Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Duško Tanasković

Ubio Crnogorca na Zrću, nije htio iznositi obranu: 'Žao mi je zbog svega što sam učinio zbog svoje bolesti'

Zadar: Suđenje Dušku Tanaskoviću za ubojstvo na Zrću
Foto: Sime Zelic/PIXSELL
1/6
20.03.2024.
u 11:16

– Odlučio sam iskoristi pravo da ne iznosim obranu, ali mi je žao što sam učinio puno loših stvari u životu pa tako i ovu zbog svoje bolesti – rekao je Duško Tanasković jutros na sudu.

Duško Tanasković (30) iz Srbije, ubojica Crnogorca Gorana Vlaovića pretprošlog ljeta na Zrću, odnosno na plaži Katarelac, nije htio iznijeti svoju obranu. Suđenje mu je nakon pola godine nastavljeno na Županijskom sudu u Zadru za ubojstvo počinjeno 25. kolovoza 2022. ispred noćnog kluba Noa na plaži Katarelac jer se čekala odluka Visokog kaznenog suda na žalbu obrane o izdvajanju dijela dokaza iz spisa.

Riječ je bila, kako su izvijestili mediji, o pokušaju pribavljanja novih dokaza snimljenih u Tanaskovićevoj ćeliji u zatvoru u Splitu. 

Na spomenutoj plaži Tanasković je Goranu Vlaoviću prišao s leđa i iz torbice koja mu je stajala preko ramena izvukao pištolj marke Glock 17. Ispalio mu je iz blizine hitac u glavu, a Vlaović je preminuo u vozilu hitne medicinske pomoći na putu do Opće bolnice Zadar. Tanasković je bježao, ali je uhićen iako se u međuvremenu i presvukao na glavnoj cesti te pokušavao mobitel razbiti o pod. Na sudu nije prihvaćena tvrdnja da Tanasković boluje od šizofrenije. Od prve informacije o ubojstvu spekuliralo se da je riječ o mafijaškom obračunu i da je Tanasković imao pomagače, a to je istaknuto i na sudu.

– Odlučio sam iskoristiti pravo da ne iznosim obranu, ali mi je žao što sam učinio puno loših stvari u životu pa tako i ovu zbog svoje bolesti – rekao je Duško Tanasković jutros na sudu. Zastupnik optužbe Ivica Škara rekao je da je nedvojbeno dokazano da je počinio kazneno djelo na način opisan u optužnici te da su ga svjedoci vidjeli kako bježi. Pojedini svjedoci su ga i pratili i vidjeli sve što je radio do trenutka kad se presvukao. Pronađeni su, kako je rečeno, svi dokazi, odjeća s tragovima krvi, ruksak i torbica s pištoljem marke Glock s 14 komada streljiva te s prigušivačem. Pronađen mu je i mobitel i snimka gdje se vidi kako je ubojica sada pokojnom Goranu Vlaoviću iz neposredne blizine ispalio hitac u glavu. Vještačenjem je utvrđeno da je metak bio iz pištolja iz kojeg je pucano, a tragovi na tijelu Tanaskovića dokazali su da je on pucao.

– Okrivljenik nema psihopatologijskih elementa i ne boluje od duševne bolesti, nego ima poremećaj ličnosti. Ovo kazneno djelo nije produkt ni njegove ovisnosti o drogama. Čekao je da oštećenik iziđe iz noćnog kluba. Mobitel je namjerno razbio u svrhu prikrivanja. Bježao je, a svjedoci su ga pratili i javili policiji da bježi do benzinske crpke, gdje je uhićen. Sud treba voditi računa o tome da se izrazi društvena osuda i pravednost kažnjavanja. Optužba nije našla olakotnih okolnosti, a ubojica je bio svjestan i ubrojiv, hladnokrvan i strpljiv u namjeri da usmrti oštećenika. Ovim kaznenim djelom kompromitirana je i Hrvatska kao sigurna turistička destinacija i to je otegotna okolnost. A on je u Srbiji tri puta kazneno osuđivan, no to nije utjecalo na okrivljenika, već je počinio još teže kazneno djelo. Namjeravao je i pobjeći. Niti se pokajao, niti se ispričao. Predlažem da ga se proglasi krivim i osudi na strogu kaznu zatvora – rekao je Ivica Škara iz zadarskog DORH-a

Tanaskovićev odvjetnik Vinko Gulišija istaknuo je da dvojica svjedoka nisu prepoznala okrivljenika. – Okrivljenik nije poznavao oštećenika, imao je psihičkih problema, nije spavao pa je uzeo kokain i lijekove pa se ne sjeća ničega iako dopušta mogućnost da je pucao. Prema liječničkoj dokumentaciji iz psihijatrijske bolnice iz Kragujevca vidi se da su mu indicirali i liječenje u zatvorenoj psihijatrijskoj ustanovi. U nalazu se vidi da i često čuje glasove i da mu se priviđaju osobe. Noć prije je imao je te probleme, a lijekove koje je uzeo i kokain koji je uzeo nisu mu pomogli. Provlačila se teza o povezanosti s mafijaškim obračunima, a ta teza ničim nije dokazana niti ima podloge za te tvrdnje. Nalaz iz Vrapča netočan je i nestručan i ne smije se zanemariti da je okrivljenik psihički teško bolestan zbog čega pije te lijekove u najvećoj dozi – rekao je Gulišija dodajući da nije bilo posebnih otegotnih okolnosti za drastičnu kaznu.

– On je danas priznao i pokajao se i postoji niz olakotnih okolnosti. I svrha kažnjavanja može se postići primjerenom kaznom – rekao je Gulišija. Sutkinja Ana Brkić donijet će presudu 25. ožujka.

VIDEO Danas počinje suđenje Tanaskoviću za ubojstvo na Zrću

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Moodleen
Moodleen
15:46 20.03.2024.

Metak je bio iz pištolja iz kojeg je pucano... Bravo majstore.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije