Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaštitili robnu marku

Slovenski vinari zabranili prodaju hrvatskog terana

Teran
Tomislav Krasnec/PIXSELL
15.09.2017.
u 19:29

"Zaštitili smo naš teran na cijelom području Slovenije kolektivnom oznakom robne marke", rekao je predsjednik udruge proizvođača terana iz slovenskog Krasa Marjana Colje.

Prodaja terana iz hrvatske Istre od danas je u Sloveniji zabranjena, sudeći po izjavi predsjednika udruge proizvođača terana iz slovenskog Krasa Marjana Colje.

"Zaštitili smo naš teran na cijelom području Slovenije kolektivnom oznakom robne marke", rekao je Colje. To znači da  hrvatski proizvođači svoje vino pod tim nazivom kod nas neće moći prodavati jer nije napravljeno po našem zakonu o vinu", kazao je Colja, te pohvalio potpredsjednike vlade Karla Erjavca i Dejana Židana što se trude zaštititi slovenski teran u Europi i svijetu.

Slovenski inspektori u više navrata zaplijenili pošiljke istarskog terana

"Vjerujem da ćemo kolektivnom zaštitom robne marke zaštititi pravo na ekskluzivnu prodaju našeg pravog terana u Sloveniji, a idućih mjeseci i u cijeloj Europi", kazao je Colja.

Inspektori su u Sloveniji do sada u više navrata zaplijenili pošiljke istarskog terana na nekim prigodnim degustacijama istarskih hotelijera i na promotivnim sajmovima, pozivajući se na to da je slovenski teran zaštićen kao vino s posebnim geografskim podrijetlom prije nego što je Hrvatska ušla u Europsku uniju.

Slovenija se žalila na odluku EK

Dopuštenje za prodaju hrvatskog terana u Europi dala je prije nekoliko mjeseci svojim delegiranim aktom Europska komisija, ali se spor Slovenije s Hrvatskom i Europskom komisijom nastavlja, pa je u petak potvrđeno da se je Slovenija na odluku o delegiranom aktu žalila europskom sudu, od kojega očekuje da poništi odluku Komisije kao nevažeću.

Ministar poljoprivrede i potpredsjednik vlade Dejan Židan optužio je dužnosnike Komisije da su se tijekom pristupnih pregovora Hrvatske s njome dogovarali "ispod stola" i na štetu Slovenije i njenih vinara.

Komentara 47

DU
Deleted user
19:43 15.09.2017.

Slovenci rade vino teran od sorte grožđa refošk, a Hrvati rade vino teran od sorte teran. Ne znam koji to argument ima Slovenija da preuzme apsolutno pravo na ime teran za vino koje terana nije vidjelo. I da li smo mi počeli pljenit slovenski teran po dućanima i hotelima kad su se oni već bacili na posao pljenidbe našeg vina.

BL
bljak007
20:26 15.09.2017.

Slovenci su od uvijek bili podli i pokvareni.

LU
Lujo123
20:57 15.09.2017.

Zaštitili smo naš teran na cijelom području Slovenije -------------------------------------------------------- HahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaHahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaHahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaHahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha..................................Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! E kranjci, kranjci, baš ste me nasmijali! Pazi ovo: "na cijelom području Slovenije" HahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaHahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaHahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaHahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha..................................Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Kojeg li "područja"! A i dobro ste rekli jner to kaj vi inače zovete "država" bolje je zvati "područje", kmao recimo "područje Maksimirske šume" ili područje "Savudrijske vale" ili tak nekak! HahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaHahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaHahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaHahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha..................................Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije