Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
intervju

Swoboda: Smatram da takva odluka Komisije nije baš mudra

hannes swoboda (1)
Patrik Macek/PIXSELL
18.09.2013.
u 17:13

Nakon objave priopćenja Europske komisije o pokrenutoj proceduri sankcija, razgovarali smo s Hannesom Swobodom, šefom kluba zastupnika socijaldemokrata u Europskom parlamentu i bivšim izvjestiteljem EP-a za Hrvatsku

– Smatram da takva odluka Komisije nije baš mudra te kako je to oštra reakcija prema novoj zemlji članici nekoliko mjeseci nakon što je ušla u EU. Dok još postoji mogućnost kompromisa između Hrvatske i Komisije, razgovorima premijera i predsjednika Komisije trebalo bi se moći pronaći rješenje – izjavio je Hannes Swoboda, šef kluba zastupnika socijaldemokrata u Europskom parlamentu i bivši izvjestitelj EP-a za Hrvatsku, u razgovoru za Večernji list netom nakon objave priopćenja Europske komisije o pokrenutoj proceduri sankcija.

• U Komisiji i među diplomatima zemalja članica iznenađeni su vašim stavom. Kažu da ste vi uvijek prvi koji tražite od Komisije da reagira, a sada to nije slučaj. Kako to objašnjavate?

– Ne možete uspoređivati jedan element prijepora oko europskog uhidbenog naloga s velikim prekršajima kakve imamo npr. u slučaju Mađarske. To su sasvim drukčije stvari. I ne poričem da je potrebno primijeniti europski uhidbeni nalog što je prije moguće. Ali došlo je do vatrometa riječi protiv Hrvatske bez upuštanja u jasne pregovore s Hrvatskom kako bi se našlo rješenje. Stoga apeliram na Komisiju da učini korak naprijed, da razgovara s Hrvatskom. Barroso bi trebao razgovarati s premijerom da bi se pronašlo rješenje. Mislim da se rješenje treba pronaći u sljedećih nekoliko dana.

• Slažete li se da je Hrvatska u lipnju donijela zakon koji je u suprotnosti s propisom EU? Ili to poričete?

– Učinjena je pogreška hrvatskih zakonodavaca, to je jasno svima. Ali pogreška će biti ispravljena i sada je riječ o tajmingu ispravljanja. Rješenje je moguće pronaći. Nema rasprave o pogrešci koja je učinjena, ali način da se dođe do ispravka trebao bi biti zajednički put Komisije i hrvatske Vlade.

• Što je vama osobno važnije: propisi EU ili stranačka pripadnost? Hoću reći, jeste li spremni tolerirati kršenje propisa EU samo zato što su to učinili "vaši dečki", socijaldemokrati? Ili ste spremni braniti propise EU čak i kad ih krši netko tko pripada vašoj grupi socijaldemokrata?

– Moja borba za ulazak Hrvatske u EU bila je neovisna o HDZ-ovoj ili SDP-ovoj vladi. Ja se borim za primjenu europskih propisa, ali se borim na način koji je kompatibilan s time da se nova članica mora naviknuti. Europska komisija, naravno, mora poštovati zakon. A u primjeni zakona Komisija je u drugim slučajevima bila prilično tolerantna i ne vidim zašto ne daju šansu za kompromis u ovom slučaju.

• Ako dobro shvaćam, tražite od Komisije da okrene glavu i pravi se kao da ne vidi ovo kršenje europskih zakona?

– Ne, nisam to rekao. Nikad ne bih tražio od Komisije da okrene glavu. Ali Komisija treba imati način razgovora s Hrvatskom kako bi se našlo rješenje kojim se poštuje zakon, ali također i daje Hrvatskoj šansa da ispravi pogrešku koju je učinila.

• Smatrate li da je jezik kojim se služi hrvatski premijer prikladan? Jučer je rekao: "Kome ćete vjerovati? Demokratski izabranoj vladi ili nekome tko ide po sedmi mandat u Komisiji, ne na demokratskim izborima"? Kome ćete vi vjerovati?

– Vjerujem objema stranama. Vjerujem Komisiji i Viviane Reding, ali vjerujem i premijeru. Mislim da su odnosi sada toliko zatrovani. Ja neću dodavati otrov u te odnose. Poštujem i pokušavam pomoći da se pronađe kompromis prihvatljiv objema stranama, a to je poštovanje zakona, ali također davanje Hrvatskoj osjećaja da je dobrodošla u novi klub.

>> 'Mnogi su govorili: Evo još jedne konzervativne države u EU!'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije