Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ometanje signala

Talijani se napokon miču s hrvatskih TV i radijskih kanala!

21.08.2015., Zagreb - U razdoblju od 21. do 29. kolovoza vrse se radovi na zamjeni antenskog sustava na odasiljacu Sljeme. Zamijenjen ce biti sam vrh tornja, glavna antena. Radnici spustaju dio oplate tornja.  Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
04.11.2015.
u 19:39

Bude li se Italija držala sporazuma, smetnje na hrvatskim TV kanalima znatno će se smanjiti u travnju 2016. godine

Više od 50 milijuna eura "odštete" čeka talijanske nakladnike ako napokon oslobode radiotelevizijske frekvencije koje ometaju TV signale susjednih država, uključujući i Hrvatsku. Uz novac, Talijani koji se odreknu stare, dobit će novu radiofrekvenciju. Hoće li financijski poticaj napokon riješiti problem koji traje sedam godina? Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova smatra da je ovim počeo proces konačnog uklanjanja talijanskih nakladnika s frekvencija koje su, sukladno međunarodnim propisima, dodijeljene Hrvatskoj, a u Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti (HAKOM) vjeruju da će proces oslobađanja frekvencija trajati oko pet mjeseci.

50 milijuna eura

Ministarstvo gospodarskog razvitka Italije, naime, 30. listopada objavilo je javni poziv talijanskim nakladnicima da se od 2. studenog do 1. prosinca uključe u postupak dobrovoljnog napuštanja radiotelevizijskih frekvencija koje ometaju TV signale drugih država. Za provođenje odluke, odnosno oslobađanje kanala koji se koriste suprotno odlukama međunarodnih nadležnih tijela, talijansko ministarstvo gospodarskog razvitka osiguralo je 50,826.000 eura, uz osiguranje zamjenskih frekvencijskih kanala za nakladnike koji žele nastaviti s emitiranjem, objasnili su iz hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Dodaju da su korišteni mehanizmi koji su u okviru Europske unije i Međunarodne telekomunikacijske unije Hrvatskoj na raspolaganju te zahvaljuju talijanskom veleposlanstvu u Zagrebu na suradnji.

Bude li se talijanska strana držala rokova koji su dogovoreni na sastancima radne skupine za prekograničnu koordinaciju, može se očekivati da će se istokanalne smetnje u TV pojasu znatno smanjiti u travnju 2016. godine. Cijeli ovaj proces rezultat je suradnje hrvatskih institucija i nakladnika te sustavnih aktivnosti HAKOM-a posljednjih godina pri međunarodnim institucijama.

3200 prijava smetnji

U posljednjih sedam godina, na temelju utvrđenih smetnji, poslano je više od 3200 međunarodnih prijava smetnji administraciji Italije, od čega ove godine oko 700 prijava, sa zahtjevom za njihovim žurnim uklanjanjem. O podnesenim prijavama smetnji obaviještena je i Međunarodna telekomunikacijska unija (ITU), odgovorna za provedbu međunarodnih sporazuma iz područja elektroničkih komunikacija. HAKOM redovito izvješćuje nadležna tijela ITU-a, Radijski regulacijski odbor (RRB) i direktora Radiokomunikacijskog ureda (BR) o statusu smetnji te traži pomoć u rješavanju ovog važnog pitanja za Hrvatsku. Oko toga pitanja suradnja se odvijala na relaciji HAKOM, MVEP, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, Agencija za elektroničke medije, Odašiljači i veze te oštećeni hrvatski nakladnici, a zabrinutost hrvatske strane sustavno je prenošena talijanskoj strani u bilateralnim kontaktima.

>> Šuica od EK traži pomoć s talijanskim odašiljačima

>> Uz sukob oko RTV signala, s Talijanima sada i bankarski spor

Komentara 6

Avatar navijač
navijač
20:23 04.11.2015.

Još važnije je da se sa hrvatske televizije uskoro napokon miču i orjunaši i yugonostalgičari

Avatar maxist
maxist
20:21 04.11.2015.

plaća im se da se odreknu ukradenog (frekvencijskog područja )?....q bi im dao ....trebali su im udruženim sredstvima emitirati usmjerene smetnje .tj sve što je tehnički moguće.....Mi moramo moliti.., za razliku od yu kojoj se to nisu usudili raditi...Vidim nikome nije palo na pamet da su naše postaje zaslužile odštetu od digola

Avatar future Gohan
future Gohan
20:06 04.11.2015.

Oni plačaju nekog da se odrekne nepropisnog djelovanja... svašta... a i ta italaija je otišla u 3pm od kad je Berlusconi otišao u politiku...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije