Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Czeslaw Siekierski

'Dobar teran može doći iz Hrvatske i iz Slovenije'

Foto: screenshot/youtube
21.09.2017.
u 21:12

Mala gospodarstva imaju veću šansu za razvoj u Hrvatskoj nego u Poljskoj jer možete kombinirati proizvodnju s turizmom

U službeni posjet Hrvatskoj stigla je delegacija Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta.

Delegaciju predvodi predsjednik Odbora Czeslaw Siekierski.

Kako unaprijediti poljoprivredu u Hrvatskoj? Kakva je situacija u poljoprivredi u Poljskoj?

Situacija je slična u Hrvatskoj i Poljskoj. U Poljskoj smo imali sektor državnog vlasništva na 17% poljoprivrednog zemljišta, ali i snažan privatni sektor, što je omogućilo relativno lagan prijelaz na tržišno gospodarstvo. Ipak, vjerujem da mala gospodarstva imaju veću šansu za razvoj u Hrvatskoj jer možete kombinirati proizvodnju s turizmom.

Koliko je Hrvatska uspjela iskoristiti članstvo u Europskoj uniji kad je riječ o poljoprivredi?

Pristupanje Hrvatske EU dogodilo se u iznimno teškom vremenu za europsku poljoprivredu; uvođenje “zelene komponente”, smanjenje poljoprivrednog proračuna u proračunu EU, ruski embargo od ljeta 2014.... Od 2016. vidljiva su neka poboljšanja. Što se tiče korištenja fondova Europske unije, uvijek postoji odgoda, jer je potrebno pripremiti programe, stoga se prvi učinci vide tek nakon tri-četiri godine. Mogli biste profitirati od iskustava drugih zemalja.

Okončan je spor Hrvatske i Slovenije oko terana. Hrvatska je zadovoljna, Slovenija najavljuje žalbe. Kakav je stav EU?

Slučaj je proceduralno složen i ne bih ga želio preširoko analizirati. Vjerojatno biste se i vi, da se nalazite u poziciji u kojoj se nalazi Slovenija, ponašali na sličan način. Morate razmišljati o budućnosti. Dobro vino teran može doći i iz Slovenije i Hrvatske.

Komentara 3

BL
bljak007
21:55 21.09.2017.

Jedini i naj bolji Teran, je iz Hrvatske Istre, Motvun.

Avatar Ivan Grozni
Ivan Grozni
21:45 21.09.2017.

Dobar teren iz Slovenije a ne proizvode ga od terana . Slovenci varaju kao i inače . Kao da ja zaštitim proizvodnju aluminijskih automobila ( al su od plastike ) . Strašno kaj sve možeš na muljazu a pozivaju se na vladavinu prava i poštenje .

GL
Glog
13:51 05.10.2017.

Proizvode ga od grožđa trte Refošk, a okolica Kopra je dežela Refoška. Budući da na Krasu imaju malo vinograda vjerojatno kupuju grozdje u Kp. Ili u Istri.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije