Naslovnica Vijesti Svijet

Tadić i Kusturica s Dodikom kod Gradiške otvorili autocestu

Vozačima će od Gradiške do Banje Luke trebati 25 minuta. Kilometar autoceste u prosjeku je stajao 3,75 milijuna eura.
30. studenoga 2011. u 16:53 114 komentara 17 prikaza
autocesta banja luka - gradiška, boris tadić, emir kusturica, milorad dodik (1)
Foto: Dejan Moconja/Vecernji List
Pogledajte galeriju 1/3

Druga dionica bosanskohercegovačke autoceste Banja Luka – Gradiška u srijedu je službeno puštena u promet, prenose tamošnji mediji. Otvaranjem dionice od Mahovljana do Gradiške, duge 26,5 kilometara, cijelom je svojom dužinom osposobljena i čitava autocesta ukupne dužine 32 kilometra.

Vrpcu su u Čatrnji kod Gradiške zajedno presjekli predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srbijanski predsjednik Boris Tadić, a svečanosti je nazočio još jedan gost iz Srbije, filmski redatelj Emir Kusturica. Dodik je rekao da će nova prometnica promijeniti prostor kroz koji prolazi i približiti ljude, dok je Tadić istaknuo kako je nova dionica važna i u simboličnom i u funkcionalnom smislu.

Vozačima će sada trebati oko 25 minuta da prevale dionicu između dva grada, dok im je prije za to bilo potrebno oko sat vremena. Na dionici su izgrađena dva tunela, tunel Laktaši dug 370 metara te tunel Klašnice dug 400 metara. Radovi na izgradnji mahovljanske petlje još nisu do kraja gotovi pa će se do njihova dovršetka koristiti obilaznica.

Izgradnja druge dionice stajala je 90 milijuna eura, a čitava autocesta 160 milijuna. Ministar prometa i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović istaknuo je da je kilometar autoceste u prosjeku stajao 3,75 milijuna eura.

TI BiH upozorio na zlouporabe pri izgrad

TI BiH upozorio na zlouporabe pri izgradnji autoceste

Transparency International Bosne i Hercegovine istog je dana izdao priopćenje u kojemu poziva da se javnosti pokažu rezultati rada na utvrđivanju odgovornosti za zloupotrebe pri izgradnji autoceste. Slučaj je, naime, pokrenut još 2009. godine od strane Tužilaštva BiH, a nedavno prebačen u nadležnost Specijalnog tužilaštva Republike Srpske.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u svojem je izvještaju navela sumnje u ispravnost dodjele ugovora za izgradnju autoputa, a pritom se Dodika sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja zbog usvajanja odluke o sklapanju aneksa na prvobitni ugovor. Kako napominje TI BiH, na ovaj je način iz budžeta zloupotrijebljeno više od 70 milijuna eura.

Spin City car sharing
Pokretanje posla
Pet stvari koje morate znati prije pokretanja biznisa

A1 izdvaja za Vas

  • crna vrana:

    Čudi me da nisu još nazočili Pupovac, Uzelac i Stanimirović pa da ekipa bude kompletna.

  • derantamni:

    nole je rođen u srbiji.....o čemu ti?

  • drug:

    26 km.... Pa treba to prepješačit ljudi moji