Naslovnica Vijesti Svijet

Slovenija tužila Europsku komisiju zbog delegiranog akta o teranu

Slovenija se na tužbu odlučila jer smatra da je delegirani akt, kojim je Europska komisija Hrvatskoj priznala da i dalje može prodavati tradicionalno istarsko vino teran pod etiketom "Hrvatska Istra - teran", nezakonit i da ga zato sud treba poništiti
15. rujna 2017. u 12:45 5 komentara 659 prikaza
teran
Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Slovenija je danas sudu Europske unije podnijela tužbu protiv Europske komisije u kojoj traži da sud konstatira kako je odluka Komisije kojom je Hrvatskoj priznala pravo na proizvodnju vina iz Istre, pod nazivom "Hrvatska Istra-teran", ništavna i nevažeća.

teran žestoka borba Hrvatski europarlamentarci spriječili Slovence u posljednjoj akciji protiv hrvatskog terana

"Pravo na zaštitu našeg terana s  Kraške visoravni dio je europskog zakonodavstva i pravne stečevine Europske unije, zato ću učiniti sve da se to pravo poštuje", kazao je slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan.

Načelno odobrenje za podnošenje tužbe protiv Europske komisije zbog vinskog spora s Hrvatskom oko terana na Židanovo je inzistiranje prije dva mjeseca dala i vlada premijera Mire Cerara,  odobrivši i financiranje studija prema kojima se pravi teran može proizvoditi samo na slovenskom Krasu i od grožđa sorte refošk, u specifičnim klimatskim uvjetima i na tlu karakterističnom za slovenski kraški teren.

Slovensku vladu u tužbi protiv Europske komisije zastupat će državno pravobraniteljstvo i njemački odvjetnik Roland Knaak.
Prema riječima slovenskog ministra poljoprivrede i potpredsjednik vlade, Slovenija se na tužbu odlučila jer smatra da je delegirani akt, kojim je Europska komisija nakon više neuspješnih pokušaja iznalaženja kompromisa Hrvatskoj priznala da i dalje može prodavati tradicionalno istarsko vino teran pod etiketom "Hrvatska Istra - teran", nezakonit i da ga zato sud treba poništiti.

Primjena tog akta uzrokovat će štete slovenskim vinarima, proizvođačima pravog terana, tvrdi Židan.

Ovaj 50-godišnji inženjer veterine, koji se proteklih godina najviše isticao u obrani ekskluzivnog prava kraškog terana da se jedini kiti tom oznakom, u više je nastupa zadnjih mjeseci kazao da u svakom kontaktu sa stranim političarima ističe pravo Slovenije da i dalje brani prava svog terana kao vina sa zaštićenim geografskim podrijetlom.

Slovenija je to vino zaštitila prije svog ulaska u Europsku uniju i nije imala informaciju da je Europska komisija "ispod stola" dogovarala s Hrvatskom mogućnost da njen teran bude izuzet iz zaštite koje je za svoje vino izborila Slovenija, kaže Židan.
Prodaja vina s oznakom "Hrvatska Istra - teran" značila bi obmanjivanje europskih potrošača, stajalište je Židana, koji smatra da Slovenija ima "dobre mogućnosti" da sa svojom tužbom uspije.

Ljubljana nije uspjela u svom nastojanju da Europski parlament poništi delegirani akt Europske komisije o teranu, jer za to nije uspjela dobiti potrebnu kvalificiranu većinu, pa se odlučila za tužbu pred sudom EU-a u Luksemburgu, a kaže da u svom nastojanju ima i tihu potporu država koje su značajni proizvođači vina i kojima je važna zaštita njihovih brendova.

Među ostalim, Židan navodi da imam potporu Njemačke, Mađarske, Italije i Francuske.

Židan je u politiku ušao prije sedam godina na nagovor tadašnjeg premijera Boruta Pahora. U parlament je na listi Socijalnih demokrata (SD) ušao 2011., a ministar za poljoprivredu postao je 2013. godine i od tada je ministar u više vlada.
Židana se spominje i kao mogućeg premijerskog kandidata ljevice na izborima sljedeće godine, jer njegova stranka prema sadašnjim anketama dobiva samo malo manje postotaka glasova od Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše, ali ima mnogo veći koalicijski kapacitet i  potencijal na sredini nego Janšina stranka.

teran NEZADOVOLJNI PRESUDOM Oporba najavljuje tužbu. Židan: Teran je slovenski, takav će i ostati! teran Korištenje imena Komisija konačno usvojila delegirani akt o teranu 20.04.2017., Kranj, Slovenija - Restoran ana roš Teran je vaš koliko i naš, štrukle su vaše koliko i naše
VR Pole
EU FONDOVI
“Odlučili smo spojiti virtualnu stvarnost s turizmom i ponuditi svima pogled u prošlost”
 • Snowman:

  Prijatelji ???? nemojte sanjati niti su bili niti ce biti. Nepijem i nejedem nista iz Slovenije

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  e, to je država. tako se štite nacionalni interesi. a mi se moramo zapitati gdje su bili naši istarski vinari, koji svakodnevno piju vino i igraju se sa slovenskim prijateljima, kad su slovenci dali prijedlog zaštite terana kao slovenske posebnosti. ... prikaži još! najlakše bude sad kriviti političare. gdje su bile te naše silne udruge vinogradara, koje tako lijepo uzimaju javni novac za svoje 'projekte', da nisu reagirali? problem su istaknuli tek kad su im slovenci, onak suptilno, prijateljski, napomenuli da uskoro više ne budu mogli koristiti naziv teran za svoja vina, od loze terana! ne treba stalno kriviti druge, treba prvo u svoje dvorište pogledati. u ovom slučaju, mi smo krivi za sve. slovenci su zaštitili i ajvar. sad, kakve veze ima ajvar sa slovenskom kuhinjom, to znaju samo bosanci i makedonci koji kod njih žive. al se eto slovenac dovinuo kako pomoći svojoj prehrambenoj industriji. kad makedonija bude ušla, a jednom bude, u uniju, morat će svoj ajvar, zbilja svoj, nazivati 'makedonski ajvar', ili kako im već slovenci budu dozvolili. slovenci imaju i kranjsku kobasicu. i svi, čak i austrijanci, će poštivati taj naziv.

 • Avatar vlamaar
  vlamaar:

  Eto! Pa se vi sad mislite.