentara 479 prikaza
Foto: screenshot/youtube

U službeni posjet Hrvatskoj stigla je delegacija Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta.

Bojan Glavašević DAVOR IVANKOVIĆ U Sloveniji nema 'glavaševića' koji ismijavaju borbu za teran

Delegaciju predvodi predsjednik Odbora Czeslaw Siekierski.

Kako unaprijediti poljoprivredu u Hrvatskoj? Kakva je situacija u poljoprivredi u Poljskoj?

Situacija je slična u Hrvatskoj i Poljskoj. U Poljskoj smo imali sektor državnog vlasništva na 17% poljoprivrednog zemljišta, ali i snažan privatni sektor, što je omogućilo relativno lagan prijelaz na tržišno gospodarstvo. Ipak, vjerujem da mala gospodarstva imaju veću šansu za razvoj u Hrvatskoj jer možete kombinirati proizvodnju s turizmom.

Koliko je Hrvatska uspjela iskoristiti članstvo u Europskoj uniji kad je riječ o poljoprivredi?

Pristupanje Hrvatske EU dogodilo se u iznimno teškom vremenu za europsku poljoprivredu; uvođenje “zelene komponente”, smanjenje poljoprivrednog proračuna u proračunu EU, ruski embargo od ljeta 2014.... Od 2016. vidljiva su neka poboljšanja. Što se tiče korištenja fondova Europske unije, uvijek postoji odgoda, jer je potrebno pripremiti programe, stoga se prvi učinci vide tek nakon tri-četiri godine. Mogli biste profitirati od iskustava drugih zemalja.

Okončan je spor Hrvatske i Slovenije oko terana. Hrvatska je zadovoljna, Slovenija najavljuje žalbe. Kakav je stav EU?

Slučaj je proceduralno složen i ne bih ga želio preširoko analizirati. Vjerojatno biste se i vi, da se nalazite u poziciji u kojoj se nalazi Slovenija, ponašali na sličan način. Morate razmišljati o budućnosti. Dobro vino teran može doći i iz Slovenije i Hrvatske.

Teran Zaštitili robnu marku Slovenski vinari zabranili prodaju hrvatskog terana teran traže poništenje Slovenija tužila Europsku komisiju zbog delegiranog akta o teranu pahor Slovenija Pahor načelno protiv bilateralnih razgovora o granici

VIP izdvaja za Vas

  • bljak007:

    Jedini i naj bolji Teran, je iz Hrvatske Istre, Motvun.

  • martaivanpavao:

    Dobar teren iz Slovenije a ne proizvode ga od terana . Slovenci varaju kao i inače . Kao da ja zaštitim proizvodnju aluminijskih automobila ( al su od plastike ) . Strašno kaj sve možeš na muljazu a pozivaju se ... prikaži još! na vladavinu prava i poštenje .

  • Glog:

    Proizvode ga od grožđa trte Refošk, a okolica Kopra je dežela Refoška. Budući da na Krasu imaju malo vinograda vjerojatno kupuju grozdje u Kp. Ili u Istri.