Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Talijanski turisti u Hrvatskoj zabrinuti: Ništa ne znamo. Ako se ne testiramo, hoće li nam se što dogoditi?

U Istri je više od 3 tisuće dnevnih, tjednih i mjesečnih migranata, osoba koje rade ili imaju poslovne kontakte u Italiji. I oni su zabrinuti.
13. kolovoza 2020. u 22:29 3 komentara 4432 prikaza
U Rijeci započeo s radom Drive-in centar za testiranje na COVID-19
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Italija je uvela ograničenje za sve koji se vraćaju iz Hrvatske te Grčke, Malte i Španjolske. Trebaju dokazati da su u posljednja 72 sata testirani i da su bili negativni. Ako to ne mogu - moraju se obvezati da će se testirati tijekom 48 sati. 

Zagreb: Konferencija Stožera civilne zaštite RH rekordnih 180 zaraženih U Italiju iz Hrvatske s nalazom ili na testiranje

Ljetovanje se preko noći zakompliciralo za talijanske turiste koji odmaraju u Hrvatskoj, a kojih je trenutno oko 46.000, javlja HRT. Oni svoju negativnost na Covid-19 mogu dokazati na tri načina - učiniti test u Hrvatskoj koji ne smije biti stariji od 72 sata, testirati se na granici, ili po ulasku u Italiju u roku od 48 sati, ali moraju boraviti u karanteni. Isto vrijedi i za sve ostale osobe koje iz Hrvatske ulaze u Italiju. U Istri i na Kvarneru trenutačno se odmara oko 30 tisuća talijanskih turista, što su dvije trećine njihova ukupnog broja u zemlji. Zabrinuti su zbog nove informacije, no ništa još ne znaju.

Video: Pravni stručnjaci odgovaraju na pitanje: Mogu li se kazniti oni koji ne nose maske?

- Doista predivno. Ništa još ne znamo. Ne razumijemo, ako se ne testiramo, hoće li nam se što dogoditi? Je li to moja odgovornost, hoću li se javiti u bolnicu? Bar da su nam to prije rekli, ne sad kad smo ovdje već tri dana - rekla je jedna turistica.

Davor Božinović COVID-19 Božinović o prozivkama iz Austrije: To je nonsens. U Hrvatskoj se na puno mjesta testira

Talijanski mediji prenose da je odluka donesena ponajprije zbog zaštite talijanskih državljana. U Istri je više od 3 tisuće dnevnih, tjednih i mjesečnih migranata, osoba koje rade ili imaju poslovne kontakte u Italiji. I oni su zabrinuti. - Za mene je to veliki problem jer živim i radim u Trstu, a svaki vikend dolazim u Pulu zbog obiteljskih obveza -  komentirao je Adriano Benazić.

Ministar zdravstva Vili Beroš glasovao na glasačkom mjestu u Splitu Slovenci zabrinuti zbog testiranja Beroš Kacinu: Ne mijenjamo Zakon o zaštiti od zaraznih bolesti

Načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac rekao je da ga ta odluka osobno žalosti.

- Mislim da nismo tako loši u epidemiološkom smislu, pogotovo oni znaju koje su regije u Hrvatskoj više podložne, koje su manje. Istra je potpuno sigurna regija za njih, i Primorsko-goranska i veći dio cijelog priobalja. Prema tome nas žalosti zato što će to komplicirati cijelu situaciju oko turizma i definitivno nije dobra, rekao je Kozlevac danas u HRT-ovoj emisiji Regionalni dnevnik, dodavši da se ne može oteti dojmu da postoje još neki razlozi za tu odluku.

teške optužbe
Ogorčeni zaposlenici: Bolnicu vode portiri i pralje s diplomom iz Banje Luke
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
  • stefj:

    Pa sad, ako naši žele privući Talijanske turiste, nek im onda pri izlasku iz Hrvatske plate test... Znači testiranje na izlasku i poslati rezultat na kućnu adresu... Zapravo još bolje, platiti njihov test u Italiji, jer je jeftiniji nego ovaj tu kod nas...

  • Avatar Hrvatski Idol i Vođa
    Hrvatski Idol i Vođa:

    Talijanski turisti u Hrvatskoj zabrinuti jer na balkanu su dobre mete Covida-19 a kada se vrate u Europu čeka jih karantena.