Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Paket pomoći

Talijanska vlada odobrila 55 milijardi eura potpore

Koronavirus u Italiji
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
13.05.2020.
u 14:07

Oko 10 milijardi od 55 milijardi eura bit će plaćanje osoba koje zbog koronavirusa nisu mogle raditi, zatim šest milijardi eura ide na pomoć malim tvrtkama, pet milijardi za zdravstvo, 2,5 milijarde za turizam i kulturu, dvije milijarde za stavljanje u sigurnost raznih aktivnosti...

Talijanska vlada da sastanku u srijedu usvojila je dekret od 55 milijardi eura potpore zdravstvu i tvrtkama. Pregovori su trajali tjednima. Dekret mjera je trebao biti usvojen još u travnju, ali su još tijekom noći od utorka na srijedu vođeni pregovori između stranaka vladine koalicije (Pokret 5 zvijezda, Demokratska stranka, Italija živa i Slobodni i jednaki).

Posljednja prepreka bila je hoće li se regulirati boravak nelegalnih imigranata koji inače rade na poljima kako bi mogli i ove godine brati voće i povrće. Prijedlog o davanju dozvole boravka ilegalcima iznijela je ministrica poljoprivrede Teresa Bellanova, članica stranke Italija živa koju je osnovao bivši premijer Matteo Renzi, jer bi u suprotnome voće i povrće ostalo neubrano, a Talijani će, kako je rekla, ostati bez hrane na stolu. To legalizaciji njihova boravka se usprotivio Pokret 5 zvijezda (M5s) govoreći kako bi to bio poziv novim nelegalnim migrantima da mogu doći u Italiju. No, riječ je o imigrantima koji se već duže nalaze u Italiji, te mnogi rade upravo kao berači rajčica, melona, grožđa i drugog voća i povrća. Njih iskorištavaju kriminalne organizacije preko osoba (kaporala) koje ih okupljaju i šalju na pojedina polja, te mizerno plaćaju. Kada bi ti radnici bili legalizirani vjerojatno bi se smanjio ako ne ukinuo kaporalat (caporalato), nelegalno prikupljanje radne snage.

Ne samo što su na poljima radili nelegalni imigranti, već se izbjegavalo i plaćanje poreza, zdravstvenog i mirovinskog osiguranja. Nakon današnjeg dekreta bi se i taj dio posla trebao legalizirati. Računa se da najmanje 300.000 osoba radi na taj nelegalni način. Osim toga tim dekretom će biti legalizirane kućne pomoćnice, bebisiterice itd. iz inozemstva. Ukupno ima oko 600.000 nelegalizirani imigranata koji već godinama žive u Italiji, a sada bi mogli dobiti dozvolu boravka i rada, ali samo za razdoblje u kojem će raditi. Ove godine ih se nije moglo iskorištavati jer se nisu smjeli kretati zbog koronavirusa, a sada bi s dozvolom za rad mogli odlaziti raditi na polja. Možda će se iskorijeniti kaporalat zahvaljujući karanteni zbog koronavirusa.

VIDEO Ugledni hrvatski znanstvenici otkrivaju što dosad znamo o koroni

Oko 10 milijardi od 55 milijardi eura bit će plaćanje osoba koje zbog koronavirusa nisu mogle raditi, zatim šest milijardi eura ide na pomoć malim tvrtkama, pet milijardi za zdravstvo, 2,5 milijarde za turizam i kulturu, dvije milijarde za stavljanje u sigurnost raznih aktivnosti (restorana, frizeraja…) itd. Za još 3.500 povećat će se broj kreveta u intenzivnoj njezi, i za više od 4.200 kreveta u poluintenzivnoj, zatim će se zaposliti novih 10.000 bolničarki i bolničara. Ukinut će se PDV na sredstva zaštite (kao što su zaštitne maske ili rukavice). Davat će se određeni iznos, ovisno o cijeni koštanja, ali najviše do 500 eura, za bicikle i one s električnom pomoći u pedaliranju, te druga ekološka sredstva kretanja.

To su samo neke od mjera sadržanih u ovom dekretu nazvanom Ponovno pokretanje.

Komentara 2

DU
Deleted user
17:02 13.05.2020.

otkud im novci? bili su pred bankrotom prosle godine kad je sva industrija i turizam bio OK. Sada nakon sto im je sve mrtvo u proteklih 3 mjeseca oni odobravaju 55 milijardi eura.

SO
Sotona
17:46 13.05.2020.

Talijanska vlada odobrila 55 milijardi eura potpore. Dali se zna koliko milijardi eura sljedi nama u RH i koliko su naši nama odobr kao dobri ????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije